Kapteeni ja sen pikkusisko: Elämässä mikään ei ole sattumaa

Michaela ja Yasmine Madsen.

Madsenin perheessä Yasmine on aina pitänyt isosisko Michaelaa
esikuvanaan. Jo pienenä Yasmine tahtoi tehdä perässä samoja
asioita kuin isosisko.

Yasmine ja Michaela Madsenia yhdistää lentopallo. Se myös erottaa heidät, koska he pelaavat ammatikseen eri seurajoukkueissa ja eri maissa. Vaikka välimatkaa on paljon, he tukevat ja kannustavat toisiaan, niin kuin ovat tehneet koko elämänsä ajan – vailla kateutta.

Sisarusten tiiviin kolmiyhteyden täydentää koripalloa huipputasolla pelaava veli Alexander, 27.

Michaelan kesä kului jalan kuntoutuksessa. Yasminen aika vierähti maajoukkueen harjoitusleireillä ja maaotteluissa, ja maajoukkue Susijengi piti Alexanderin kiireisenä.

Vammat eivät muserra

Michaelalla on takanaan peräti viisi polvileikkausta. Kun Yasmine poti omaa vammaansa, häntä helpotti tietää, että Michaela oli käynyt saman monesti läpi.

Useat loukkaantumiset eivät ole lannistaneet Michaelaa. Hän pitää etuoikeutena, että saa pelata lentopalloa työkseen. Suomessa se ei ole ollut naisille mahdollista kovin kauan.

– Ensimmäinen päivä loukkaantumisen jälkeen on aina rankka. Sitten ei auta muu kuin mennä eteenpäin ja ajatella, että jokin tarkoitus tälläkin on. Sitä jaksaa aina pusertaa takaisin, koska haluaa vielä pelata työkseen. Tämän jälkeen kerkiää tehdä vielä 35 vuotta muita töitä. Sitten kun palo pelaamiseen loppuu, ei varmaa enää jaksa kuntouttaakaan, hän pohtii.

– Rakkaus lajiin, Yasmine tiivistää molempien suhtautumisen asiaan.
Polvileikkauksesta koituu urheilijalle aina 6–9 kuukauden tauko tositoimista.

Nyt uuden kauden alla kaikki kolme ovat taas terveinä ja valmiina keskittymään täysillä urheiluun.

Michaela jatkaa liigauraansa Hämeenlinnan Lentopallokerhossa ja Yasmine
on solminut ensimmäisen sopimuksensa ulkomaille Neuwidiin Saksan liigaan.

Alexanderin tie aukesi Kreikan mahtiseuraan AEK:hon. Yasmine ja Alexander kuuluvat myös Suomen maajoukkueisiin, Michaela on edustanut maata aiemmin.

Sisarilta aina tukea

Vastoinkäymisissä Madsenin sisarukset tsemppaavat toisiaan. Keskinäistä kannustamista joka tilanteessa he kuvailevat omaksi hypetysympyräkseen.

– Menee hyvin tai huonosti, aina tulee tukea. Ikinä meillä ei ole ollut kilpailua keskenämme niin, että toinen tuntisi olevansa huonompi. Ei meillä ollut kilpailua lapsenakaan. On aika jännää, että moni kysyy meiltä sitä. Vaikka olemme kilpailuhenkisiä, koskaan ei ole kellään ollut paha olla sen takia, että kadehdittaisiin vaikka toisen ulkomaille pääsyä.

Nuorena sisarukset harrastivat kaikkea mahdollista liikuntaa, kuten yleisurheilua, jalkapalloa, jääkiekkoa ja taitoluistelua. Kun omaksi lajiksi valikoitui lentopallo, se vei tytöt Valkealasta jo peruskoulun jälkeen maailmalle.

Lentopalloilijoiden lapset

Sisarusten äiti Vuokko Naukkarinen on entinen huippulentopalloilija. Tanskalaisen sukunimensä sisarukset ovat saaneet isältään Niels Madsenilta. Hänkin pelasi lentopalloa pääsarjatasolla.

Lasten lajiksi lentopallo valikoitui siten, että äiti ja kummitäti ”pakottivat” heidät harjoituksiin. Myös Alexander harrasti ensin lentopalloa, mutta vaihtoi myöhemmin koripalloon.

Viime vuosina äiti on saanut tehdä monta ulkomaanreissua lastensa otteluihin.

”Kaikella on tarkoitus”

Kun Michaela ja Yasmine olivat lapsia he, he olivat mukana Valkealan
seurakunnan toiminnassa.

Erityisesti kokkikerhot ovat jääneet mukavina mieleen. Rippikoulun Michaela kävi kotipuolessa leirillä, Yasmine oli lentisriparilla toisaalla.

– Ennen konfirmaatiota meidät kastettiin. Lapsena sitä ei vaan ollut saatu aikaiseksi. Itse sanoimme kirkossa, että tahdomme kastamisen.

Mielestämme se oli ihan kiva niinkin, kun siitä sai itse päättää, he sanovat.

Elämän suuria kysymyksiä Michaela sanoo pohtivansa aina joskus. Hän uskoo, että jokin suurempi voima ohjaa ihmisen taivalta.

– Ajattelen, että kaikella on tarkoitus, enkä hirveästi murehdi, miksi esimerkiksi loukkaantumisia tapahtuu. Välillä mietin myös, että ei voi olla sattumaa, kun tapaan jonkun ihmisen, tai olen jossain tietyssä paikassa.

Urheilu on antanut siskoksille paljon eväitä kaikkeen elämään: ystäviä, henkistä kasvua, joukkueen kanssa yhdessä toimimista ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemista.

– Lentopallo on auttanut myös löytämään itseä – kuka minä olen ja minkälainen ihminen haluan olla. Kun toinen on vieressä, mietin, millainen haluan olla hänelle. Itse olen ollut nuorena tosi ujo, ja olen ehkä löytänyt sen, millainen oikeasti olen. Johtajatyyppi on tullut esiin. Sitä ei olisi minusta kuoriutunut, jos olisin jatkanut vaikka ammattikouluun ja jäänyt
Valkealaan, Michaela sanoo.

Huolehtiva kapteeni

Kun Michaela oli kuorinut oman johtajuutensa näkyviin, hänet valittiin viime kaudella joukkueen ykköskapteeniksi. Tällä kaudella hän jatkaa tehtävässä. Ennen tuoreinta loukkaantumistaan hän ehti olla hetken myös Yasminen kapteenina. Pikkusisko pitää Michaelaa loistavana johtajana.

– Hän ottaa kaikki huomioon, tekee työnsä. Ei todellakaan niin, että häntä pitäisi katsoa ylöspäin, vaan hän on samalla tasolla muiden kanssa, Yasmine kehuu.

Ulkomailla Michaela kertoo tajunneensa, miten toisesta maasta tulleita pelaajia pitää ottaa erityisesti huomioon, jotta he eivät tunne oloaan ulkopuolisiksi.

– Jos täällä on yksikin ulkomaalainen, puhun hänen lähellään englantia. Belgiassa olin ainoa, joka ei puhunut paikallista kieltä. Kaikki muut osasivat
englantia ja he olisivat voineet sanoa samat asiat englanniksi. Mutta eihän sitä tajua, jos ei itse ole kokenut.

Yasmine ei osaa saksaa, mutta hänellä on Neuwidissa kanadalainen
joukkuetoveri ja saksalainen kämppäkaveri, joka odottaa oppivansa Yasminen kanssa englantia.

– On kiva, että joukkueessa on toinenkin ulkomaalainen. Silloin on ainakin joku, joka ei puhu koko ajan saksaa.

Evästystä pikkusiskolle

Alkavalla lentopallokaudella Michaela toivoo joukkueensa Hämeenlinnan Lentopallokerhon voittavan kirkkaan mitalin.

– Mestaruutta olisi aika taas juhlia. Hämeenlinnassa seura on kestomenestyjä, mutta takana on muutama tosi vaikea vuosi, paljon loukkaantumisia ja muutoksia. Toivottavasti nyt saamme hyvän mielen ja hyvien pelaajien kauden. Tavoitteeni on, että pysyisin ehjänä, pystyisin taas pelaamaan parhaalla tasollani ja olemaan henkinen johtaja joukkueessa. Haluan olla sellainen pelaaja, joka tekee
muista pelaajista parempia.

Yasmine lähtee Saksaan innostuneena näkemään ja kokemaan uutta. Hän kertoo, että Neuwidin joukkue on koottu nuorista pelaajista, joista vain
kaksi on ulkomaalaisia.

– Varmasti kaikilla on tosi kova into kehittyä, se on tärkeintä. Minulla on sama juttu kuin Mikulla, että kokeneena pelaajana toivon auttavani
muita. Muut joukkueessa ovat nuoria, ja monet heistä pelaavat ensimmäistä kauttaan liigassa. Maisemanvaihdos varmasti auttaa paljon eteenpäin menossa, kun en asu enää Suomessa omalla mukavuusalueella. Pelaamisesta Saksan liigassa saa näyttöä tulevaisuutta varten, hän sanoo.

Ulkomaiden pelikenttiä kokeneena Michaela antaa Yasminelle yksinkertaisen evästyksen Saksaan: ”Oo vaan sä!”
– Ei pidä ottaa liikaa stressiä. Yassu on tottunut voittamaan, kun hän on ollut menestyneissä joukkueissa. Hänen ei pidä keskittyä vain tulokseen, vaan siihen, mitä on tehnyt hyvin, hän neuvoo.

Hämeenlinnassa kotoisa olo

Hämeenlinnaa Michaela ja Yasmine pitävät kaupunkina, jossa voisi elää vaikka lopun elämänsä.
– Täällä on kiva asua ja kotoisa olo, sen takia varmaan halusin tulla tänne takaisin ulkomaiden jälkeen. Kaupungissa on ystäviä, ja kummipoikani
asuu Turengissa, Michaela kertoo.
– Hämeenlinna ei ole liian iso, ja tänne on aina helppo tulla.
Aika monta vuotta olen täällä jo ollut. Varmaan joskus uran viimeisinä vuosina voisin ajatella tulevani takaisin. Miksei, mutta eihän sitä koskaan tiedä, Yasmine miettii.

MICHAELA MADSEN

• Syntynyt 28.12.1993 Valkealassa.
• Lentopallossa keskipelaaja.
• Voittanut neljä mestaruutta Suomessa, kolme Salon LP Viestissä
ja yhden HPK:ssa Hämeenlinnassa, mestaruuden Ranskassa ja cup-mestaruuden Tshekissä.
• Pelannut ulkomailla Belgiassa, Ranskassa ja Tshekissä.
• Maaotteluita 51.
• Edustaa tällä kaudella Hämeenlinnan Lentopallokerhoa.

YASMINE MADSEN

• Syntynyt 27.5.1999 Valkealassa.
• Lentopallossa hakkuri.
• Voitti suomenmestaruuden HPK:ssa 2018, edustanut myös Pihtiputaan Liigaplokia.
• Maaotteluita yli 50.
• Edustaa tällä kaudella Neuwidin joukkuetta Saksan Bundesliigassa.

Jaa artikkeli: