Toukokuinen loma voi olla superia

Liika joutilaisuus ei kuulu Marko Salojärven lomanviettotapoihin. Puuhaa pitää olla, mutta stressiä tekemisistä ei kannata ottaa. Toukokuun helteet tulivat lomalaiselle mukavana yllätyksenä.

Keski-Suomen pelastuslaitoksella palomiehenä ja ensihoitajana työskentelevä Marko Salojärvi on tyytyväinen mies. Yli kaksikymmentä vuotta kestäneellä työuralla tämä on ensimmäinen kerta, kun loma alkoi toukokuun alkupuolella.

– Kävi todella hyvä tuuri, kun kelit ovat ihan superia. Enpä olisi osannut kuukausi sitten kuvitella, että metri lunta häippäisee näin äkkiä.

Helteinen päivä on tulossa, sen tuntee heti aamusta. Naapuritontilla valmistaudutaan katon pesuun. Jonkun on tehtävä töitä, vaikka toinen lomailee. Joutilaana ei Salojärvi silti halua lomaansa viettää, ja pihapiiristä löytyy aina pientä tekemistä.

Takapihalla on vanha kota, joka on saanut jo uuden lattian. Kodan lähettyville on suunnitelmissa silta, jota pitkin pääsee viereiselle puistoalueelle. Naapurin kanssa rakennetaan peräkärryyn saunaa, joka on tarkoitus saada valmiiksi vielä tällä viikolla.

– Saunan voi lyödä auton perään ja halutessaan siirtää ponttoonin päälle ja tehdä siitä kelluvan saunan.

Tänä vuonna lomasta tulee väkisinkin erilainen. Luvassa ei ole yhteisiä lomareissuja, koska muu perhe lomailee eri aikaan. Eikä reissuun tai mökille pääse siitäkään syystä, että reilu kuukausi sitten jämtlanninpystykorva Hirvisalon Elli synnytti kahdeksan pentua.

– Nimesin ne rahayksikköjen mukaan. Kruunu, Dinaari, Taala ja Peso, siinä muutaman pennun nimet.

Kaikesta huolimatta Salojärvi ei stressaa lomallaan. Lomaan ei kuulu kellon katseleminen, ja aamulla voi halutessaan nukkua pitempään. Lomaan kuuluu myös hyvä ruoka ja grillaaminen.

– Tykkään laittaa ruokaa monipuolisesti. Sienet metsästä, se on sitä kotimaista luomua.

Toukokuisen loman parasta antia on seurata luonnon heräämistä ja sen runsasta äänimaailmaa.

– Toissa yönä nukuin takaterassilla. Väillä kuuntelin, kun hanhiparvia lenteli ylitse.

Salojärvi viihtyy luonnossa ja on innokas metsämies. Samanmoinen löytyy ihan naapurista. Pasi Niemelän kanssa koetaan verkot lähes päivittäin ja saalistakin on saatu ihan kohtuullisesti. Tänään järveltä palaa kaksi lomalaista, joista Niemelällä on kesäloman sijaan vielä pitämätöntä talvilomaa.

– Tänään ei saatu kuin yksi pieni lahna, mutta kalastuksen viehätyshän perustuu siihen, että saaliin määrää ei voi tietää etukäteen.

Kerran se kirpaisee

Virallinen kesälomakausi alkaa toukokuusta ja kestää syyskuuhun asti. Keski-Suomen pelastuslaitoksessa on noin 140 työntekijää, jotka osallistuvat varsinaiseen kenttätason pelastustoimintaan.

Heillä on ollut jo joitakin vuosia porrastuskäytäntö lomien suhteen. Suurin osa pelastustoimintaan osallistuvasta henkilöstöstä kiertää kaikki viisi lomakuukautta läpi viiden vuoden aikajänteellä.

Tilastollisesti toukokuu on kesälomakuukausista vähäsateisin. Tänä vuonna hellepäiviä on ehtinyt toukokuun puoleen väliin mennessä kertyä jo enemmän kuin Keski-Suomessa koko viime kesän aikana yhteensä.

Jaa artikkeli: