Oma yhteisö löytyi Ruokapankista

Anne Järvinen on tuttu näky Ruokapankissa, josta jaetaan maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille.

Kuva Ruokapankin jakelusta. Kuvan etualalla Anne Järvinen visiiri kasvojen edessä ja kumihanskat kädessä tietokoneen äärellä. Taustalla hyllyjä joissa erilaisia elintarvikkeita.
Anne Järvinen aloitti vapaaehtoistyön Ruokapankissa kolmisen vuotta sitten.

Anne Järvinen on tuttu näky Ruokapankissa, josta jaetaan maksutonta ruoka-avustusta tilapäisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville kotitalouksille.

Anne Järvinen ottaa Seinäjoen seurakunnan Ruokapankissa vastaan asiakkaat ja merkitsee tietokoneelle ruokakassin hakijat. Hän aloitti vapaaehtoistyön kolmisen vuotta sitten oltuaan vuoden verran eläkkeellä.

– Ensin on ihan kiva olla eläkkeellä ja se tuntuu kuin lomalta. Äkkiä se kuitenkin muuttuu siihen, että haluaisikin tehdä jotain.

Ruokapankissa käy ihania ihmisiä, jotka ovat avusta onnellisia. Se antaa itselle tosi paljon.

Järvinen työskenteli VR:n palkka-asiainhoitajana kymmeniä vuosia. Työyhteisö oli ollut iso voimavara, jota hän lähti vapaaehtoistyöstä hakemaan, eikä pettynyt.

– Ruokapankin porukassa on niin ihania ihmisiä ja todella hyvä yhteishenki. Heti on joku auttamassa, jos jotain tarvitsee. Kun on työyhteisössä ollut koko elämänsä, niin sitä kaipasi, että saa olla osa ryhmää ja tehdä yhdessä jotain, Järvinen kertoo.

Ihmisrakas ja sopeutuvainen

Ruokapankin porukan lisäksi voimia antavat myös asiakkaat.

– Ruokapankissa käy ihania ihmisiä, jotka ovat avusta onnellisia. Se antaa itselle tosi paljon, Järvinen sanoo.

Vapaaehtoistyöhön sopii Järvisen mukaan minkä ikäinen ihminen tahansa, kunhan haluaa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

– Pitää olla ihmisrakas, ystävällinen ja myös sopeutuvainen, sillä tässä työssä kohtaa monenlaisia ihmisiä.

Esimerkiksi Seinäjoen seurakunta tarjoaa monenlaista vapaaehtoistyötä. Järvinen tekee töitä Ruokapankissa aina tiistaisin ja torstaisin, mutta tarjolla on myös keikkaluontoisia tehtäviä.

– Vapaaehtoistyö on kuitenkin sellaista, että sinne pitää mennä, jos siihen rupeaa. Ei voi olla niin, että tänään ei huvita lähteä, vaikka pitäisi, Järvinen huomauttaa.

Pieni muskarikaveri

Järvisen äiti on pian 90-vuotias ja tarvitsee tyttärensä apua.

– Äiti on vähän sairastellut, ja olen käynyt sairaalanmäellä häntä avustamassa.

Vapaa-aikaa piristää erityisesti helmikuussa viisi vuotta täyttävä lapsenlapsi.

– Hän on ihana pieni tyttö, jota tykkään hoitaa. Käymme yhdessä aina maanantaisin Kansalaisopiston muskarissa. Kotona tehdään majaa ja leikitään.

Kesäisin suuntana on mökki meren ympäröimässä saaressa.

– Onneksi on pitkät viikonloput, niin siinä ehtii saareen ihan hyvin, Järvinen sanoo.

Ruokapankki keräsi ennätystuloksen

Seinäjoen seurakunnan Ruokapankin joulukeräys saavutti ennätyksellisen, yli 55 000 euron tuoton.

Ruoka-avun koordinaattori Marika Dahl kiittää lämpimästi lahjoittajia.

– Kiitos kaikille yhteiseen hyvän toivon ketjuun liittymisestä. Keräystuotto on kertynyt yksityisiltä lahjoittajilta, yrityksiltä, yhdistyksiltä, kouluilta ja kolehtiin antaneilta. Kiitämme myös tuottajia elintarvikelahjoituksista, joita saimme niin jouluna kuin koko viime vuoden aikana. Vain yhteistyöllä voimme saavuttaa tällaista, näin vaikeina aikoina.

Keräystuotto on noin 17 000 euroa enemmän kuin viime vuonna. Keräyksellä autettiin jouluna melkein 800 taloutta. Lisäksi 530 lasta sai lahjakortin.

– Ennätyksellisen keräystuloksen vuoksi pystyimme auttamaan jouluna 120 taloutta enemmän kuin edellisenä vuonna, Dahl summaa.

Lue lisää: seinajoenseurakunta.fi/ruokapankkikerays

Julkaistu Lakeuden Risti -lehden numerossa 1/2021.

Jaa artikkeli: