Tunteisiin vetoava rikollisuus rönsyilee netissä

Tuula Visa auditoriossa.

Rakastetuksi tulemisen tunne on inhimillinen, mutta myös vaarallinen hyväksi käytettynä. Sen tietää Tuula Visa, joka auttaa vapaaehtoistyönään nettihuijauksien uhreja.

Helsinkiläinen Tuula Visa on keskittynyt netissä tapahtuvien huijausten esille tuomiseen 14 vuoden ajan. Erityisesti Visa on auttanut ikäihmisiä, joihin huijaukset usein kohdistuvat.

– Olen keskustellut 300 huijarin kanssa netissä ja kirjannut ylös lukuisan määrän keskusteluja. Keskusteluissa kaava on aina sama, Visa kertoo.

Nettihuijauksissa komean näköinen kenraali pyytää ensin kaveriksi ja aloittaa sitten yksityiskeskustelun, tätä nykyä myös suomeksi, sillä netin käännöspalvelut ovat kehittyneet.

– Uhrin lämmittely kestää noin neljä viikkoa. Keskustelu toistaa tuttuja fraaseja ja kohta päästään ensimmäiseen rahapyyntöön. Perusteluita pyynnölle on monia, mutta aina summa luvataan maksaa takaisin. Kaksinkertaisena.

Visa haluaa varoittaa ihmisiä. Hän on keskustellut 4000 nettihuijauksien uhriksi joutuneen kanssa. Rahalähetyksen tekeminen on aina virhe, joka aloittaa kierteen.

– Usko rakkauteen on sokaisevaa. Keskusteluissa vastapuoli on ammattirikollinen, joka tietää psykologisesti, mistä narusta vetää. Kaikissa huijauksissa aivopesu on aivan ilmeistä.

”Älä koskaan lähetä rahaa tuntemattomille.”

Tuula Visa

Valekenraaleilta rahapyyntöjä

Tuula Visan omistautuminen asialle alkoi 14 vuotta sitten, kun hän hankki ensimmäisen tietokoneensa. Itsekin 80 vuotta täyttänyt nainen ihmetteli nettimaailman pyyntöjä komeilta kenraaleilta, jotka osoittivat kiinnostusta itseään vanhemmalle rouvalle.

– Ymmärsin nopeasti, että kyseessä on systemaattinen huijaus ja niiden kokonainen maailma. Varastetuilla profiilikuvilla esiintyy kymmeniä eri nimiä, jotka kaikki ovat valehenkilöitä.

Netissä Visa tunnisti myös omanikäisiään naisia, joiden julkaisuissa esiintyi samoja huijarien varastamia kuvia. Alkoi työ, josta Visa on tullut tunnetuksi valtakunnan laajuisesti.

– Haluan auttaa ihmisiä, sillä vapaaehtoistyö on minulle luontaista. Helppoa tämä ei ole, sillä alkuun minua ei haluta uskoa. Se satuttaa, että joku paljastaa totuuden.

Moni Visaan yhteyttä ottaneista on menettänyt huijareille satoja tuhansia euroja, ja poikkeuksetta vähintään useita tuhansia euroja. Tunnusomaista uhreille on häpeä, joka estää kertomasta asiasta läheisille.

– Monen mielestä minulle, 80-vuotiaalle rouvalle, on helpompi kertoa asiasta kuin omille lapsille, Visa hymähtää.

Tuntemattomuus vaaran merkki

Tunteisiin vetoavaa rikollisuuden muotoa Visa pitää erittäin vastenmielisenä. Neuvoiksi nettimaailman kiemuroihin Visa antaa seuraavat:

– Jos et tunne kaveripyynnön lähettänyttä, älä ota häntä kaveriksi. Älä ala keskusteluun tuntemattomien kanssa. Älä koskaan lähetä rahaa tuntemattomille.

Visa toivoo, että sosiaaliviranomaisilta ja poliisilta löytyisi enemmän resursseja nettihuijauksiin perehtymiseen. Myös seurakunnilla on Visan mielestä tärkeä rooli avun tarjoajina ikäihmisille.

Tuula Visa oli puhumassa aiheesta Kirkon keskusteluavun alueellisilla neuvottelupäivillä 18.3. Seinäjoella. Visan luvalla julkaisemme hänen puhelinnumeronsa, johon nettihuijauksen uhriksi joutuneet tai sitä epäilevät voivat soittaa: Tuula Visa, puhelin 044 357 0994.

Kirkon keskusteluavun päivystäjäksi

Haemme vapaaehtoisia Kirkon keskusteluavun päivystäjiä Seinäjoelle Palvelevaan puhelimeen ja Palvelevaan Chatiin.

Jos sinulla on kykyä ja halua asettua kuuntelijaksi, avointa suhtautumista ihmisiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin sekä tällä hetkellä itsellä tasapainoinen elämäntilanne, olet päivystäjäainesta.

Työ on itsenäistä ja tapahtuu Palvelevassa Puhelimessa 3 tunnin vuorossa noin kerran kahdessa kuukaudessa tai Palvelevassa Chat:ssä 2 tunnin vuoroissa noin kaksi kertaa kuukaudessa. Päivystyksen voi hoitaa seurakunnan tiloissa tai etänä kotoa.

Tehtävästä kiinnostuneet haastatellaan ja päivystäjiksi valitut koulutetaan ennen päivystystyön aloittamista. Päivystäjä sitoutuu vaitiolovelvollisuuteen, hoitamaan sovitut päivystysvuorot sekä osallistumaan työnohjaukseen.

Ole rohkeasti yhteydessä, jos on jotain kysyttävää tai ihmeteltävää:

Sanna Ålander, p. 044 768 1458 sanna.alander@evl.fi
Tarja Ahvenniemi, p. 044 761 0076 tarja.ahvenniemi@evl.fi

Jos innostuit tehtävästä, täytä hakemus osoitteessa vapaaehtoistyo.fi

Jaa artikkeli: