Striimi, suora lähetys, verkkojumalanpalvelus

Kolme henkilöä verkkolähetyskaluston äärellä.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa jumalanpalvelusten lähettäminen aloitettiin vuosi sitten nollasta. Aluksi lähettäminen ostettiin ulkopuolelta.

Joka sunnuntai netti tulvii seurakuntien jumalanpalveluksia. Pienet ja isot seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksensa seurakunnalleen eri kanavia pitkin. 

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa jumalanpalvelusten lähettäminen aloitettiin vuosi sitten nollasta. Aluksi lähettäminen ostettiin ulkopuolelta. 

– Viime pääsiäisen jälkeen aloimme lähettää jumalanpalvelukset itse. Jotakin kokemusta striimaamisesta minulla oli ennestään, samoin Aleksi Vankalla, nuorella vapaaehtoisella, joka tuli nuorisotyön kautta auttamaan meitä alkuun, muistelee pastori Ville Halkoluoto. 

Nainen videokameran kanssa.
Lastenohjaaja Kirsi Ansaharju kuvaajana.

Lähetys- ja kansainvälisyystyön ohjaaja Paula Harju hakeutui mukaan nettijumalanpalvelusten toteuttamiseen. Hän on vuoden aikana opiskellut paljon lähetyksen tuottamista, tekniikkaa, äänten tallennusta ja miksausta ja muita hyviä käytäntöjä. 

– Työ on ollut tosi haasteellista ja olen tykännyt tehdä lähetyksiä. Se on todella erilaista kuin normaali arkityöni ja se on virkistävää, Harju kertoo. 

Vuoden mittaan taidot karttuivat ja toiminta vakiintui. Aluksi lähetyksen tuottaminen vaati aina kolmen ihmisen työn itse jumalanpalveluksen toimittajien lisäksi. Nyt lähetys tehdään kahden ihmisen voimin ja pian on tarkoitus, että yksi ihminen hoitaa kuvauksen, äänen ja itse lähettämisen. Tapahtuman tuottaminen Youtubeen ei kuitenkaan ole pelkkä napin painallus ja sillä hyvä. 

Paula Harju säätää kameraa.
Kansainvälisyystyön ohjaaja Paula Harju on vuoden mittaan opetellut aivan uuden ammatin entisen lisäksi.

– Paljon työtä pitää tehdä jo ennen kuin menen kuvauspaikalle. Mietin ensin, kenelle lähetys tehdään, miksi se tehdään, kirjoitan kuvaussuunnitelman, raivaan tilasta kaiken turhan pois, mietin ja testaan kameroiden paikat ja kuvakulmat, samoin valot, etsin ja asennan tarvittavat johdot, teen esitykseen liitettävän grafiikan, kuvan välikuvat hetkiin, jolloin ei voi lähettää suoraa kuvaa, Harju luettelee. 

Jumalanpalvelukset on vuoden ajan lähetetty pääsääntöisesti Vanajan kirkosta. Pääsiäisen jälkeen lähetykset siirretään Hämeenlinnan kirkkoon muun muassa siksi, että Vanajan kirkossa on paljon häitä, kasteita ja siunaustilaisuuksia.   

Muutto tietää striimaajille uusien suunnitelmien tekemistä. Mitä Hämeenlinnan kirkossa voi kuvata välikuviksi? Miten isoista ikkunoista tulviva kevätvalo huomioidaan, ettei valkoasuinen pappi huku valkoisiin seiniin? Miten muusikot asetellaan, jotta turvavälit säilyvät, kaikki mahtuvat kuvaan ja virren sanatkin sopivat samaan näkymään?  

Jaa artikkeli: