Toimintaa lähellä ihmisiä

Keltinmäen alueseurakunnassa järjestetään paljon matalan kynnyksen toimintaa. Monista tilaisuuksista vastaavat aktiiviset seurakuntalaiset.

Elli ja Ilmari Savolaisella on kiire koulusta Keltinmäen kirkolle. Alakoululaisten avoimet ovet eli Kirkkis on alkanut jo tovi sitten, mutta onneksi matka ei ole pitkä.

Tänään Elli haluaa askarrella mikrofonin. Ohjaajien apua tarvitaan tarvikkeiden etsimisessä.

– Tykkään askarrella. Pidän käsitöistä myös koulussa, kolmasluokkalainen Elli kertoo.

Keltinmäen kirkolle on molempien mielestä mukava tulla.

– Täällä on paljon kavereita, joiden kanssa leikitään, pelataan ja rakennetaan majoja, tänä syksynä koulun aloittanut llmari sanoo.

Monille vanhemmille aiheuttaa päänvaivaa, miten järjestää alakouluikäisten lasten iltapäivät vanhempien ollessa vielä töissä. Isä Aki Savolainen on tyytyväinen siitä, että lapsilla on seuraa ja tekemistä koulun jälkeen. Alakoululaisten avoimet ovet -iltapäivään molemmat lapset tulevat mielellään, sillä tilat ja ohjaajat ovat heille entuudestaan tuttuja.

– Toiminta, jossa ohjaajat ovat läsnä, luo turvallisuutta lasten iltapäivään. Se helpottaa myös vanhempien huolta lapsista, Savolainen toteaa.

Alakoululaisten avoimet ovet tavoittaa Keltinmäen kirkolla ja Kortepohjan seurakuntakeskuksessa melkoisen määrän alakouluikäisiä. Tänä syksynä erityisesti eppuluokkalaisten määrä on yllättänyt ohjaajat Riitta Klarin ja Merja Kuuselan.

Iltapäivän aikana leikitään, pelataan, askarrellaan ja puuhataan kaikkea muuta mukavaa. Pieni välipala tarjotaan jokaiselle kävijälle. Ohjaajien kanssa voi myös keskustella niin pienistä kuin vähän suuremmistakin asioista.

Vaikka Kirkkiksessä on lapsia pienistä ekaluokkalaisista kuudesluokkalaisiin, tilaa riittää kaikille touhuta ja temmeltää.

– Toisten huomioiminen kuuluu perusasioihin. On mahtava nähdä, miten hyvin lapset tulevat toimeen keskenään, Kuusela kertoo.

Alakoululaisten avoimet ovet on Keltinmäen kirkolla maanantaisin ja keskiviikkoisin, Kortepohjassa tiistaisin ja torstaisin.

Vahva lapsi- ja perhetyö, runsas vapaaehtoisten joukko, rikas ja monipuolinen musiikki- ja jumalanpalveluselämä. Siinä monia Keltinmäen alueseurakunnan vahvuuksia, luettelee aluekappalainen Eivor Pitkänen.

Pitkäselle on ollut alusta lähtien tärkeää, että kirkon ovet ovat auki ja seurakuntalaiset ovat mukana ideoimassa ja toteuttamassa seurakunnan toimintaa. Monet kokoontumiset ja tilaisuudet ovatkin pitkälti vapaaehtoisten pyörittämiä.

Tällaisia matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ovat muun muassa Saihokadun iltapäiväkahvit, Kortepohjan Torstaikahvila sekä sunnuntain kirkkokahvit. Myös tiistai- ja torstaiaamuisin pidettävät aamurukoukset onnistuvat vapaaehtoisten voimin.

– Haluamme luoda yhteyksiä ympäröivään yhteisöön ja pitää toiminnan lähellä ihmisiä, Pitkänen korostaa.

Maantieteellisesti hajanaiselle alueseurakunnalle se tarkoittaa sitä, että päivä- ja perhekerhoja, ikäihmisten tapaamisia sekä muita tilaisuuksia järjestetään hajautetusti siellä, missä ihmiset ovat.

Toiminnan keskiössä on yhteisöllinen ja rikas jumalanpalveluselämä, joka tarjoaa tilaa niin hiljentyjille kuin aktiivisille toimijoille. Olennainen osa jumalanpalvelusta on monipuolinen musiikkitarjonta, jota kanttorit Heli Nieminen ja Ilpo Vuorenoja suunnittelevat yhteistyössä pappien kanssa.

– Musiikki toimii jumalanpalveluelämän kanssa saumattomasti yhteen. Pääpaino on omien kuorojen esityksissä, mutta teemme yhteistyötä myös yli alueseurakuntarajojen, järjestämme konsertteja ja kutsumme vierailevia esiintyjiä, Nieminen ja Vuorenoja kertovat.

– Meillä on myös hyvin laulava seurakunta, Vuorenoja kehuu.

Eivor Pitkänen on toiminut Keltinmäen aluekappalaisena vuodesta 2001. Vuosien varrella monet Pitkäsen visioista ovat toteutuneet.

Niihin lukeutuvat muun muassa yhteiskunnallisen keskustelun foorumiksi vakiintunut Birgitan päivät sekä se, että maahanmuuttajat ovat löytäneet tiensä kirkkoon.

Yksi Pitkäsen unelmista toteutui pari vuotta sitten, kun kaikille avoin, lahjoitusruuasta koottu yhteisöruokailu alkoi Keltinmäen kirkolla.

– Edulliseen ruokailuun osallistuu viikoittain 70–80 henkeä, Pitkänen iloitsee.

Keltinmäen alueseurakunta

  • Aluekappalainen Eivor Pitkänen (Sijaisena Johanna Salminen)
  • 21 työntekijää
  • Toimitilat: Keltinmäen kirkko, Kortepohjan srk-keskus
  • Alueneuvoston jäsenet: Ahti El Massri, Annikki Jäsberg-Jokinen, Tuija Elina Lindström (pj), Aleksi Murtojärvi, Pertti Pekkarinen, Anne-Maria Perttula, Iiro Uusitalo
  • Alueet: Keltinmäki, Korte- pohja, Haukkala, Mustalampi, Vesanka, Kuohu, Kypärämäki, Köhniö (Kartta.jkl.fi -> aluejaot -> alueseurakunnat)
Jaa artikkeli: