Pieni ihminen ja suuri Jumala

Nainen kävelee ison kirkon käytävää. Taustalla risti.

Pieni ihminen ja suuri Jumala – tämä ajatus toi Minna Lainimon aikanaan papiksi, ja nyt alueseurakunnan johtavaksi kappalaiseksi. Huhtikuun Lakeuden Risti -lehden numerosta alkaen Minna Lainimo on myös päätoimittaja. Tähän uuteen titteliin hän kertoo vasta totuttelevansa. – Meitä kannattelee suuri sanoma ja on voimaannuttavaa saada kirjoittaa ensimmäinen pääkirjoitus juuri pääsiäisen teemoista. Viestinviejän rooli sopii Lainimolle, … Jatka lukemista ”Pieni ihminen ja suuri Jumala”

Pieni ihminen ja suuri Jumala – tämä ajatus toi Minna Lainimon aikanaan papiksi, ja nyt alueseurakunnan johtavaksi kappalaiseksi.

Huhtikuun Lakeuden Risti -lehden numerosta alkaen Minna Lainimo on myös päätoimittaja. Tähän uuteen titteliin hän kertoo vasta totuttelevansa.


– Meitä kannattelee suuri sanoma ja on voimaannuttavaa saada kirjoittaa ensimmäinen pääkirjoitus juuri pääsiäisen teemoista.

Viestinviejän rooli sopii Lainimolle, evankeliumi on tarkoitettu levitettäväksi ja sitä työtä tehdään niin saarnastuolista kuin kerhonohjaajana, virrenveisuussa tai vaikka leipoen.

– Ja ehtoollisleipäkin on mitä vahvin viesti. Kun saa jakaa ehtoollisen ja todeta: Kristuksen ruumis, sinun puolestasi annettu, on siinä hetkessä paljon enemmänkin kuin vain sanotut sanat – Jumalan rakkaus painautuu vastaanottajan käteen.

Miten upeaa on saada ojentaa armo.

Kirkkoa koskevaa kriittistä keskustelua Lainimo seuraa surullisena, mutta korvat ja sydän auki. On tärkeää pohtia, miksi joku ihminen huutaa, miksi hän vaikenee tai poistuu paikalta.

– Kuinka paljon tässä kaikessa onkaan oikeasti kyse vain siitä, että kunpa minäkin mahtuisin mukaan. Sinä mahdut, olet tervetullut.

Polku papiksi

Pappina Lainimo on ”aina ja kaikkialla”, myös päätoimittajan pöydän takana. Matka papiksi lienee alkanut jo varhain ja tiedostamatta.

– Polulleni on pienestä pitäen annettu hyviä ihmisiä ja hyvää evästä.

Lainimon ensimmäinen työpaikka oli Laihian seurakunnassa nuortentilojen siivoojana.

– Sen vastuutehtävän myötä oli luontevaa kulkea seurakunnan nuorisotyön tietä. Lukiolaisena haaveeni oli päästä opiskelemaan joko kauppakorkeaan tai teologiseen.

Kasvun vuosiin mahtui myös kriisejä ja Lainimo kertoo välillä esittäneensä Jumalalle tiukkaankin sävyyn kysymyksiään. Jumala jaksoi kasvattaa.

– Kun piispa Simo Peura vihki minut papiksi Lapuan tuomiokirkon alttarilla helluntaina 2009 ymmärsin, että Isän rakkaudella minua vietiin
tälle polulle. Tällaisesta ”kiukuttelevasta kersastaan” Jumala päätti papin tehdä!

Korkeakoulussa Evijärvellä

Papin uran alkutaipaleella Lainimon tie vei yhteiseksi seurakuntapastoriksi Ylistaroon ja alueseurakuntaan. Hän toimi Herättäjä-Yhdistyksessä
aluesihteerin sijaisena ja pääsi laajasti kiertämään Etelä-Pohjanmaata.

– Olihan se papinkoulu, kun joka pyhä pääsi saarnaamaan ja aina uudelle seurakunnalle. Seurapuheitakin sai pitää viikossa monta.

Ylistaron johtavan kappalaisen tehtävää Lainimo hoiti ensin vuorotteluvapaan sijaisena ja tuli myöhemmin valituksi vakituiseksi virkaan.

Viime vuonna Lainimolle avautui mahdollisuus toimia pienen, itsenäisen ja yksipappisen seurakunnan vt. kirkkoherrana Evijärvellä.

– Parempaa seurakuntaelämän korkeakoulua ei olisi voinut olla. Työssä oli koko ajan läsnä kirkkoherran tehtävän ”kolminaisuus”: hengellinen elämä, hallinto ja työyhteisön johtaminen.

Uusia alkuja

Sydän täynnä kiitollisuutta Ylistaron hyvästä ajasta Lainimo siirtyy toukokuun alusta uutta kohti, Seinäjoen alueseurakunnan johtavaksi kappalaiseksi. Lähtösaarna Ylistaron Komiassa kirkossa on toisena pääsiäispäivänä.

– Yläkerran ohjausta lienee tämäkin askel. Ajattelen, että Jumala varustaa meitä ihmisiä omiin tehtäviimme.

Tärkeysjärjestykseen työtehtäviä ei voi laittaa.

– Kaste on joka kerta suuri juhlahetki. Samoin elämän toisessa päässä, kun piirtää hiekkaristin arkun kannelle ja jäädään iankaikkisen elämän
toivoon.

Kaikkia työtehtäviä yhdistää kutsu välittää sanomaa ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Herrasta.

– Saan kertoa, että armollinen Jumala oikeasti haluaa olla huolehtimassa meistä.

Pappisuran yksi merkkihetki on ollut tilanne, jossa Lainimo sai ikään kuin taluttaa ihmisen takaisin kirkkoon.

– Näin hän itse myöhemmin kohtaamisemme sanoitti. Jumala tais huomaamattani käyttää minua työssään juuri siinä ja sillä hetkellä. En olisi osannut ajatella, että pienellä kohtaamisella olisi onnellinen ja iso seuraus. Se oli kotiinpaluu.

Minun polkuni

 • 1984 Kaste Minnan päivänä
 • 1994 Jouluevankeliumin lukeminen Perälän ala-asteen joulujuhlassa Laihialla
 • 1998–2002 Laihian seurakunnan nuortentilojen siivooja
 • 1999 Ripille pääsy
 • 2003–2009 Opiskeluaika teologisessa
 • 2009 Pappisvihkimys helluntaina
 • 2009–2014 Seurakuntapappina Ylistarossa ja Seinäjoen alueseurakunnassa
 • 2009 Herättäjä-Yhdistyksessä E-P:n aluesihteeriä sijaistamassa
 • 2014–2022 Ylistaron kappeliseurakunnan johtava kappalainen
 • 2021 Evijärven vt. kirkkoherra
 • 2022 Seinäjoen alueseurakunnan johtavaksi kappalaiseksi ja Lakeuden Risti -lehden päätoimittajaksi

Jaa artikkeli: