Partiolaiselle itsenäisyys on kunnioitusta ja kiitollisuutta

Henna Ylitolonen on hämeenlinnalainen partiolainen ja kahden partiolaisen äiti.

– Olen ollut partiossa nuoresta saakka, ensin kotipaikkakunnallani Suolahdessa ja kun lapseni aloittivat partion, liityin Nummen eränkävijöihin.

Nummen eränkävijät on yksi niistä lippukunnista, joiden taustayhteisönä on Hämeenlinna-Vanajan seurakunta.

Hennalle partiossa on tärkeää erityisesti yhdessä tekeminen lasten ja nuorten kanssa. Partion arvomaailma on Hennalle merkittävä ja läheinen. Erityisesti partion arvoista toisen ihmisen kunnioittaminen on Hennalle merkityksellistä.

– Partion tavoitteena on kasvattaa jäsenestään aktiivinen yhteisönsä jäsen, joka kunnioittaa toista ihmistä ja on valmis kantamaan vastuuta yhteisistä asioista. Partion arvot ilmaistaan mm. partiolupauksessa ja ihanteissa, Henna Ylitolonen selvittää.

Partiolupauksessa sanotaan: Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa partioihanteita joka päivä.

Partiossa itsenäisyys ottaa mukaan

Partion arvoihin liittyy itsenäisyys. Henna arvostaa sitä, että partion itsenäisyys ei ole poissulkevaa tai ulos rajaavaa itsenäisyyttä, vaan päinvastoin, partiossa iloitaan itsenäisyydestä ja kutsutaan toiset mukaan iloitsemaan ja nauttimaan yhteisestä hyvästä.

– Itsenäisyys merkitsee minulle sitä, että saan elää vapaasti demokraattisessa valtiossa, jossa voin itse vaikuttaa asioihin. Itsenäisyys merkitsee myös turvallisuutta, sitä että vallitsee luottamuksen ilmapiiri. Suomessa on hyvin järjestetty koulutus ja terveydenhuolto, voimme luottaa siihen, että hallinto on läpinäkyvää ja että apua saa silloin kun sitä tarvitsee, hän luettelee.

Perinteikäs itsenäisyyspäivä

Hämeenlinnassa partiolaisilla on selkeät itsenäisyyspäivän perinteet, joista on tullut vuosien aikana myös tärkeitä perinteitä Hennalle.

Nummen eränkävijät kokoontuvat itsenäisyyspäivänä Vanajan kirkolle. Ensin kirkossa annetaan partiolupaus ja jaetaan mahdollisia ansiomerkkejä ansioituneille lippukunnan jäsenille.

Myöhemmin lippukunta kulkee lippukulkueessa kynttilät kädessä sankarihaudoille. Jokaiselle sankarihaudalle lasketaan kynttilä ja muistomerkille lasketaan Hämeenlinnan alueen partiolaisten seppele, jossa lukee: ”te olitte valmiit.” Tuo seppeleen teksti viittaa partiolaisten tunnukseen ”ole valmis”, joka on muun muassa kirjoitettu partiovyöhön.

Hennalle itsenäisyyspäivän perinteet merkitsevät toisaalta sitä, että muistetaan niitä, jotka ovat tehneet aikoinaan paljon Suomen eteen.

Perinteet ovat myös keino välittää sanomaa ja viestiä lapsille ja nuorille, jotta hekin tiedostavat, että joskus asiat ovat olleet toisin. Nuoret saavat rohkeasti iloita ja arvostaa sitä mitä meillä on nyt. Partiossa pyritään siihen, että nuoret ovat osaltaan valmiit myös tekemään yhdessä töitä turvallisen ja avoimen maan puolesta.

Jaa artikkeli: