Aamuisin on aina aikaa

Miesporukka juoksemassa lenkillä.

Liikunta on aina kuulunut vahvasti monitoimimies Ilmari Ylä-Aution elämään. Kesät nuorena urheiluohjaajana ja vuodet pesäpallon mestaruussarjassa viitoittivat aktiivista uraa työelämässä, kunnallisessa ja kirkollisessa vaikuttamisessa sekä harrastetoiminnassa.

Pikkupoikana Ilmari Ylä-Autio teki Nurmon Autionkylässä sitä, mitä kaikki muutkin pojat tekivät. Hän urheili. Poikien kesken hypättiin pituutta ja korkeutta, juostiin kilpaa ja työnnettiin kuulaa. Myös talvella urheiltiin, sillä porukkaa oli riittävästi jatkuviin hiihtokilpailuihin. Urheilu kuului ajan henkeen. Sen järjestäjänä oli myös seurakunnalla roolinsa. Nurmon vanhassa pappilassa urheiltiin ja veisattiin virsiä.  

– Pärjäsin hyvin urheilussa ja se toki motivoi. Ensin yleisurheilu oli vahva lajini, ja olisi voinut kantaa pitkälle, mutta sitten tuli pesäpallo, joka vei mukanaan.  

Alkuun Ilmari, joka seudulla paremmin tunnetaan Immuna, pelasi pesäpalloa kotijoukkueessa Nurmon Jymyssä. Menetystä tuli ja pian hän pelasi jo mestaruussarjan joukkueessa. Opiskelujen vietyä Helsinkiin oli edessä joukkueen vaihto. Immu siirtyi Punamustien riveihin.  

Kesäisin kotiseutu kutsui. Opiskelijana hän työskenteli urheiluohjaajana Nurmossa, jossa kentällä urheili parhaimmillaan 80 lasta yhtä aikaa. Kesän odotettu tapahtuma oli Nurmon kunnan ja seurakunnan yhteinen leiri, jota järjestettiin nykyisen golfkentän paikkeilla Ruuhikoskella. Urheiluohjauksen ohella Immu toimi myös pesäpallon valmentajana.  

18 vuotta urheilujohtajana 

Pesäpallon aktiivivuosien jälkeen liikunnallinen polku jatkui kotiseudulla SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana. Puheenjohtajuuden 18 vuoteen mahtui paljon piiri- ja seuratason urheilujuhlia.  

– Etelä-Pohjanmaan urheilu oli hyvässä jamassa. Täällä oli paljon hyviä urheilijoita.  

Samoihin aikoihin hän toimi myös silloisen läänin liikuntalautakunnan puheenjohtajana, missä vaikutusmahdollisuudet olivat hyvät alueen liikuntapaikkojen rakentamiseen. Elämäntyönsä hän teki Seinäjoella kaupunginlakimiehenä. Aktiivisiin vuosikymmeniin on mahtunut lukuisia kunnallisia, kirkollisia ja kulttuurisia luottamustehtäviä. Kilpailuvuosien jälkeen kuntoliikunnasta muodostui miehelle sydämen asia.  

– Olen juossut 23 maratonia elämässäni. Sittemmin olen siirtynyt kuntojuoksun pariin. 

Moni vetoaa siihen, ettei juoksemiselle ole aikaa. Aamuisin on kuitenkin aina aikaa.

Aamujuoksuun tottuu nopeasti 

Jo vuosia Immu on toiminut seinäjokisen kuntoliikuntaseura Katupojat ry:n puheenjohtajana. Yhtenä seuran toimintamuodoista on torstaiaamujen varhaiset juoksulenkit. 

– Moni valittaa, ettei juoksemiselle ole aikaa. Me Katupojissa emme usko siihen. Aamuisin on aina aikaa. Herääminen vaatii vähän totuttelua, mutta jo parin kerran jälkeen se alkaa sujua. 

Aamujuoksemisen lisäksi seura järjestää yhteistä kuntosaliharjoittelua ja lauantain kävelytapahtumia, jotka vastikään täyttivät vuoden. Ilmari on todennut kävelyn vieneen voiton hölkästä, jonka ympärillä tapahtumia oli vielä 10 vuotta sitten runsaasti.  

– Kävelykin on hyvästä, mutta itse olen hölkän kannattaja. Se ylläpitää peruskestävyyttä. Etenkin aamuisin tehtyjen juoksulenkkien on todettu heijastavan positiivista vaikutusta kehoon koko päivän ajan. Allekirjoitan tämän itse vahvasti. 

Minun polkuni

 • 1943 Ilmari syntyy Nurmossa
 • 1959 mukaan Nurmon Jymyn pesäpallojoukkueeseen
 • 1963–1967 kesät urheiluohjaajana Nurmossa
 • 1964–1970 juristin opinnot Helsingissä
 • 1962–1970 pelaajana pesäpallon mestaruussarjajoukkueissa Nurmon Jymyssä ja Punamustissa
 • 1970 muutto Seinäjoelle
 • 1972–1975 työ apulaiskaupunginsihteerinä Seinäjoen kaupungilla
 • 1975–2008 työ Seinäjoella kaupunginlakimiehenä, kahdeksan vuotta perusturvakeskuksen ja kulttuuri- ja vapaa-aikakeskuksen toimialajohtajana
 • 1974 Seinäjoen kirkkovaltuuston jäsen ensimmäistä kertaa
 • 1976 Seinäjoen kaupunginvaltuuston jäsen ensimmäistä kertaa
 • 1977–1998 SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana
 • 1993–1998 Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtajana
 • 2008 sai liikuntaneuvoksen arvonimen
 • 2011– edustajana Kirkolliskokouksessa
Mies yllään keltainen lenkkitakki, tummansiniset housut ja sininen pipo. Katsoo kameraan ja hymyilee.
Aktiivinen liikunta on seinäjokiselle Ilmari Ylä-Autiolle sydämen asia. Pesäpallon mestaruusvuosien jälkeen liikunta on painottunut kuntoiluun ja peruskestävyyden ylläpitoon
Jaa artikkeli:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *