”Lempeä joogaharjoitus herätti sisälläni rukouksen”

Naispappi katsoo suoraan kameraan hymyillen.

Kristillisen Hiljaisuuden joogan® kehittäjä ja sairaalapastori Heli Harjunpää valittiin Vuoden papiksi 2022 lokakuussa Seinäjoella.

Heli Harjunpää aloittaa jokaisen aamunsa tunnin mittaisella kävelyllä. Sen aikana hän tunnustelee kehon tuntemuksia ja asettaa ajatukset paikoilleen tai oikeastaan luopuu niistä. Hän antaa menneet ja tulevat Luojalle, jonka varassa kaikki on. Jumalan lapsen huolettomuudessa Harjunpään askel on keveä. Tästäkin päivästä Jumala pitää huolen.

Helsingin seurakuntayhtymässä sairaalapastorina toimivalle Heli Harjunpäälle aamukävelyt ovat osa Hiljaisuuden joogan harjoituksia. Hän on kehittänyt kristillisen joogalajin vajaan 10 vuoden aikana. Joogaan hän tutustui 30 vuotta sitten harrastuksensa kautta.

– Minut vihittiin papiksi vuonna 1993. Kärsin silloin selkävaivoista, joihin etsin apua liikunnallisesta harrastuksesta. Kansalaisopiston tarjonnasta löysin joogan, jota aloin harrastaa, Harjunpää kertoo.

Joogan myötä selkävaivat poistuivat. Myös kokonaishyvinvointi kohentui rauhallisten harjoitusten myötä. Harjunpää koki elämässään uudenlaista läsnäoloa ja tyytyväisyyttä.

– Nopeasti huomasin, että lempeä joogaharjoitus herätti sisälläni rukouksen. Rukoilin, että Pyhä Henki kulkisi kanssani ja että Jumalan rakkaus saisi tilaa. Joogan kautta vahva kokemus elämästä nykyhetkessä ja rukous kietoutuivat minussa yhteen, hän kuvailee.

Naispappi on kääntynyt oikealle ja katsoo viistosti yläspäin ja kämmenet ovat avoinna ylöspäin noin rinnan korkeudella.
Heli Harjunpää kertoo, että joogan myötä selkävaivat poistuivat ja kokonaishyvinvointi kohentui rauhallisten harjoitusten avulla.

Tilaa uudelle

Pitkään jooga oli Harjunpään harrastus, sillä päätyö sairaalapastorina ja perhe-elämä kolmen lapsen äitinä täyttivät päivät. Harjunpään täyttäessä 50 vuotta elämässä oli tilaa uudelle.

”Koen, että tämä kaikki on tullut minulle johdatuksellisesti.”

– Lähdin joogaopettajakoulutukseen, josta valmistuin vuoden 2016 alussa. Tein lopputyöni aiheesta kristillisyys ja jooga. Sen pohjalta Hiljaisuuden jooga alkoi kehittyä. Aktivoiduin tähän aikaan myös kirjoittamisessa.

Heli Harjunpää kuvailee Hiljaisuuden joogaa kristilliseksi harjoituskokonaisuudeksi, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen hiljentymisen harjoitus ja hengellinen harjoitus. Kaikille niille on keskeistä kristinuskon ytimestä nouseva armollisuus ja Jumalan rakkaus.

Vuosien 2017–2022 aikana Harjunpää on julkaissut kolme kirjaa, joiden aiheena on joogan soveltaminen kristilliseen viitekehykseen ja arvopohjaan.

Vuonna 2019 Hiljaisuuden jooga rekisteröitiin omaksi joogalajikseen.

– Tämä sopii kaikille, sillä harjoitukset saa tehdä itselleen sopivalla tavalla. Monelle Hiljaisuuden jooga on avannut uuden mahdollisuuden osallistua seurakunnan toimintaan, hän kertoo.

– Koen, että tämä kaikki on tullut minulle johdatuksellisesti. Oma rukoukseni on ollut, että Vapahtaja tekisi minusta rauhansa välikappaleen. Sitten se, mitä rukoilee ja uskoo, alkaa tapahtua.

Lokakuussa saamansa Vuoden pappi -nimityksen Heli Harjunpää kokee monella tavalla merkitykselliseksi. Se osoittaa virallista hyväksyntää myös niille noin sadalle henkilölle, jotka hän on tähän mennessä kouluttanut Hiljaisuuden joogan ohjaajiksi. Suurin osa heistä on seurakuntien työntekijöitä.

Heli Harjunpää

TYÖSKENTELEN sairaalapastorina Helsingin seurakuntayhtymässä. Toimin myös retriittien ohjaajana. Sivutoimenani koulutan kristillisen Hiljaisuuden joogan ohjaajia.

HARRASTUKSIINI kuuluvat aamukävelyt luonnossa sekä kirjoittaminen.

ELÄMÄSSÄNI ON vahva kutsumus toimia rauhan kanavana. Hiljaisuuden jooga on yksi väline siihen.

Helin polku

 • 1963 syntyi Helsingissä.
 • 1983 teologian opintojen aloitus Helsingin yliopistossa.
 • 1993 papiksi vihkiminen, joogaharrastuksen aloitus kansalaisopistossa.
 • 1991–1997 kolmen lapsen syntymä
 • 2013 täytti 50-vuotta, kirjoittaminen aktivoitui
 • 2014–2022 neljän kirjan julkaisut
 • 12.10.2022 Nimitys Vuoden papiksi. Valinta julkistettiin Seinäjoella papiston päivillä.

Heli Harjunpään kirjat

 • Suomalainen joogakirja (yhdessä Ulla-Maija Rönkän kanssa, Minerva 2014)
 • Hiljaisuuden tie, kristillisiä joogaharjoituksia (Kirjapaja 2017)
 • Kiitollisuuden jooga, hyvinvointia jokaiseen päivään (Kirjapaja 2018)
 • Hiljaisuuden jooga®, ohjaajan opas (Hiljaisuuden Ystävät ry. 2022). Kirja sopii kaikille omaan harjoitukseen.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 6/2022.

Jaa artikkeli: