Apu tulee ilmojen halki

Kouvolaan nähtäville tuotava Cessna 206 on suunniteltu toimimaan erityisesti lyhyiltä ja vaatimattomilta kentiltä. Tässä kone työtehtävässä Afrikassa.

Moni kauppakeskus Veturiin tulevana kesänä poikkeava voi hieraista silmiään. Miksi yläaulaan on tuotu aivan oikea lentokone?

Asialla ovat Kouvolan alueella toimintaansa tunnetuksi tekevät Suomen Lähetyslentäjät. MAF eli Mission Aviaton Fellowship on yhteiskristillinen lähetyslentojärjestö, joka tavoittelee myös kirkon virallisen lähetysjärjestön asemaa. Viime syksynä kirkolle jätettiin hakemus lähetyksen perussopimuksen solmimisesta. Asiaa on myös vauhditettu kirkolliskokousaloitteella.

Lähetyslentäjien toiminnanjohtaja Janne Ropponen on todennut, että 42 vuotta toiminut järjestö tahtoisi yhdessä seurakuntien kanssa lähettää uusia suomalaisia lähetystyöntekijöitä palvelemaan työssä, jolla on hyvä medianäkyvyys.

MAF on vuonna 1945 perustettu kristillinen järjestö, joka operoi pienlentokoneita kehitysmaissa alueilla, missä etäisyydet ovat pitkiä, vaikeakulkuisia ja turvattomia. Monet kehitysyhteistyö- ja lähetysjärjestöt sekä kansainväliset avustusjärjestöt – kuten YK:n lastenapu, maailman ruokapankki ja terveysjärjestö WHO – käyttävät MAF:n palveluita muun muassa terveydenhuollon ja perusopetuksen hankkeissa. MAF lentää myös paljon ambulanssilentoja.

Kansainvälinen MAF kuljettaa vuosittain yli 100 000 henkilöä vaikeakulkuisissa olosuhteissa. Keskimäärin joka kolmas minuutti järjestön kone joko nousee tai laskeutuu. Työtä tukeva voi 15 euron lahjoituksella lähettää 10 kiloa avustustarvikkeita 500 kilometrin päähän.

Nyt Suomea kiertävä näyttely tuo esiin lähetystyön vähemmän tunnettua puolta, ja innostaa työhön erityisesti miehiä. Lentokone herättää ohikulkijoissa kysymyksiä, joten luvassa on mielenkiintoisia keskusteluja lentokoneoppaiden kanssa.

Apu saapui viime hetkellä

Neljän tunnin kävely syrjäiseen kalastuspaikkaan Papua Uusi-Guineassa maksoi Seiyelle melkein hänen henkensä. Voimakasta hermomyrkkyä kantava kuoleman käärme puri häntä jalkaan. ”Jumala, jos sinä haluat minun kuolevan, minä kuolen. Jos sinä haluat pelastaa minut, pelasta minut!” Seiye rukoili, kun hän raahautui kotiinsa ja lyyhistyi tiedottomana maahan. Seiyen ystävä sai radion välityksellä yhteyden lääkäri Mike Parsaan.  MAF:n lentäjä Matt Painter lensi 40 minuutin lennon tuoden lääkärin auttamaan Dodomonan kylään. Apu saapui viime hetkellä, sillä Seiye kykeni enää juuri ja juuri hengittämään. Annettuaan vastamyrkyn suoneen, Mike saattoi potilaan Cessna 206 -lentokoneella Rumginaen sairaalaan, jossa Seiye toipui kokonaan.

 

Jaa artikkeli: