Markus-passion ensiesitys Kirkkomusiikkiviikolla

Kuusankosken kirkon flyygelin ääreltä Jarmo Kukkonen on antanut monet alkusoinnut työuransa aikana. Markus-passio on Kukkosen lempilapsi, joka ei kuulemma valmistu koskaan.

Kuusankosken seurakunnan pidetty ja pitkäaikainen kanttori Jarmo Kukkonen jää eläkkeelle syyskuun lopussa. Hänen säveltämänsä Markus-passio esitetään Kuusankosken kirkossa 20. Kirkkomusiikkiviikon yhteydessä lauantaina 21.11. klo 18, mikäli koronatilanne sen sallii.

KUUSAMOSTA kotoisin oleva Kukkonen aloitti opiskelut Sibelius-Akatemiassa vuonna 1972. Hän suoritti ylemmän asteen kanttorintutkinnon lisäksi myös laulunopettajan sekä diplomilaulajan tutkinnot. Ensimmäinen kanttorinvirka alkoi Järvenpäässä vuonna 1976 ja Kouvolaan tie toi vuonna 1989. Kuusankosken seurakuntaan Kukkonen siirtyi 1994.

Kukkonen on johtanut useita kuoroja. – Järvenpään Mieslaulajia luotsasin 32 vuotta, Kouvolan Mieskuoron taiteellisena johtajana olin 10 vuotta ja Kouvolan Laulua johdin 19 v. sekä Kuusankosken Kirkkokuoroa vuodesta 1994 lähtien. Kirkkokuoro on ollut oikea käteni ja porukka on sitoutunutta. Osa laulajista on ollut mukana koko ajan siitä asti, kun olen sitä johtanut, Kukkonen kehuu omiaan.

Maineikas 20 vuotta sitten perustettu Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikko on myös Kukkosen luomus.

Paitsi kuoromies, Kukkonen on myös tuottelias säveltäjä. Hänen kynästään on lähtenyt noin 150 laulua ja satoja sovituksia kuoroille ja orkesterille. 

KIRKKOMUSIIKKIVIIKOLLA kuullaan Kuusankosken kirkossa Kukkosen säveltämä Markus-passio. Kuoron laulajat on koottu Kymenlaakson eri kuoroista ja sitä säestää yhdeksänhenkinen orkesteri.

Markus-passio on Kukkosen lempilapsi, joka ei kuulemma valmistu koskaan. 
– Se pulpahtaa aina välillä pintaan ja saa uusia lisäosia. Sanat ovat etupäässä suoraan Markuksen evankeliumista. ”Nouskaa, lähtekäämme! Katso se, joka kavaltaa minut, on lähellä.”
– Esittävässä kokoonpanossa on kuoron ja solistien lisäksi jousikvartetti, huilu, basso, kosketinsoittimet ja kaksi lyömäsoittajaa sekä kaksi tekstinlukijaa. Passiossa on erilaisia musiikkityylejä, jotka törmäilevät toisiinsa sulassa sovussa, klassisesta kuorolaulusta jopa rokahtaviin 1960- ja 70-lukujen kevyen musiikin tuuliin saakka. Teos on laulajien ja soittajien keskuudessa erittäin pidetty. Toivon yleisön ottavan sen hyvin vastaan.

MARKUS-PASSION lisäksi Kukkonen on säveltänyt runsaasti musiikkia sekä kirkollisiin että vähän maallisempiinkin tarpeisiin. 
– Olen ollut mukana lukuisilla äänitteillä johtajana, soittajanaja tuottajana sekä säestänyt maammeeturivin taiteilijoita. Nyt kuoronjohtaminen saa jäädä. Kanttorintuurauskeikkoja saatan tehdä, jos tarvetta on, Jarmo Kukkonen kertoo.
– Olen saanut palvella ihmisiä, olla kulkemassa heidän rinnallansa niin ilossa kuin surussa. Kuusankosken seurakunnassa on vuosittain muutama hautaus, jonne ei tule papin, kanttorin ja suntion lisäksi ainuttakaan saattajaa. Silloin minulla on tapana laulaa ”Yksin en kulje, en hetkeäkään”. 

Eläkkeellä Jarmo Kukkonen suunnittelee harrastavansa enemmänkin liikuntaa, muun muassa golfia päivittäisten koiranulkoilutuslenkkien lisäksi.

Kuusankosken 20. Kirkkomusiikkiviikko

Konsertit Kuusankosken kirkossa:

Ma 16.11. klo 18 Rautasuon stipendirahaston jakotilaisuus ja Pohjois-Kymen Musiikkiopiston puhallinorkesterin konsertti.
Ti 17.11. klo 18 Pohjois-Kymen Musiikkiopiston laulunopiskelijoiden konsertti.                         
Ke 18.11. klo 19 Kouvola Big Band, johtaa Timo Jaakkola.
To 19.11. klo 19 Grex Musicus -gospelkonsertti, johtaa Marjukka Riihimäki.
Pe 20.11. klo Nuoret urkurit -konsertti Kuusankosken kirkossa.
La 21.11. klo 18 Markus-passio. Säveltänyt ja johtaa Jarmo Kukkonen. Kuusankosken kirkkokuoro ja orkesteri.
Su 22.11. klo 15 ja 18 Club For Five. (Jos koronatilanne muuttuu järjestetään vain klo 18 konsertti.)


Jaa artikkeli: