Polulla on hyvä kulkea

Diakoniajohtaja Otto Savolainen suuntaa askeleensa poluille, joilla on hänelle sekä filosofinen että käytännöllinen merkitys.

Polut kiehtovat Pohjois-Savosta kotoisin olevaa Otto Savolaista. Hän kertoo itsekin kuuluvansa poluilla kulkijoiden joukkoon. ”On hienoa ajatella, että ennen minua joku on poluilla kulkenut ja minä saan liittyä myös tähän joukkoon. Ja myös minun jälkeeni tulee heitä, jotka liittyvät samoille poluille.” Juoksijalle poluilla on myös käytännöllinen merkitys. Niillä on pehmeä askeltaa. 

Seinäjoen seurakunnan diakoniatyössä Savolainen on työskennellyt nyt 16 vuotta. Työpäivä sijoittuu kello 8–18 väliin. Sekä itseään että tiimiläisiään Savolainen on pyrkinyt muistuttamaan yhdestä asiasta: työpäivä tulee osata päättää johonkin vaiheeseen. Itse hän pyrkii saamaan viimeistään kello 18 työasiat hoidetuiksi. Seurakunnallisen työn lisäksi hän on toiminut myös sosiaali- ja opetusalan tehtävissä, kuten koulukuraattorina Lapualla. ”Taisin olla historian ensimmäinen koulukuraattori kyseisellä paikkakunnalla ja avasin siten latua sille työlle näin urheilutermejä käyttäen”.  

Intoa Savolaisella on riittänyt myös jatko-opiskeluun, josta tuoreimpana meneillään ovat organisaatiokonsultoinnin opinnot. Opintoja on tullut suoritetuksi myös soveltavan kasvatustieteen puolella. Diakoniatyötä Savolainen kuvailee erilaisissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa elävien ihmisten auttamiseksi ja kohtaamiseksi. Tiimin johtavalla työntekijällä työnkuva on pitkälti vastuun kantamista omasta alasta. ”Suuri osa työstä on hallinnollista: toiminnan suunnittelua, seurantaa ja verkostojen ylläpitoa. Ilokseni siihen kuuluu silti myös suoraa kohtaamistakin ihmisten kanssa. Työssämme on säilynyt elämisen maku koronasta huolimatta.” 

Vapaa-ajalla suunta on kohti metsää. Polkujuoksu on miehelle mieluista liikuntaa. Nykyään juoksulla on ennen kaikkea mieltä ja kehoa palauttava merkitys. Se lataa akkuja. Usein Savolainen juoksee päivittäin lenkin, joskus aamuisin tai illalla työpäivän jälkeen. Menneenä keväänä mökkiprojekti toisella paikkakunnalla on vienyt aikaa ja tuonut toisenlaista liikuntaa. Taustaltaan Otto on aktiivijuoksija. Vuonna 1989 hänellä oli 22-vuotiaiden paras noteeraus 3000 metrillä hallissa juostuna, ajalla 8:13:51. Maastojuoksussa ja 1500 metrillä hän oli aikanaan Pohjois-Savon ykkösmailereita. ”Tänä päivänä mielessä on päällimmäisenä kiitollisuus, että on saanut liikuntaa harrastaa näihin päiviin saakka, +50-vuotiaaksi. Lenkille pääsy on jokaisella kerralla nautinto, joka palvelee myös työssä jaksamista.” 

Otto Savolainen

Vuosi 2022 on diakonian juhlavuosi. Tänä vuonna on kulunut 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta diakonissavihkimyksestä. Syyskuun 1. päivänä 1872 vihittiin Mathilda Hoffmann eli sisar Matilda diakonissaksi Pietari-Paavalin kirkossa Viipurissa. 

Seinäjoen seurakunnassa juhlistetaan diakoniatyötä 11.9.2022 juhlavuoden messussa. Messussa esitetään diakoniajohtaja Otto Savolaisen sanoittama ja säveltämä laulu ”Rohkeasti”.  

 

Jaa artikkeli: