Vaalitoimitsijat valmiina äänestykseen

Nuoret seurakuntavaalitoimitsijat.

Seurakuntavaalit vaativat toteutuakseen paljon työtä ja sen tekijöitä. Viivi Liimatainen, Sara Luojumäki ja Jenni Pelkonen lähtevät iloisina vaalityöhön.

Jenni Pelkonen (vas.)  Viivi Liimatainen (oik. ylhäällä) ja Sara Luojumäki toimivat seurakuntavaaleissa vaalitoimitsijoina. Seurakuntavaaleissa he pääsevät käyttämään äänioikeuttaan ensimmäisen kerran myös itse.

Kun isosryhmässä kyseltiin halukkaita toimitsijoiksi seurakuntavaaleihin, Viivi Liimatainen, Sara Luojumäki ja Jenni Pelkonen, nostivat kädet pystyyn. H-hetki on nyt käsillä.

– Ajattelimme silloin, että tässähän olisi oiva tapa tutustua seurakuntavaaleihin, heti pintaa syvemmältä, Jenni Pelkonen muistelee.

– Varsinainen perehdytys tehtävään on vielä edessä päin, mutta tiedämme jo pääsevämme työskentelemään ennakkoäänestyspäivinä Kuokkalan liikekeskuksella, Viivi Liimatainen kertoo.

Kukin nuorista on täyttänyt jo 18 vuotta, ja nyt käytävät vaalit ovat ensimmäiset, joissa he pääsevät myös itse käyttämään äänioikeuttaan.

– Näissä vaaleissa työskenteleminen ja äänestäminen tuovat hyvää kokemusta myös tulevien, muiden vaalien varalle, Pelkonen ajattelee.

Seurakuntavaalien äänestysikäraja on 16 vuotta. Kolmikosta se on hyvä juttu.

– Kun nuoret ovat vuotta aiemmin rippikoulussa päässeet viimeistään tutustumaan kunnolla seurakunnan toimintaan, on hienoa, että heti seuraavana vuonna tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa siihen itse, Pelkonen iloitsee.

– Mielestäni 16-vuotias on jo tarpeeksi kypsä pohtimaan asioita, ja sitä, ketä äänestää, Sara Luojumäki puntaroi.

Kolmikon mielestä olisi kuitenkin tärkeää lisätä tietoisuutta vaaleista nuorten keskuudessa.

 Nuoret sitten päätyvät ajattelemaan herkästi, että nämä asiat eivät ehkä kosketa minua.

– Nuorille ei juuri ole kohdennettu infoa seurakuntavaaleista. Moni kuulee näistä vasta, kun postissa tulee ilmoitus äänioikeudesta, Pelkonen harmittelee.

– Nuoret sitten päätyvät ajattelemaan herkästi, että nämä asiat eivät ehkä kosketa minua, Luojumäki jatkaa.

Seurakunnan toiminnassa tärkeintä on ennen kaikkea yhteisöllisyys, nuoret sanovat.

– Kohtaamisista ja mahdollisuudesta osallistua, esimerkiksi nyt tähän vaalityöhön, jää hyvä mieli, Pelkonen listaa.

– Seurakunnassa tehdään niin hienoa työtä, kun tarjotaan esimerkiksi keskusteluapua sitä tarvitseville, Liimatainen komppaa.

Jyväskylän seurakunnasta Kuokkalan alue on nuorille tutuin. Yhteen ääneen he kertovat, että Kuokkalassa parasta ovat nuorisotyönohjaajat ja nuorisopapit.

– Täällä on rento ilmapiiri, johon kaikki ovat tervetulleita, Liimatainen summaa.

Ehkä ensi kerralla tätä toteutetaan jo laajemmin.

Hallinnon asiantuntija Eija Seuranen Jyväskylän seurakunnan hallintopalveluista kertoo, että nuoria on saatu mukaan vaalityöhön hieno joukko. Nuorten osallistaminen vaalien kohdalla on nyt ikään kuin kokeilussa.

– Kartoitimme halukkuutta pienellä haulla, tuttuja kanavia pitkin. Ehkä ensi kerralla tätä toteutetaan jo laajemmin, Seuranen avaa.

– Toivottavasti tästä tulee mukana oleville nuorille miellyttävä ja mielenkiintoinen kokemus. Ennakkoäänestyspaikoilla nuorilla on tietysti takanaan vahva viranhaltijoiden tuki, mutta on hienoa saada antaa myös heille vastuuta, hän sanoo.

Jaa artikkeli: