Torilla tavataan!

Juha Pasanen torikahveilla.

Juha Pasanen saapuu samaan kahvilaan joka arkiaamu, ja lauantaisin rouva tulee mukaan.

Kuka olet?
Olen Juha Pasanen, 58. Asun Jyskässä ja toimistoni sijaitsee Kauramäessä. Työssäni käyn ihmisten luona tekemässä keittiösuunnitelmia.

Kuinka usein piipahdat torikahvilassa?
Saavun paikalle joka arkiaamu kello 7–8 välillä, jos ei ole muuta erityistä ohjelmaa. Näin on ollut jo kolmen vuoden ajan. Poikkean työmatkalla Rantaraitilta, ja pian olen jo täällä. Kahvien jälkeen jatkan matkaa työkeikalle tai toimistoon. Lauantaiaamuisin käyn kahvilla rouvan kanssa, ja vuoden vanha koiranpentumme on sekin totutettu kahvilakoiraksi.

Mitä tilaat?
Syön kotona aamupalan, mutta täällä maistuu silti kahvi voileivän kanssa. Terveyssyistä jätän yleensä pullat väliin.

Vaikuttaako sää viihtyvyyteen?
Minulle säällä ei ole vaikutusta, koska kahvilassa on katto päällä.

Miten luonnehdit torikahvilan tunnelmaa?
Tämä on hyvän mielen paikka, josta löytyy pyyteetöntä toisista huolehtimista. Huomaamme ja huolestumme, jos vakiovieras on muutaman päivän pois. Joku aina tietää puhelinnumeron ja osoitteen, ja selvitämme, onko kaikki kunnossa.

Millaisia ihmisiä täällä käy?
Suurin osa taitaa olla eläkeläisiä, joilla riittää elämänkokemusta. Myös kaltaisiani töihin kiiruhtavia on sekä erilaisia työporukoita. Monet tapaavat täällä säännöllisesti kavereitaan. Keskeiselle sijainnille on helppo piipahtaa ohimennen, mutta jotkut matkustavat varta vasten kauempaa.

Mistä aiheista juttelette?
Jutellaan leppoisia ja naureskellaan, mutta syntyy myös syvällisempiä keskusteluja. Puhutaan harrastuksista, urheilusta tai muista yhdistävistä asioista, vähemmän työasioista. Keskusteluja syntyy kunkin elämäntapahtumista, sairastumisista, maailmantilanteesta ja vaikka mistä. Olen voinut joskus olla tukena vaikeissa tilanteissa. Sellainen luottamus syntyy ajan myötä. Kaikilta ei löydy keskustelukumppania kotoa.

Miltä Jyväskylän torielämä yleensä vaikuttaa?
Tori on kuihtunut tosi paljon. Vielä 1980-luvulla se vilisi elämää ja oli täynnä myyjiä. Luulen, että myynti ei ole riittävää siihen nähden, miten paljon myyntipaikka maksaa. Ilmeisesti tori siirretään lähivuosina Asema-aukiolle, ja saa nähdä, miten se vaikuttaa. Itse ostan mielelläni torilta vaikkapa tuoreita vihanneksia ja kananmunia suoraan pientuottajilta. Silloin tiedän saavani puhdasta lähiruokaa.

Jaa artikkeli: