Takaisku Vesalan suunnitelmille

Jyväskylän seurakunnan uusi leirikeskus jäi ainakin toistaiseksi haaveeksi, kun kirkkovaltuusto hylkäsi Vesalan hankesuunnitelman. Päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen yhden äänen erolla.

Kirkkovaltuusto teki keväällä päätöksen Jyväskylän seurakunnan leiritoiminnan keskittämisestä Vesalaan. Uuden leirikeskuksen rakentaminen jäi kuitenkin haaveeksi, sillä joulukuun kokouksessa valtuusto ei kallistunutkaan Vesalan hankesuunnitelman kannalle.

Uuden leirikeskuksen rakentaminen olisi vaatinut valtuustossa 2/3 äänten enemmistön. Hankkeen eteneminen jäi yhden äänen päähän.

Vesalan hankesuunnitelman hylkäämisen puolesta äänestänyt Mauri Sompa pitää kustannuksia liian kalliina.

– Lähivuosien aikana seurakunnalla on edessä miljoonainvestoinnit vanhojen kiinteistöjen rapistuessa kovaa kyytiä. Minulle Vesalan rakentaminen on ennen kaikkea taloudellinen kysymys, Sompa perustelee.

Sompan mielestä leirikeskusratkaisun aika ei ole nyt. Seurakunnassa pärjätään Sompan mukaan nykyisillä leirikeskuksilla.

– Jonkinlainen tärkeysjärjestys pitää päätöksissä huomioida. Kärjistäen voisi sanoa, että jos vastakkain on seitsemän miljoonan euron investointi Vesalaan ja Kaupunginkirkon peruskorjaus, näen mieluummin, että kirkko laitetaan kuntoon.

Leirikeskusten isäntä Pekka Kirjavainen ja rippikoulutyöstä vastaava pappi Ville Tikkanen pitävät Vesalan hankesuunnitelman kariutumista ikävänä uutisena.

– Harmittavaa, että prosessi viivästyy jälleen kerran, Kirjavainen sanoo.

Tikkanen olisi toivonut, että edes Vesalasta olisi päästy yhteisymmärrykseen tilanteessa, jossa niin monen kiinteistön kohtalo on täysin auki. Erityisen harmillinen tilanne on rippikoulutyön kannalta.

– Kärsijöinä ovat rippikoulu- ja muuta leirityötä tekevät sekä ennen kaikkea lapset ja nuoret, joita varten leirikeskusta oltiin rakentamassa. Heidän mahdollisuutensa osallistua leirille ilman huolta siitä, onko leirillä turvallista ja terveellistä olla, on tässä se kaikkien kipein asia, Tikkanen huomauttaa.

Vesalassa leiritoiminta jatkuu toistaiseksi, mutta jatko on epävarmaa rakennusten heikon kunnon vuoksi. Nykyisen kaltainen tilanne ei voi kauan jatkua, Kirjavainen muistuttaa.

– Leirikeskusratkaisun eteen on tehty valtavan iso ja hyvä pohjatyö. Tästä pitää vain jatkaa ripeästi eteenpäin. Leiritilojen määrää on vähennettävä, siitä kaikki ovat yhtä mieltä. Kaikkien neljän leirikeskuksen – Vesalan, Koivuniemen, Mutasen ja Sarpatin – ylläpitäminen on tolkuttoman kallista, Kirjavainen huomauttaa.

Suunnitelmien mukaan seurakunnalla on kymmenen vuoden kuluttua ainoastaan yksi leirikeskus, jonne Jyväskylän seurakunnan leiritoiminta keskitetään. Tavoite on hyväksytty ja se on yhä voimassa, sanoo hallintojohtaja Anu Lajunen.

Vesalan hankesuunnitelmassa uusi leirikeskus olisi rakennettu vanhan päärakennuksen paikalle. Suunnitelmat kariutuivat kuitenkin kirkkovaltuustossa.

– Miten tästä eteenpäin, vaikea sanoa. Lähtökohtaisesti Vesalan hankesuunnitelma on nyt viety loppuun asti. Uusi valtuusto joutuu kuitenkin ottamaan kantaa siihen, mitä Vesalan leirikeskukselle tehdään, Lajunen toteaa.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikki Tynkkynen uskoo, että Vesalan hankesuunnitelma tuodaan uudelleen valmisteltuna valtuuston päätettäväksi.

– Tämä kortti pitää katsoa vielä kerran. Jos Vesala aiotaan ajaa kokonaan alas, olemme pulassa, sillä muita vaihtoehtoisia suunnitelmia seurakunnalla ei ole.

Perusteluja Vesalan hankesuunnitelman korkeista kustannuksista Tynkkynen ei allekirjoita.

– Muut investoinnit eivät ole millään tavoin vastakkaisia tämän hankkeen kanssa.

Uuden leirikeskuksen rakentaminen olisi Tynkkysen mielestä tärkeä signaali siitä, että seurakunta haluaa tulevaisuudessa satsata nimenomaan lapsiin ja nuoriin.

Tiesitkö?

Hylkäämistä esitti Tuulikki Väliniemi (sd.) Aimo Asikaisen (kesk.) ja Inkeri Tuunasen (Seurakuntaväki) kannattamana. Äänestyksessä hankesuunnitelman kannalla oli 24 valtuutettua ja hylkäysesityksen kannalla 13.

Hankkeen enimmäiskustannusarvio oli noin 7 miljoonaa euroa (sis. alv).

Vesalan hankesuunnitelman puolesta äänestivät: Anu Alenius-Taipalus, Matti Eerola, Riitta-Liisa Göös, Marjatta Hynynen, Mikko Jegoroff, Eero Katainen, Antti Koskela, Tuulia Kuntsi, Liisa Kuparinen, Heimo Lajunen, Jussi Nokelainen, Raija Pekkarinen, Tomi Pirttimäki, Erkki Puhalainen, Terhi Pulli, Mia Puolimatka, Pertti Reinikainen, Raija Sipinen, Juha Suonperä, Maria Taivassalo, Eila Tiainen, Heikki Tynkkynen, Aapo Vuori ja Pipsa Wilhelms.

Vesalan hankesuunnitelman hylkäämisen puolesta äänestivät: Aimo Asikainen, Pauli Hintikka, Hilkka Illman, Tapio Lampinen, Esko Latvala, Minna Mustonen, Kerttu Saarela, Mauri Sompa, Inkeri Tuunanen, Leena Uutela, Pentti Vilpunaho, Tuulikki Väliniemi ja Pirkko Weijo.

 

Jaa artikkeli: