Turvallisuuden tunnettamme koetellaan

Kirkkoherra Arto Viitala

Adventin, itsenäisyyspäivän ja joulun kynttilöiden saamme ajatella loistavan toivon liekkiä.

Joskus viidessä vuodessa tuntuu tapahtuneen paljon. Vuoden 2017 itsenäisyyspäivään huipentuivat Suomi 100 -juhlallisuudet. Juhlavuoden teeman ”Yhdessä” mukaisesti ilo ja kiitollisuus satavuotiaasta itsenäisestä tasavallasta yhdisti tuolloin meitä toisiimme. Juhlavuosi oli jälkikäteen ajateltuna eräänlainen huipennus myös kansallisen turvallisuuden tunteellemme. Suomella ei ollut näköpiirissä vihollisia, emmekä yleisemmin muutenkaan kokeneet välittömiä isoja uhkia.

Tänään Suomen juhliessa itsenäisyyttään tunnelmat ovat hyvin toisenlaiset kuin viisi vuotta sitten. Tuoreessa muistissa on yli kahden vuoden kurimus koronapandemian kourissa eikä tämä erikoinen aika ole vieläkään kokonaan ohi. Pandemia toi paljon surua ja on ravistellut luottamusta turvallisuuteen. Korona-ajan kaikkia jälkivaikutuksia on vielä vaikea arvioida. Esimerkiksi nuorten mielenterveyteen rajoitukset varmasti ovat jättäneet jälkiä.

Toisella tapaa on turvallisuuden tunnettamme koetellut Venäjän aloittama, yhdeksän kuukautta kestänyt sota Ukrainassa. Vaikka välitöntä uhkaa Suomen rajoja kohtaan ei olekaan, emme ole voineet jäädä sivustaseuraajiksi. Kukapa olisi uskonut viisi vuotta tai vielä vuosikaan sitten, että muiden länsimaiden tavoin osallistumme nyt välillisesti sodankäyntiin Venäjää vastaan auttamalla Ukrainaa puolustautumaan.

Ukrainaa tuemme omankin turvallisuutemme vuoksi, mutta kyse on myös laajemmasta vastuusta. Emme yksinkertaisesti saa sulkea silmiämme siltä valtavalta inhimilliseltä kärsimykseltä, joka nyt toteutuu Ukrainassa. Yhdessä tarkoittaa tänään myös Ukrainaa. Seurakunnan tehtävänä on olla yksi kanava humanitaarisen avun saamiseksi niin Ukrainassa eläville kuin sieltä eri puolille Eurooppaa sotaa paenneille.

Juuri nyt maailma näyttää perin synkältä. Emme saa kuitenkaan unohtaa unelmaa rauhasta. Adventin, itsenäisyyspäivän ja joulun kynttilöiden saamme ajatella loistavan toivon liekkiä. Jouluevankeliumikin kuuluttaa maan päälle rauhaa ihmisille. Joulun lapsi on tämän rauhan ja toivon merkki ja valo tänäkin jouluna.

Jaa artikkeli: