Yhteistä aikaa ilman arjen velvotteita

Kuvassa Rokalan perhe, äiti Terhi ja isä Markus sekä lapset Eevi 6, Veera 2 ja Reetta 9 vuotta.

Rokalat osallistuivat syyslomalla Seinäjoen seurakunnan perheleirille.

Kun syksyinen ilta hämärtyy, voi Lankariin johtavaa tietä ajaessa nähdä leirikeskuksen valojen loistavan kutsuvasti. Alkamassa on perheleiri ja jokainen voi saapua paikalle oman aikataulunsa mukaan. Rokalan perhe vie tavarat heille varattuun, omaan huoneeseen ja ehtii juuri sopivasti yhteiselle illalliselle.

– Ihana olla täällä, tuntuu mukavalta tulla valmiiseen pöytään, hymyilee Terhi Rokala.

Rokalat ovat osallistuneet perheleirille jo neljä kertaa, ja seurakunnan henkilökunta on tullut myös perheen lapsille tutuksi. Tyttötrion vanhimmat, Reetta ja Eevi, juoksevat innoissaan kertomaan kuulumiset Maunumaan Antille, joka työskentelee Nurmossa kappalaisena.

– Kutsumme näitä seurakunnan työntekijöitä superihmisiksi. He ottavat kaikki lämpimästi vastaan, olomme on tervetullut. Tänne on jälleen mukava tulla koko perheen voimin.

Vanhoja ja uusia tuttuja

Ruokailun jälkeen perheet kokoontuvat Lankarin pihamaalle hiljentymään yhdessä alkuhartauteen. Mukana leirillä on erilaisia perheitä – joissakin ovat äiti ja isä lähteneet leirille vauvan kanssa, toisessa perheessä lapsia on iso joukko.

– Tytöt ovat saaneet aiemmilla leireillä ystäviä, joiden tapaamista he ovat taas odottaneet innolla. Heidän mielestään kavereiden kanssa leikkiminen on leirin paras juttu, jonka päihittää ehkä vain Eevin ehdoton suosikki vaijerikeinu, nauraa Markus Rokala.

Vanhemmat kiittävät perheleirien hyvää ilmapiiriä, porukka on aina tullut hyvin juttuun keskenään ja eri ikäiset lapset leikkivät sopuisasti yhdessä. Lasten lisäksi myös vanhemmat solmivat uusia tuttavuuksia ja pääsevät vaihtamaan kuulumisia jo aiemmilta leireiltä tutuksi tulleiden kanssa.

Kuvassa Lankarin leirikeskusta ja leirin väkeä.
Ruokailun jälkeen perheet kokoontuvat Lankarin pihamaalle hiljentymään yhdessä alkuhartauteen. 

Omaa aikaa ja yhteyttä

Mieli on aina leirin alussa odottava.

– Eniten odotamme sitä, että meillä on aikaa olla yhdessä perheen kesken ilman murhetta ruuanlaitosta tai kotitöistä. Saamme ulkoilla paljon, ja lapset löytävät tekemistä kuin itsestään, summaa Terhi.

Yhteisen ajan ohella pihasauna on monelle aikuisista yksi viikonlopun kohokohdista. On luksusta, kun voi vain itsekseen istua saunan lauteilla kuunnellen, kuinka löyly sihahtaa kiukaalle ja puut naksahtelevat palaessaan. Rentoutuminen ja arjesta irti päästäminen ei vaadi mitään suurta ja ihmeellistä.

– Leirillä yksi parhaita asioita on se, että voi mennä fiiliksen mukaan. Ottaa omaa aikaa, jos sitä tarvitsee tai olla yhdessä muiden kanssa, kun siltä tuntuu, miettii Markus.

Tekemistä ja aikaa levolle

Ensimmäisen leiri-illan kääntyessä kohti iltapala-aikaa Rokalan perhe odottaa jo tulevaa päivää ja arvailee yhdessä luvassa olevia aktiviteetteja. Eräänä hauskimmista ovat jääneet mieleen muutama vuosi sitten perheleirillä järjestetyt olympialaiset, joihin koko perhe osallistui.

– Järjestettyä toimintaa on sopivasti ja myös lepäämiselle jää aikaa, jotta perheen pienimmät pääsevät tarvittaessa päiväunille, Terhi toteaa.

Perjantaina työpäivän jälkeen ajatus nokosista kuulostaa monesta aikuisestakin täydelliseltä ajatukselta.

Irtiotto arjesta lähellä

Irtiotto arjesta ja oman kodin askareista ei aina vaadi pitkää matkaa.

– Uskomatonta, että tämä kaikki on vain kymmenen kilometrin päässä kodistamme. Sunnuntaina voimme lähteä ajoissa ruokailun jälkeen kotiin, jolloin meillä on aikaa valmistautua seuraavaan viikkoon. Mutta nyt nautitaan tästä hetkestä, huokaa Terhi.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 1/2020.

Jaa artikkeli: