Arto Helle tulee Valkealaan kuin kotiin

Valkealan uusi kirkkoherra Arto Helle vietti lapsuuden kesänsä Lappalan rannalla, isänsä rakentamassa mökissä.

Piilopirtinomainen viehko mökki Lappalanjärven rannalla. Kuistilla tuhisee vaunuissa viisiviikkoinen ihmistaimi. Isäntä, Valkealan vastavalittu kirkkoherra Arto Helle tulee portailla vastaan. Hän esittelee sävähdyttävää järvimaisemaa. Valkealaa kauneimmillaan.

Valkeala onkin Helteelle tuttu ja rakas paikka jo vuosikymmenten takaa.
– Vietin tässä isäni rakentamassa mökissä lapsuuden kesäni, Helle kertoo ja näyttää ympärillä siintäviä Valkealan kartanon maita.

Sisällä meitä odottelee puoliso Kristiina Vähäkangas, jonka kanssa Arto muutti alkukeväästä Valkealaan. Perheen uusi tulokas syntyi pariskunnan yhdeksäntenä hääpäivänä.
– Olemme kotiutuneet Valkealaan hyvin, Kristiina kertoo.

Arto Helle viettää parhaillaan vuosilomapäiviä edellisestä työpaikastaan Lahden seurakuntayhtymästä. Valkealassa hän aloittaa kesäkuun alussa ja virkaanasettaminen on elokuun 25. päivänä.

PITKÄÄN jalkapallovalmentajanakin toiminut Helle lupaa olla joukkuepelaaja myös Valkealassa. – Aion heti alkuun jututtaa kaikki työntekijät ja luottamushenkilöt. Myös seurakuntalaisia on tärkeää kuunnella.

Helteen ydinosaaminen on kirkon varhaiskasvatuksen saralla.
– Kristillinen kasvatus onnistuu parhaiten kotona. Seurakunta on tukemassa, mutta ei voi ottaa kokonaisvastuuta. Miten seurakunta voisi tukea arkea perheissä, Helle pohdiskelee ja kehuu esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymässä käytössä olevaa Pienelle parasta -materiaalipakettia.
Seurakunta lähestyy lapsiperhettä ennen kastetta, kasteen jälkeen sekä lapsen täyttäessä kolme ja kuusi vuotta.

– Kristillinen varhaiskasvatus alkaa jo elämän alussa. Vauva otetaan syliin, hänen tarpeisiinsa vastataan, hänelle puhutaan, vaikkei hän mitään siitä ymmärtäisi, vähitellen alkaa tulla vastetta, Helle selittää ja kuulostelee samalla perheen iltatähden heräilyäännähtelyä kuistilta.
Suloinen tyttövauva on nukkunut leppeässä kevättuulessa pitkät päiväunet. Neiti Helle, jonka nimeä emme vielä tiedä, kastetaan rukoussunnuntaina seurakunnan jäseneksi.

TOIMITUKSET ovat Helteelle papintyön merkityksellisistä antia.
– Kirkollisten toimitusten yhteydessä kohdataan ihmisiä ihan eri tasolla kuin muuten. Ei siinä kysellä, onko hengellisyys tärkeää, Helle muistuttaa.

Hän sanoo haluavansa olla ”mahdollistaja” ja auttaa seurakuntalaisia löytämään omat lahjansa.
– Kirkkomme on liian vaatimaton sen suhteen, mitä kaikkea hienoa se tarjoaa. Se on ehkä turhan kangistunut kaavoihin ja oppiin. Ajattelu ja teologia on ylikorostunutta. Rakenteet ja oikeassa oleminen eivät voi olla ytimessä, Helle toteaa ja toivoo enemmän tilaa elämälle, Hengelle ja luovuudelle.

– Messu on seurakuntaelämän keskus, mutta siinäkin pitää löytää mahdollisuuksia osallisuuden kokemukselle. Valkealassahan on kokeiltu jumalanpalvelusryhmiä. Musiikki on myös tärkeää. Pitää olla herkkä kuulemaan ihmisten toiveita, Helle muistuttaa ja peräänkuuluttaa yhdessä tekemisen tsemppihenkeä, joka on aina ollut Valkealan väelle luontevaa.

– Meiltä pitää löytyä rohkeutta ķokeilla uusia asioita. Seurakunta voisi näkyä enemmän ihmisten arjessa ja esimerkiksi kirkon tiloja voisi antaa rohkeammin jäsenten käyttöön, Helle maalailee.

HELLE käy nöyränä kohti tulevaa palvelutehtävää.
– Valkealassa on potentiaalia! Kylien vahvuudet pitää tuoda esiin myös seurakuntaelämässä. Kinkeriperinne on vahva. Haetaan yhteistä tietä ja etsitään tapoja osoittaa, että kirkko välittää, Arto Helle toteaa.

Kahvit on juotu, ja juttutuokio alkaa olla päätöksessä. Nuori neiti ei ole kovin kiinnostunut kuvaajasedälle poseeraamisesta, vaan päästää mitä hurmaavimman haukotuksen. Lappalan rannalla asuu onnellinen perhe ja toivotamme heidät lämpimästi tervetulleiksi Valkealaan ja Kouvolaan.

Su 25.8. klo 10 Messu Valkealan kirkossa. Kirkkoherra Arto Helteen virkaanasettaminen, piispa Seppo Häkkinen. Lauluyhtye Versio avustaa. Kirkkokahvit srk-keskuksen yläsalissa.

Kirkkoherranvaali on pitkä prosessi

Hakuajan päättymisestä vaalipäivän menee vähintään puolisen vuotta. Kirkkoherran viran kelpoisuusehtona evankelis-luterilaisessa kirkossa on pastoraalitutkinto ja seurakuntatyön johtamisen tutkinto.

Hakuajan päätyttyä tuomiokapituli tutkii, täyttääkö hakija kelpoisuusehdot. Niihin kuuluu pätevyyden lisäksi kielitaitovaatimuksia. Kelpoisiksi todetuille hakijoille määritellään vaalisijat, joita on enintään kolme. Niin sanottua ylimääräistä vaalisijaa ei enää ole.

Seuraavassa vaiheessa ehdokkaat antavat vaalinäytteen eli toimittavat jumalanpalveluksen. Ennen puhuttiin vaalisaarnasta. Seurakuntalaisille annetaan mahdollisuus tutustua ehdokkaisiin myös esimerkiksi keskustelutilaisuuksissa. Nykyään myös sosiaalisella medialla on oma rooliinsa vaalikampanjoinnissa.

Kirkkoherra valitaan joko suoralla kansanvaalilla tai vuoden 2014 jälkeen myös kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto voi valita kirkkoherran.

Valkealan seurakunnan prosessi oli poikkeuksellisen pitkä ja mutkikas. Kirkkoherra Marko Marttila haki ja valittiin Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaanin virkaan, mutta virantäytöstä valitettiin. Valkealan kirkkoherran virkaa ei voitu laittaa auki valitusprosessin ollessa kesken, joten virkaa hoiti vt. kirkkoherra Merja Larvi yli kahden vuoden ajan.

Valkealan uusi kirkkoherra Arto Helle aloittaa työnsä 1.6.ja vihitään virkaansa 25.8.2019.

Jaa artikkeli: