Tarinoita siveltimellä

Mika Pekkanen Jyväskylän satamassa.

Kun Mika Pekkanen näkee ihmisiä tai rakennuksia, hän näkee tarinoita.
Niitä hän ikuistaa akvarelliväreillä paperille.

Kuvataitelija Mika Pekkanen maalaa mielellään kotikaupunkinsa Jyväskylän maisemia eri vuodenaikoina. Häntä ovat inspiroineet muun muassa Kirkkopuisto, Jyväsjärvi ja Jyväskylän seurakunnan omistama Lehtisaaren kesäkoti Tuomiojärvellä.

Dokumentaarinen taiteilija Mika Pekkanen ammentaa ideat teoksiinsa tarkkailemalla ympäristöä. Usein hän pysähtyy jonkun tietyn hetken, ihmisen liikkeen tai kauniin rakennuksen äärelle ja pohtii, mitä haluaisi maalata siitä paperille. Rajaaminen on Pekkasen työssä olennaista: hän nostaa tilanteesta esiin jotain erityistä. Tai lisää sinne tarvittaessa jotain – vaikkapa lokin tai lastenvaunuja työntävän äidin.

Maalattavista kohteista Pekkasta puhuttelevat tyypillisesti kaupunkiarkkitehtuuri ja ihmisten toiminta laaja-alaisesti. Hän on maalannut ihmisiä ehtoollisella, sairaalassa, tehtaissa, golfkentällä ja kahvilassa. Usein hänen teoksissaan näkyy taustalla rakennuksia. Jyväskylän poikana hän maalaa mieluusti täkäläisistä maisemista. Kirkkopuisto, Jyväsjärvi ja Kävelykatu ovat inspiroineet häntä jo useampaan teokseen eri vuodenaikoina.

Kun Pekkanen kiinnostuu jostain aiheesta tai tilanteesta, hän ottaa siitä valokuvan, jonka pohjalta hän alkaa työstää teosta paperille ateljeessaan. Ensitöikseen hän kastelee paperin ihan märäksi.

– Tämä on minulle tärkeää. Märälle paperille saan tehtyä hyvin laveerauksia eli laajoja väripintoja, kuten taivaan ja veden sävyjä, jotka sulautuvat toisiinsa, hän kuvaa.

Pidän akvarellitöiden raikkaudesta, keveydestä ja herkkyydestä.

Kun teos on kuivunut, siihen voi tuoda ohuemmilla siveltimillä tarkkoja viivoja ja pystyvetoja, joiden ei tarvitse levitä taustaan.

Teini-ikäisestä lähtien maalausta harrastanut Pekkanen maalaa toisinaan myös autenttista ympäristöä ulkona. Tätä nykyä hän maalaa pääsääntöisesti akvarelliväreillä, joista hän innostui muutamia vuosia sitten. Tyylilaji vei miehen mukanaan, ja tekemisestä on muodostumassa hänelle päätyö.

– Pidän akvarellitöiden raikkaudesta, keveydestä ja herkkyydestä. Haluan tarjota teoksillani ihmisille toivoa, uskoa ja valoa.

Maalatessaan Pekkanen kuuntelee mieluusti musiikkia. Se tuo hänelle seuraa ja inspiraatiota.

– Olen sosiaalinen ihminen, eikä hiljaisuus oikein sovi minulle. Taiteen tekeminen on muutenkin aika yksinäistä. Työskennellessäni kuuntelen yleensä jotain raikasta ja kiinnostavaa musiikkia laajalla skaalalla.

Yhden teoksen työstämiseen häneltä menee muutamia päiviä. Pekkanen tarkastelee kättensä töitä useampana päivänä, eri kulmista ja erilaisissa valoissa. Hänelle on tärkeää, että teoksessa on nyansseja, tummaa ja vaaleaa, ryhtiä ja jämäkkyyttä. Välillä hän pyytää teoksistaan palautetta myös lapsiltaan, kollegoiltaan ja ystäviltään.

Livemaalaukset ovat minulle innostavia tilaisuuksia.

Tämän jälkeen käynnistyy teoksen markkinointi somessa ja verkossa. Hänen töitään on nähtävillä myös näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Itse valitsemiensa aiheiden lisäksi Pekkanen maalaa asiakkaille tilaustöitä. Mies on ollut mukana myös erilaisissa näytöksissä, joissa hän tekee maalauksia yleisön seuratessa työskentelyä paikan päällä.

– Livemaalaukset ovat minulle innostavia tilaisuuksia. On kiva heittäytyä tilanteeseen ja saada palautetta omasta työstään.

Jyväskylän seurakunnan omistamasta Lehtisaaren kesäkodista Pekkanen on tehnyt useampia maalauksia. Lehtisaari on hänelle tärkeä paikka. Hän tuntee saaren läpikotaisin oltuaan vuonna 2016 saaressa kesäohjaajana: souti ihmisiä saareen, lämmitti saunaa ja piti iltahartauksia nuotion ääressä.

 Lehtisaari on helmi Jyväskylässä.

Maalauksissaan Pekkanen tarkastelee saarta eri näkökulmista. Häntä ovat inspiroineet erityisesti sympaattinen vanha sauna veden ääressä, ihmiset uimassa laiturilla, soutuveneet, Hiljaisuuden niemi ja saaren vanhat puut ja niiden varjot. Hän on maalannut Lehtisaaresta teoksen myös ilmakuvasta.

– Lehtisaaren muoto on mielenkiintoinen.

Mika Pekkanen kuvailee Lehtisaarta kaikille avoimeksi paratiisiksi keskellä kaupunkia.

– Lehtisaari on helmi Jyväskylässä. Se tarjoaa kaupunkilaisille ja turisteille ihanan elämyksen mökkielämästä. Soutuveneellä tuleminen on eksoottinen kokemus, hieno siirtymäriitti kaupunkiympäristöstä luonnontilassa olevaan saareen. Kun soudin ihmisiä takaisin kaupunkiin, minusta tuntui, että kyydissäni oli ihmisiä, jotka olivat saaneet uudenlaista tyyneyttä ja iloa elämäänsä.

Nykyään Pekkanen käy saaressa muutaman kerran kesässä lastensa kanssa.

– Käynti saaressa on minulle kokonaispaketti, jolla saa hoidettua samalla sekä ruumista että sielua.

Jaa artikkeli: