Maistaminen on kokemuksen asia

Lapset leikkivät vesisuihkun alla kuumana kesäpäivänä

Viestintä on taitolaji. Viesti ei mene perille, jollei se ole ymmärrettävä. Jumala tekee kaikkensa, jotta me ymmärtäisimme hänen tahtonsa. Siksi hän antaa mahdollisuuden maistaa.

Viestintä on kaikki kaikessa. Se, miten asia viestitään, on yhtä tärkeä kuin se, mitä viestitään. Myös lähetystyössä viestintä on tärkeätä.

Kun viestimme, meitä voi askarruttaa, menikö viestini perille? Tulinko ymmärretyksi? Kun saamme lyhyitä some-viestejä, on vaikeata tulkita lähettäjän tunteita. Loppujen lopuksi, olimme viestittäjiä tai viestin vastaanottajia, mikään ei korvaa viestintää kasvotusten.

Puhumaan oppii puhumalla

Paavali kirjoittaa roomalaiskirjeen kymmenennen luvun jakeessa 8 näin: ”Sana on lähellä sinua, sinun suussasi ja sinun sydämessäsi.” Paavali ei tarkoita sinun ajatuksiasi, näkemyksiä, eikä sinun sanaasi. Paavali täsmentää jatkamalla näin: ”Sana on — nimittäin se uskon sana, jota me julistamme.” (jae 8) Siis kyse on siitä sanasta, jonka olet saanut kuulla ja ottaa vastaan Jumalalta. Se, jota olet saanut kuulla Raamatusta, kirkon opetuksessa ja julistuksessa. Mikä sana tämä oikein on? Paavali jatkaa jakeessa 9: ”Jos sinä suullasi tunnustat, että Jeesus on Herra, ja sydämessäsi uskot, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, olet pelastuva.” Kyse on siis hyvästä sanasta, pelastuksen sanasta, evankeliumin sanasta, uskon, toivon ja rakkauden sanasta; Kristuksen sanasta, itse Kristuksesta.

Pieninä lapsina opimme puhumaan siten, että meille puhuttiin. Vanhempamme puhuivat meille jatkuvasti, vaikka emme vielä ymmärtäneet emmekä pystyneet vastaamaan. Näin puhuminen kehittyy: kun sinulle puhutaan, opit puhumaan. Sama pätee kristillisessä elämässä. Et voi tulla kristityksi, et voi oppia puhumaan kristittynä, ellei sinulle ensin puhuta — paljon, jatkuvasti, ymmärrettävästi.

Tiedosta kokemukseen

Jumala halusi varmistaa, että Hänen viestiänsä meille ei väärinymmärretä. Siksi hän lähetti selvän, ymmärrettävän Sanansa. Jeesus on Sana, joka tuli lähelle. Hän puhui. Hän kosketti. Hän paransi. Hän torui kovasydämisiä. Hän karkotti pahoja henkiä. Kun tarvitset armoa, Hän julistaa: ”Sinun syntisi annetaan anteeksi.” (Mk 2:10) Kun olet yksinäinen, Hän lupaa: ”Minä olen kanssasi kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matt 28:20) Hän on ”sana, joka rohkaisee uupunutta” (Jes. 50:4), uupuneille levon lähde (Matt. 11:28). Hän on totuuden (Joh 14:6), tiedon, viisauden, ymmärryksen Sana (Kol. 1). Hän on itkevä Sana (Joh. 11:35), huokaileva, kuormittunut Sana (Mk 7), ristillä kärsivä, verta vuotava, kuoleva, haudattu, ylösnoussut Sana, kunnian kirkkaudessa asuva Sana, rukoileva Sana, ikuinen Sana. Jeesus on se Sana, Isä, Poika ja Pyhä Henki se nimi, joka kasteessasi sinun yllesi puhuttiin.

Psalmi 34 kehottaa meitä: ”Maistakaa ja tietäkää, että Herra on hyvä.” Maistaminenhan on kokemuksen, ei tiedon, asia. Joku voi kertoa, että hunaja on makeaa. Mutta ennen kuin lapsi itse maistaa hunajaa, hän ei voi tietää hunajan makeudesta. Juuri tästä on kyse kristillisessä uskossa. Voit älyllisesti tietää, että Jumala on hyvä, Taivaallinen Isäsi. Silloin olet ”kristillisessä tiedossa”. Mutta on aivan muuta kokea, maistaa Hänen hyvyyttään, rakastavaa huolenpitoaan, uskollisuuttaan, kun olet ahdingossa, tukalassa tilanteessa. Raamattu kehottaa meitä: ”Antakaa Kristuksen Sanan asua runsaana keskuudessanne.” (Kol. 3:16) Tämä tapahtuu silloin, kun mahdollisuuksien mukaan kuuntelemme Jumalan lupauksia evankeliumista Raamatussa, kun nautimme ehtoollista, kun rukoilemme ja ylistämme Jumalaa. Tämä syötävä, juotava, lupausten Sana ravitsee meitä.

Kun Jumala on näin runsaasti puhunut meille, näin ruokkinut meitä, miten meidän tulisi Hänen lapsinaan oppia puhumaan? Harjoittelemalla puhumaan sitä kieltä, niitä sanoja, Kristus Sanaa, joka meille on puhuttu. Se ”sana, joka on sinun suussasi, sinun sydämessäsi,” se toivon sana, rakkauden sana, ilon sana, armon sana, vapauden sana, rohkaisun sana, ylistyksen sana, Kristus itse. Sopivalla tavalla, omalla paikallasi ja luonteellesi sopivasti kerro evankeliumia Kristuksesta ja Hänen pelastuksestaan.

Rukoilemme: Pyhä Jumala, kiitos Sanastasi, joka nuhtelee, ohjaa, rohkaisee ja ravitsee meitä. Vahvista uskoamme Kristukseen niin, että vaikeinakin aikoina voisimme maistaa Sinun armoasi ja luottaa Sinun hyvyyteesi. Auta meitä raivaamaan paljon tilaa Sanallesi elämässämme. Tätä pyydämme Jeesuksen Kristuksen nimessä, aamen.

Jaa artikkeli: