Valinnan ilo

Kuvistuskuvassa ihmisiä kasvimaalla

Mistä syntyykään kristityn ilo? ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, on silkkaa evankeliumia, virkistävän vapauttava”, kirjoittaa Jukka Kääriäinen tämän viikon radiohartauspuheessaan.

Presidentti Rooseveltin puoliso Eleanor Roosevelt totesi: ”Elämän asennetta ei ilmaista sanoilla, vaan valinnoillamme. Valinnat muokkaavat elämämme. Loppupelissä kannamme myös vastuuta valinnoistamme.” Hyvä kuulija, nyky-yhteiskuntamme arvostaa valinnan vapautta. Olet vapaa valitsemaan kaikenlaisia asioita, tekemään pieniä, arkipäiväsiä valintoja: mitä pukea, mitä syödä, mitä harrastaa, kenen kanssa ystävystyt, miten viettää vappua. Kumpaa katsoa sunnuntai iltaisin: Voice of Finlandia vai Talent Suomea? Puoli yhdeksän vai Maikkarin uutisia? Netissä surffaillessamme siirrymme nopeasti nettisivulta toiselle, yhdestä videosta toiseen, ajattelematta sen enempää…

Olet myös vapaa tekemään suuria, elämän suuntaa muokkaavia, mullistavia valintoja: uran valinta, puolison valinta, uskon tai uskonnon valinta. Toisaalta korona-aikana valinnan vapauttamme rajoitetaan: et saa mennä, minne ikinä tahdot; et saa nähdä, ketä haluat; et saa tehdä, mitä ikinä lystää, et saa koskettaa, halata, lähestyä.

Arto Salonen ja Mikko Kurenlahti esittelevät uudessa kirjassaan Rakkautta ja Valoa: Tie hyvään tulevaisuuteen, miten määritellä ja valita yhä uudelleen, minkälainen elämä on elämisen arvoista. Silloin kun tulevaisuus näyttää epävarmalta, tuntuu uhkaavalta, kun valinnan vapauttamme rajoitetaan, miten voimme löytää ja säilyttää, jos ei valinnan vapauden, niin ainakin valinnan ilon? Juuri tästä, valinnan ilosta, Jeesus puhuu Johanneksen evankeliumin viidennessätoista luvussa, kun Hän sanoo: ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät…jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.” Lähetysteologina näen näissä jakeissa, jos ei lähetyskäskyn, niin vahvan lähetyslupauksen. Haluan nyt avata, miten tämä lähetyslupaus, ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät,” on vapauttava, järkkymätön ja dynaaminen. Vapauttava, järkkymätön, dynaaminen.

”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät.” Tämä Jeesuksen lupaus on, ensinnäkin, 1) vapauttava. Miksi? Koska se poistaa valinnan paineet ja itsemme epäilyn, epävarmuuden. Seurakuntapappina, kun tein avioliittoa edeltävää sielunhoitoa pariskuntien kanssa, painotin aina Jumalan valintaa ja roolia avioliitossa. Kun aviopari luottaa omaan kykyynsä tehdä viisas valinta puolison suhteen, kun aviokriisi iskee, mieltä helposti kuormittaa nakertavat epäilykset: ”Teinkö sittenkin väärän valinnan? Eikö hän olekaan se oikea minulle?” Vastaavasti, jos määrittelee Jumala-uskon omana valintana, epäilyt voivat helposti syöstä uskon kriisiin: ”Teinkö sittenkin väärän valinnan? Entä jos Jumala ei olekaan rakastava tai hyvä, tai jos Jumalaa ei ole olemassakaan?” Näin tärkeissä suhteissa—puoliso, Jumala—mitä suuremmat paukut, sitä suurempi paine valita oikein. Siksi Jeesuksen lupaus, ” Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät,” on silkkaa evankeliumia, virkistävän vapauttava. Koska Hän on valinnut sinut, kaikki paineet ovat pois! Voit rauhoittua, levätä, luottaa Hänen lupaukseensa. Vapaudut paineista olla tarpeeksi fiksu, valitaksesi oikein. Voit vapaasti suhtautua Kristukseen hyvänä paimenena, joka valitsi sinut lampaakseen, niin kuin kaksi viikkoa sitten pohdimme.

Toiseksi Jeesuksen lähetyslupaus on 2) järkkymätön. Pauhaa ympärilläsi minkälainen myrsky, tai sisälläsi kuinka kovat paineet, syvin ilo voi pulputa sielustasi kuin suihkulähde. Miksi? Koska tämä ilo ei riipu tahtotilastasi, tekniikoista, tai tsemppauksesta. Tämä ilo ei ole ansaittava, tulevaisuuden saavutus, vaan vastaanotettava, ansaitsematon lahja. Huomioi, kenen valinta tuo sinulle ilon? Kristuksen valinta, ei sinun! Koska Kristus on jo, armossaan ja rakkaudessaan, valinnut sinut, se on jo tapahtunut, siksi se on muuttumaton, järkkymätön fakta, pohjattoman lohdun ja ilon lähde! Tälle lupauksen kalliolle voit rakentaa elämäsi, oli tulevaisuus kuinka epävarma.

Pääsiäisen ilosanoma, ”Hän ei ole täällä! Hän on ylösnoussut!” oli dynamiitti, joka räjäytti opetuslasten epätoivon ja lähetti heidät rohkeasti liikkeelle jakamaan tätä mieletöntä sanomaa. Kristus on voittanut kuoleman! Hänessä tulevaisuutesi on taattu! Jumala pitää lupauksensa! Näin stoori jatkuu, Johannes 15: ” Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää.” Kuulitko? Kristuksen valinta lahjoittaa sinulle ilon. Mutta tuo ilo ei ole yksityinen omaisuutesi, vaan se on dynaaminen voima, joka lähettää liikkeelle. Iloa, todellista iloa, eihän sitä voi pitää omanaan! Syvä ilo on dynaaminen, se on tarkoitettu jaettavaksi.

Suurimman ahdinkonsa edessä, Jeesus teki vaikeimman valintansa: ”Isä, jos tahdot, niin ota tämä malja minulta pois. Mutta älköön toteutuko minun tahtoni, vaan sinun.” Tämä valinta vei kärsimyksen kriisiin, syvimpään helvettiin, ristin kuolemaan. Heprealaiskirje valottaa tätä valintaa: ”Edessään olleen ilon tähden hän häpeästä välittämättä kesti ristillä kärsimykset… Ajatelkaa häntä… jotta ette menettäisi rohkeuttanne ja antaisi periksi.” Hän valitsi kärsimyksen ja kuoleman. Ei siksi, ettet kärsisi vaan siksi, että kun kärsit, sinulla olisi vapauttava, järkkymätön, dynaaminen ilo.

Hyvä kuulija, en tiedä, mikä tilanteesi tänään on. Voitko hyvin, melko OK, vai todella huonosti? Onko korona-kevät 2021 painanut sinut maan rakoon? Kamppailetko ahdinkojen, epävarmuuden, lannistusten kanssa? Oli tulevaisuutesi kuinka epävarma, voit tarttua ylösnousseen Jeesuksen lähetyslupaukseen: ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät. Minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää.”

Jaa artikkeli: