Ainutlaatuinen matka nuorelle

Kuvassa Anna Merivirta.

Rippikoulu on nuorelle ainutlaatuinen matka, jossa tutustutaan seurakuntaan, uusiin ystäviin, Jumalaan ja itseensä.

Yhdessäolo on monelle nuorelle rippikoulussa tärkeää. Riparille tulee ihanan tavallisia tyyppejä, jotka aluksi toki hieman jännittävät. Viikon aikana porukka tiivistyy ja jokainen pääsee olemaan oma itsensä.

Olen pitänyt tänä vuonna kaksi rippikoulua Seinäjoen seurakunnan nuorille. Rippikouluissa on ollut hyvin erilaisia nuoria ja toivon, että jokainen on hyväksytty ryhmään, ja kaikkien olo on ollut turvallinen.

Ripari voi olla monelle nuorelle ensimmäinen pidempi ajanjakso poissa kotoa. Nuoret ovat arvotietoisia, heidän oikeudenmukaisuuden jano on vahva ja he osaavat kyseenalaistaa sekä pohtia asioita. Ihailen sitä, millaisia kysymyksiä he osaavat esittää.

Nuorena en itse olisi halunnut lähteä riparille, koska se jännitti minua kovasti. Riparileiristä muodostui kuitenkin minulle viikko, joka muutti elämäni. Sen viikon aikana sain kokeilla kristityn elämän todellisuutta sekä yhteys toisiin ihmisiin ja Jumalaan vahvistui. Rippikoulusta jäi myös ystäviä, joiden kanssa edelleen olen yhteydessä.

Isosia on meillä vuosittain noin kaksisataa ja he ovat meille todella tärkeitä. Isonen saa koulutuksesta ja leiriltä kokemuksen vetää ryhmiä sekä esiintymisvarmuutta. Ei ole olemassa ideaalista isosta, vaan kaikenlaiset tyypit ovat tervetulleita mukaan. Rippikoulunuorissa on paljon erilaisia ihmisiä, joten erilaisuutta tarvitaan myös isosissa.

Seinäjoen seurakunnassa on tarjolla muun muassa vaellus-, musiikki- ja lasketteluripareja. Perinteinen Honkiniemen leirikeskus on kuitenkin edelleen suosituin valinta. Meillä on lisäksi tarjolla ensi kesänä Lankarissa päiväleirityyppinen rippikoulu, jossa yöt vietetään kotona. Olemme nuorisotyönjohtajan kanssa vastuussa siitä, että rippikoulut pyörivät seurakunnassamme. Meidän puoleemme voi kääntyä rippikouluun liittyvissä asioissa.

Ilmoittautuminen rippikouluun

Ilmoittautuminen rippikouluun käynnistyy syyskuun alussa ja rippikouluun voivat osallistua myös nuoret, jotka eivät ole kirkon jäseniä, tai joita ei ole kastettu. Jos nuori haluaa osallistua konfirmaatioon, hänet voidaan kastaa sitä ennen. Valinnan voi tehdä rippikoulun aikana. Konfirmoitu nuori voi olla kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja äänestää seurakuntavaaleissa.

Anna Merivirta

  • Työskentelen Seinäjoen alueseurakunnan seurakuntapastorina ja olen
  • vastuussa rippikouluista.
  • Harrastan luonnonvesissä uimista ja neulomista. Olen kauan haaveillut maalaamisesta ja nyt ilmoittauduin ikonimaalaus-kurssille, jota odotan kovasti.
  • Iloitsen monista pieniltäkin tuntuvista asioista, arjen rutiineista ja pian koittavasta lempivuodenajastani, syksystä.
Anna Merivirta työskentelee Seinäjoen alueseurakunnan seurakuntapastorina.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 4/2021.

Jaa artikkeli: