Jaalan kirkon alttarimaalaus pysäyttää

Jaalan kirkon suntion Juha Tanskan ei tarvitse pitkään miettiä pyhättönsä kiinnostavinta yksityiskohtaa. ”Sehän on alttaritaulu”.

– Maalaus on tavallista suurikokoisempi. Ihmishahmoissa on tunnistettu oman seutukunnan kasvoja. Vapahtajan mallina taidemaalari Sigfrid August Keinänen käytti säveltäjäprofessori Robert Kajanusta.

Alttaritaulu on hankittu vuonna 1885 ja restauroitu 1998. Aiheena on Matteuksen evankeliumin 11:28 teksti: ”Tulkaa minun luokseni kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat”.

TAULUUN on  kuvattu laaja elämän kirjo kerjäläisestä ylhäisön edustajiin. Siihen aikaan ei ollut tavallista, että taulussa olisi esiintynyt ”näin kevyesti pukeutunut naishenkilö”.

Kolmetoista vuotta suntion tehtäviä hoitanut Juha ei kuitenkaan muista, että taulu olisi milloinkaan herättänyt närää. Moni sen sijaan on kokenut taulun viestin puhuttelevana. On lupa tulla.

Wikipedia kertoo Kuopiossa syntyneen maalarin eläneen 1841-1914. Keinänen tunnettiin piirustuksenopettajana, realistisista kansankuvauksista mutta varsinkin laajasta Kalevala-tuotannosta. Alttaritaulu on valmistunut ennen työskentelyä Italiassa ja Pariisissa. Kirkkotaiteista hakukone osaa viestiä joitakin Pohjois-Savon kirkkoihin ja kappeleihin päätyneitä Keinäsen maalauksia.

RYHMIEN yhtenä oppaana kirkossa toimiva Juha tietää, että usein keskustelu kääntyy satoja vuosia puhuttaneisiin tapahtumiin, kun Iitin kirkkomatkalla olleet veneet kaatuivat tuulessa. Molemmilla kerroilla hukkuneita oli yksitoista. Se vauhditti osaltaan halua oman seurakunnan ja kirkon perustamiselle. Toive toteutui 1873, ja kirkko valmistui 1878.

– Ihmeelliseltä tuntuu, että käsin veistetty hirsirunkoinen kirkko valmistui reilussa vuodessa. Se olisi tiukka aikataulu nykypäivänäkin. Järeimmät puut tuotiin Konginkankaalta asti.

Kirkon yhteyteen on 1936 rakennettu myös kesäkahvilana palveleva seurakuntasali. Kirkon istuinpaikat ovat 1998 vähentyneet wc-tilojen, valmistautumishuoneen rakentamisen sekä sivukäytävien avaamisen myötä noin 450 paikkaan.

HÄÄKIRKKONA paikka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Myös puukirkon akustiikka hivelee konserttiyleisöä.

Kesän saapuessa kirkossa kävijöiden määrä tuplaantuu reilusti. Muutenkin yhteisöllisyys paikkakunnalla on silmin nähtävää. Kodeille, kouluille ja järjestöille kirkkovierailut ovat osa vuoden kiertoa.

Jaa artikkeli: