Lähetystyöntekijä korona-aikana: haikeina, mutta toiveikkaina

Kuvituskuva Etiopiasta

Lähetysyhdistys Kylväjä työskentelee Norjan luterilaisen lähetysliiton (Norsk Luthersk Misjonssamband) kumppanina Etiopian Mekane Yesus -kirkon työyhteydessä. Korpit on yksi sinne lähetetyistä perheistä. Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jukka Kääriäinen haastatteli heitä täällä Suomessa.

Missä tunnelmissa olet palannut Suomeen koronapandemian takia?

Tunnelma on sekä pettynyt että helpottunut. Olisimme itse halunneet jäädä työalueelle, mutta päätös evakuoinnista ja kotiuttamisesta tehtiin puolestamme. Se auttoi varmaan henkisesti suhtautumaan lähtemiseen. Emme kokeneet, että olisimme itse ”luovuttamassa”.

Minkälainen tilanne oli kentällä, kun lähditte?

Tilanne oli odottava. Koronaa oli valtion tietojen perusteella vähän. Rajoitukset alkoivat kuitenkin näkyä yhteiskunnassa. Ruoan hinta nousi, ihmisten pelkotaso alkoi nousta, valeuutiset (”fake news”) ja aggressiot ulkomaalaisia kohtaan lisääntyivät.

Minkälaisissa tunnelmissa hyvästelit paikalliset yhteistyökumppanit ja työtoverit?

Haikeissa, mutta toivon saattelemina.

Mitä teet Suomen jakson aikana?

Jatkan paikallisen kielen opiskelua ja osallistun järjestöni kotimaantyöhön. Tekemistä riittää rutkasti, mutta lomaakin on odotettavissa sekä lähimmäisten tapaamisia.

Mitä ilonaiheita sinulla on tällä hetkellä?

Herran huolenpito, joka näkyy konkreettisestikin. Kaikesta Jumala pitää huolen, vaikka joskus saammekin kulkea rankempien aikojen läpi.

Mitä murheita tai huolia?

Perheeni hyvinvointi, että asettuisimme hyvin Suomen elämään täksi aikaa. Etiopian puolesta olisi montakin esirukousaihetta: jännittyneen poliittisen tilanteen rauhoittuminen, väestöryhmien väliset jännitteet, korona, varjelusta heinäsirkkainvaasion haittavaikutuksilta ja mahdolliselta nälänhädältä.

Miten järjestönne on järjestänyt kotiuttamisenne?

Järjestö on pitänyt huolta lennoista, asunnosta ja hyvinvoinnistani. He ovat toimineet todella hyvin. Esimieheni ja lähettikuraattori ottavat palanneisiin yhteyttä ja seuraavat läheisesti tilannettamme.

Miten koronapandemia on jo tai tulee mielestäsi muuttamaan lähetystyötä?

Korona tulee avaamaan lisää ovia lähetystyölle, sillä hädän hetkellä ihmiset joutuvat miettimään, mihin elämässään turvaavat ja kantaako se turva. Jeesuksessa ja Hänen sovitustyössään löytyy oikea, kestävä turva. Nyt on sisä- ja ulkolähetyksen avainaikoja.  

Onko jokin Raamatunkohta ollut sinulle erityisen merkityksellinen koronapandemian aikana?

Monet kohdat puhuttelevat ja rohkaisevat koronapandemian aikana, mikään erityinen kohta ei nouse mieleen. Kun olimme Etiopiassa ja välillä epävarmuus jatkosta ja pelko valtasi mielen, silloin Sanan tutkiminen ja rukous antoivat ihmeellistä rauhaa.

Mitä olet oppinut Jumalasta kuluneen puolen vuoden aikana?

Jumala pitää huolen, kun Häneen turvaa. Vaikeudet tuntuvat aina tiivistävän suhdetta Jumalaan. 

Minkä viestin haluaisit antaa niille, jotka harkitsevat lähetystyöhön lähtemistä, mutta ovat huolissaan koronapandemian takia?

Tärkeintä on rukous ja Sanan tutkiminen – sitä kautta Herra puhuttelee sinua ja antaa sydämelle vastauksen. Jos Herra kutsuu, niin ota ihmeessä yhteyttä lähetysjärjestöön ja hakeudu heidän valmennuskurssilleen. Toki eri työalueilla on aina erisuuruisia riskejä, mutta työalueen valintaan pystyy itse vaikuttamaan järjestön kanssa. Lisäksi lähetysjärjestöt pitävät työntekijöistään huolta ja meidätkin on kutsuttu Suomeen siksi aikaa kunnes on taas sopiva palata.

Mikä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viesti tulisi olla korona-aikana?

Korona-aikana, kuten muulloinkin, kirkon tehtävä on tuoda ihmisille toivon sanoma Jeesuksessa. Hän on iankaikkinen toivomme ja turvamme, jota eivät sairaudet tai murheet murra. Jeesus on sovittanut syntimme ja uskossa Häneen meillä on iankaikkinen elämä. Tähän Jeesuksen sanomaan on tärkeä keskittyä: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani (Joh. 14:6).”

Mitä muuta haluaisit jakaa?

Vaikka välillä pelko ja ahdistus valtaavat mielen, niin katso Jeesukseen, tutki Sanaa ja rukoile – Hänessä löydät rauhan.


Kylväjän yhteistyökumppanin Etiopian työtä koskevan julkisuuspolitiikan mukaisesti emme julkaise perheestä muita tietoja, kuin sukunimen. Haatattelijana Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jukka Kääriäinen.

Jaa artikkeli: