Uusi leirikeskus nousee Vesalaan

Vesalan rakennustyömaan avainhenkilöt tutkivat piirustuksia.

Kaivinkoneen ensimmäinen kauhaisu tehtiin kesäkuun alussa, ja valmista odotetaan ensi vuoden lokakuussa.

Kuvassa: Päärakennus odottaa sääsuojan sisällä puurungon asentamista. Työpäällikkö Jyrki Pohjosaho (Peab Oy), vastaava työnjohtaja Juha Pietiläinen (Peab Oy), Valvoja Juha Martikainen (Brado Oy), rakennuttajainsinööri Maija Linnala (Jyväskylän seurakunta) ja rakennusvaiheen arkkitehti Sanna Kallantie (WSP Finland Oy) tutkailevat piirustuksia.

Rakennustyömaa etenee Jyväskylän seurakunnan Vesalan leirikeskuksessa hyvää vauhtia. Vuoden kuluttua pitkä odotus palkitaan, kun uudet tilat ovat valmiina leirejä varten.

– Vesala ja rippikoulut kuuluvat perinteisesti yhteen. Meillä on noin 45 leiriä ja viisi päiväriparia vuodessa, joten uusi leirikeskus tulee suureen tarpeeseen. Se myös pienentää tarvetta käyttää ulkopuolisia tiloja, sanoo Jyväskylän seurakunnan rippikoulupappi Johanna Puupponen.

Havainnekuvassa leirikeskuksen rakennukset.
Leirikeskuksen rakennusten sijoittuminen hahmottuu ylhäältä katsottuna.

Rakentaminen etenee aikataulussaan.

– Joissakin kohdissa ollaan hieman aikataulua edellä ja toisaalla saattaa olla päivän viive, joten ei suurta murhetta, myhäilee työmaan rakennuttajakonsultti ja valvoja Juha Martikainen Brado Oy:stä.

Saunan rakentaminen on jo pitkällä. Rakennus on saanut katon päälleen, ja ulkosivuasennuksia aloitellaan. Keskelle taloa rakentuu aulatila takkoineen, ja kaksi saunaa ja pukuhuonetta sijoittuvat päätyihin. Takaovesta voi aikanaan astella terassille, joka kiertää koko saunarakennuksen ympäri.

– Siitä on saunojien hyvä piipahtaa rantaan uimaan, Martikainen sanoo ja viittilöi tulevan terassin ovelta kohti syksyistä Vähä-Vesanka-järveä.

Suuren ruokasalin voi jakaa tarpeen mukaan kolmeen tilaan.

Toiseksi pisimmälle on ehditty päärakennuksessa. Sen rakennuspaikka kohoaa kohti taivasta valkoiseen sääsuojaan huputettuna, ja rakennustelineet ovat paikoillaan puurungon asentamista varten. Sisällä tehdään vielä lattiavaluja, mutta ruokasalin, keittiön ja konehuoneen paikat voi jo hahmottaa. Rakentuvan tilan avaruuden voi nähdä mielessään, kun huomaa korkealle kohoavan katon ja kuvittelee ikkunoista avautuvan järvinäköalan.

Havainnekuvassa erottuu ruokasalin korkea katto ja näköala järvelle. Suuren ruokasalin voi
tarvittaessa jakaa kolmeen osaan.
Havainnekuvassa erottuu ruokasalin korkea katto ja näköala järvelle. Suuren ruokasalin voi tarvittaessa jakaa kolmeen osaan.

– Suuren ruokasalin voi jakaa tarpeen mukaan kolmeen tilaan. Salin viereen rakennetaan keittiö ja sen päälle tulee konehuone, selittää rakennuttajainsinööri Maija Linnala Jyväskylän seurakunnasta.

Majoitusrakennusten pohjatyöt ovat käynnissä ja seuraavaksi pystytetään sääsuoja.
Vesalan leirikeskus rakentuu

Päärakennuksesta kuljetaan pihan yli majoitustiloihin. Seurakunnan leirit keskitetään jatkossa Vesalaan, joten tilaa rakennetaan kahta yhtäaikaista rippikouluryhmää ja yhtä päiväryhmää varten. Kaksi tiloiltaan yhteneväistä majoitusrakennusta sijoitetaan pihaan kulmittain. Majoitustilaa riittää 96 leiriläiselle, jos kaikkiin huoneisiin asutetaan neljä nukkujaa. Osa huoneista varustellaan jo rakentamisvaiheessa esteettömyysvaatimukset täyttäviksi.
Majoitustalojen pohjarakenteet on jo asennettu ja lattiavaluja valmistellaan. Seuraavaksi on vuorossa sääsuojien pystyttäminen, ja puurunkojen rakentaminen voi alkaa.

Julkisivuista tulee hienot.

Uusien talojen julkisivujen puuverhoilut jätetään puunvärisiksi, päätyjen julkisivut saavat harmaan sävyn ja vesikatoista tulee vaalean harmaat. Väritehosteilla saadaan elävyyttä ja vaihtelua, ja niillä rakennukset myös erottuvat toisistaan. Päärakennuksen ja saunan tehosteväri on ruskea, ensimmäisen majoitusrakennuksen vihreä ja toisen terrakotan punainen.

Rakennuttajainsinööri Maija Linnala tutkii säilytettävien vanhojen aittojen kuntoa. Osa öt ovat käynnissä ja seuraavaksi pystytetään sääsuoja.
hirsistä vaihdetaan.
Rakennuttajainsinööri Maija Linnala tutkii säilytettävien vanhojen aittojen kuntoa. Osa hirsistä vaihdetaan.

– Julkisivuista tulee hienot, ja rakennukset ovat muutenkin arkkitehtonisesti mielenkiintoiset, Martikainen luonnehtii.

Menneestä ajasta jää muistoksi kaksi punaista hirsiaittaa. Ne kuuluivat aikanaan alueella sijainneeseen maataloon, ja sen jälkeen ne ovat palvelleet leirikeskuksen varastona ja puuliiterinä.

Projektissa edetään Terve talo -periaattein, ja rakennukset huputetaan sääsuojien alle kunnes katto valmistuu. Laaduntarkkailua tehdään rakentamisen eri vaiheissa ja raportit viedään projektipankkiin.

Uutta leirikeskusta määrittelevät luonto, liikunta ja hiljentyminen. Suunnittelu lähti tarpeesta rakentaa seurakunnan leirejä varten toiminnallisesti, taloudellisesti ja teknisesti tarkoituksenmukaisimmat tilat. Eri vaiheissa ratkaisuja on tehty ympäristö ja energiatehokkuus edellä. Näistä valinnoista kertovat muun muassa aurinkopaneelit pää- ja majoitusrakennusten katoilla sekä ilmavesilämpöpumput.

Havainnekuva leirikeskuksen pääsisäänkäynnistä.
Havainnekuva leirikeskuksen pääsisäänkäynnistä.

Vesalan leirikeskus

  • Vesalan leirikeskus sijaitsee Jyväskylän Vesangassa Vähä-Vesanka-järven rannalla.
  • Uudisrakennukset korvaavat päärakennus Nuotan majoitustiloineen, kokoontumis- ja majoitusrakennus Verkon sekä sen viereisen majoitukseen käytetyn omakotitalon erillisine varastorakennuksineen. Riihikirkko, Rysä ja pihapiirin hirsiset talousrakennukset säilytetään.
  • Päärakennukseen tulee tilaa 573 kerrosneliömetriä, identtiset majoitusrakennukset ovat 513 m2 kokoiset ja saunarakennus 130 m2.
  • Tilat mahdollistavat kahden yhtäaikaisen rippikouluryhmän järjestämisen, sekä lisäksi päiväkäyttöryhmän.
  • Rakentaminen alkoi kesäkuussa 2022 ja tilat otetaan käyttöön syksyllä 2023.
  • Projektin kokonaismääräraha on 7,931 miljoonaa euroa, josta rakennustöiden osuus on vajaa 7 miljoonaa euroa.
Jaa artikkeli: