Kiitos, että olet!

Suomalaiset arvostavat tutkitusti kummiutta. Vanhemmat haluavat lapselleen kummin, joka on lämpimästi ja tukevasti läsnä. Kummi tukee vanhempia lapsen elämässä ja kristillisessä kasvatuksessa. Lapsen aikuisena ystävänä kummilla on mahdollisuus antaa lapselle kokemus arvostuksesta ja siitä, että tämä on kivaa seuraa.

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran hyökkääjä, Juuso Huhtakangas, 31, on harrastanut jalkapalloa ”pennusta lähtien”. Juusolla on kolme kummilasta, joista yksi on kahdeksanvuotias Anselmi Mäki-Uuro.

”Kohta yhdeksän, mä olen kolmannella luokalla”, huomauttaa Anselmi.

Kummiuden peruselementti Juusolle on yhdessäolo kummilasten kanssa. Juuri tällä hetkellä siihen käytettävä aika on rajallista, sillä päivätyön jälkeen miehellä on treenit tai peli harva se ilta. Kummius on kuitenkin elämänikäinen tehtävä, ja varsinkin useamman lapsen kummina yhteydenpidossa kuhunkin heistä voi olla tiiviimpiä ja harvempia kausia. Kiitos, että olet olemassa! on kummisuhteen tärkeä toivotus.

”Hauskanpito ja ehkäpä elämänvinkkien antaminen kummilasten kasvaessa kuuluvat myös kummisuhteeseen”, Juuso toteaa.

”Anselmin kanssa touhuamme jos jonkinnäköistä painista peleihin. Usein tavataan ihan heillä kotona, samalla tulee tavattua myös muita perheenjäseniä.”

Yhteinen rituaali

Äiti Alina Mäki-Uuro on HJS:ssa töissä seurasihteerinä. Hän kertoo Anselmin kokeilleen jalkapalloa pienempänä naperofutiksessa, mutta silloin se ei vielä kolahtanut. Kun innostus virisi koulun liikuntatunneilla, hän ilmoitti pojan kesäfutareihin. Äidin periaate on, että harrastukseen myös sitoudutaan.

”Mä alan olemaan maalissa, vaikka en oo vielä kauheen hyvä ilmareissa, Anselmi suunnittelee.”

Kummisedän peleissä käydään luonnollisesti kannustamassa kotijoukkuetta. Miltä Anselmista tuntuu katsella kummisetää kentällä?

”On se ainakin tehnyt joka pelissä maaleja!”

Unelmapäivä kummisedän kanssa sisältäisi huvipuistossa huvittelua tai elokuvissa ja uimahallissa käymisen.

”Mäkissä voisi käydä syömässä, Anselmi kuiskaa ja katsoo sivusilmällä äitiä.”

Anselmin omaan elämään kuuluu koulun sekä läksyjen – jotka ovat vilkkaan ikiliikkujan mielestä ”maailman ärsyttävin asia koko maan päällä” – lisäksi futisharkkoja, tietokonepelien pelaamista ja kotieläinten hoitamista.

”Meillä on yksi kissanpentu, kaksi kissaa, koira ja kanoja. Yksi niistä kanoista on kukko.”

Juusolla ja Anselmilla on myös oma rituaali:

”Mä varastan sen lippiksen ja Juuso yrittää kaapata sen takaisin. Sitten me painitaan”, Anselmi kertoo nauravin silmin.

———————————————-

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta kutsuu kaikkia kummeja kummilapsineen viettämään kummipäivää jalkapallo-otteluun lauantaina 21. syyskuuta. Molemmat pääsevät peliin ilmaiseksi. Seurakunnan popup-teltassa on jaossa pieniä yllätyksiä.

Kaurialan kentällä kohtaavat Hämeenlinnan Jalkapalloseura HJS ja Nokian Palloseura NoPS. HJS varmisti viime viikolla nousunsa valtakunnalliseen kakkossarjaan ja johtaa kolmossarjaa ilman yhtään häviötä.

Jaa artikkeli: