Kompassi hukassa

– Jeesus on kiintopiste, joka pysyy; kallio, joka ei murru jalkojen alta, kirjoittaa kouvolalainen näyttelijä ja muusikko Sami Kosola kolumnissaan.

RAHALLA voi ostaa elämyksen, mutta ei onnea; maksaa lääkärin, mutta ei ostaa terveyttä. Turvata tulevaisuuden, mutta ei varmistaa saako elää siellä. Hintojen noustessa suuretkin säästöt voivat valua käsistämme. Jeesus nosti esiin vastakkainasettelun Jumalan ja mammonan välillä. Raha tai sen puute vie helposti ajatuksemme ja huomiomme, eikä lopulta tuo sitä merkitystä mitä elämässä etsimme.

TUNTEET eivät valehtele, sanotaan. Mutta tunteet vaihtelevat. Valintojen äärellä on kyllä hyvä pysähtyä ja antaa tunteen kertoa mikä olisi hyvä polku. Mutta hyväkin tunne voi johtaa harhaan, koska seuraava hetki voi tuoda tullessaan myrskyn, joka muuttaa tunteemme kokonaan. Tämän olemme kaikki saaneet oppia pandemian ja Eurooppaan tulleen sodan kautta. Tunne ei voi olla kaiken pohjana. Ei rakkainkaan ihmissuhde perustu vain hetken tunteeseen, tarvitaan sitoutumista, tahtomista mennä yli vaikeidenkin aikojen. Siksi suomalainen vihkikysymys on niin oivallinen. Tahdotko? Pelkkä tunne ei riitä kompassin suunnaksi, tarvitaan jotakin joka ei heilu hetkestä toiseen.

OMAN elämän vaikeimpien aikojen keskellä on ollut suuri siunaus, että on ystäviä, jotka nostavat sohvalta kävelylle, kun ei itse jaksa. Rakas perhe, joka pysyy siinä ihan lähellä omien heikkouksien tullessa näkyviksi, välittämisen kääntyessä urputtamiseksi. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja rakastaa meitä. Mekin saamme rakastaa toisiamme ja rakentaa hyvää elämää yhdessä. Valitettavasti maailmassa tunteiden lisäksi myös ihmissuhteet muuttuvat. Jos kiintopisteemme elämässä on toinen ihminen, voi tämän menetys viedä kyvyn navigoida eteenpäin. Kadotamme koko kompassin. Jeesuksen mukaan Raamatun suurin käsky ei ole ”Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi.”

SUURIN käsky on: ”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, yli kaiken.” Siinä on kutsu, joka ei katoa; suunta, joka ei heilahtele; suhde, joka ei lopu. Jumala on muovannut meidät jokaisen erityiselle paikalle ja kutsunut meidät ottamaan Jeesuksen johtamaan elämäämme. Ei vain sanoina kirjan sivulla, vaan elävänä Henkenä meidän sisällämme vaikuttamassa päätöksiimme, reaktioihimme, suunnitelmiimme ja kompassin suunnan hakemiseen. Jeesus on se kiintopiste, joka pysyy; kallio, joka ei murru jalkojen alta. Pääsiäisenä maa järkkyi, taivaat pimenivät, temppeli tärisi ja hautakivi vieri pois. Jeesus ei hävinnyt, ei hylännyt, ei johtanut harhaan. Hän elää.

Jaa artikkeli: