Loma kotimaassa merkitsee lähetystyöntekijöille läheisten ihmisten tapaamista ja ikävän lievittämistä

Iina Martikainen ja Jukka Hautala

Iina Matikainen ja Jukka Hautala ovat Suomen Lähetysseuran lähetystyöntekijöitä Israelissa. Koronan sävyttämän, työntäyteisen vuoden jälkeen edessä on pian kesäloma Suomessa. Kirkkomme Lähetys -lehti kysyi Iinan ja Jukan kuulumisia loman kynnyksellä.

Iina on pappi ja opettaja, jonka nykyisiin työtehtäviin kuuluu Lähi-idän aluetiedotus ja kummilapsityön koordinointi. Jukka johtaa Lähi-idän alueen työtä ja on käytännössä vastannut myös Felm-keskuksen toiminnan johtamisesta. Hän on rovasti ja tehnyt pitkän uran rehtorina kansanopistossa.

Iina ja Jukka viettävät hopeahääpäiväänsä elokuussa. He iloitsevat mahdollisuudesta seikkailla ulkomailla, oppia uutta ja elää kristittynä paikassa, jossa kolme yksijumalaisen uskontoa kohtaavat.

Työntäyteisen vuoden jälkeen edessä on pian kesäloma Suomessa.

Takana on monelle tapaa poikkeuksellinen koronakevät. Miten korona muutti teidän työtänne ja arkista elämäänne?

Lähetystyötä Lähi-idässä jatkettiin kaiken aikaa. Niin kuin Suomessa myös täällä työ siirtyi etäyhteyksien varaan. Länsiranta suljettiin jo maaliskuun ensimmäisellä viikolla ja Israelissa kulkurajoitukset tulivat voimaan pari viikkoa myöhemmin. Kumppanimme löysivät uusia tapoja toimia: online-seminaareja järjestettiin ja kummikouluissamme tehtiin digiharppaus kerta heitolla. Viestit siitä, kuinka paljon nettiyhteyksien kautta tavoitettiin ihmisiä tai kuinka koulutyö eteni monista käytännön vaikeuksista huolimatta, loivat uskoa työn tarkoitukseen poikkeusolojen keskellä.

Jerusalemissa sijaitseva Suomen Lähetysseuran omistama Felm-keskus, jossa fyysisesti työskentelemme, hiljeni vieraista ja viikoittaisista ryhmistä. Nautimme hiljaisuudesta, aurinkoisista kevätsäistä ja lukuisista ruusuista puutarhassamme. Felm-keskuksen ylläpitotoimien ja Alatalon remontin loppuun saattaminen työllistivät, samoin pääsiäisen aikaan pommisuojassa ollut tulipalo. Muiden aluetiedottajien tavoin Lähetysseura lomautti Iinan, mutta lomautus purettiin, jotta keskuksen töitä voitaisiin hoitaa eteenpäin. Tiukimpana sulkuaikana meidän lisäksemme vain kiinteistötyöntekijämme Alex oli täällä töissä.

Kesäkuun alussa palkkasimme kaksi uutta työntekijää. Toinen heistä pitää keskusta siistinä ja toisen tehtäviin kuuluu keskuksen toimintojen koordinointi ja verkostojen luominen. Heidän myötään Felm-keskukselle on voitu kalenteroida kesän ajaksi toimintaa: seurakuntien jumalanpalveluksia, lasten leirejä ja naisten kieliryhmiä.

Miten vietätte lomaa? Mistä löydätte virkistystä?

Edessä on erittäin tarpeellinen kesäloma. Olemme tehneet töitä syyskuun alusta lähtien melko vähin resurssein ja oman työnkuvan on ollut pakko joustaa. Lomapäivät ovat menneet kieliopintojen parissa.

Lomalta haemme virkistystä suomalaisesta luonnosta sekä sukulaisten ja ystävien tapaamisesta. Arkiset liikuntaharrastukset saavat jatkua lomallakin.

Ulkomailla työskentelevälle loma kotimaassa merkitsee erityisesti läheisten ihmisten tapaamista ja etäisyyden tuoman ikävän lievittämistä. Koska asumme samassa paikassa, jossa työskentelemme, on lomalla tärkeä päästä irti arkisista kuvioista niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Mikä odottaa ensimmäisenä edessänne loman jälkeen?

Israelissa on menossa toinen korona-aalto, joten toivomme, että loman jälkeen tilanne on jo paranemaan päin ja pääsemme palaamaan takaisin työalueelle. Toivomme saavamme kolme vapaaehtoista sekä uuden lähetystyöntekijän joukkoomme syksyn aikana. Loman jälkeen saamme tietää myös tulevista muutoksista liittyen Lähetysseuran organisaatiouudistukseen ja yt-neuvotteluihin.

Jaa artikkeli: