Syysripari tarjosi hengähdystauon

Isoset Koivuniemen leirillä.

Jyväskylän seurakunnassa suurin osa rippileireistä siirtyi tänä vuonna kesältä syyslomalle. Koivuniemen leirillä iloittiin pihapeleistä, saunomisesta ja kaikenlaisesta yhdessä tekemisestä. Pimeällä nukuttikin paremmin kuin kesäöinä.

Kuvassa: Koivuniemen leirillä isosina toimineiden Mikko Salon (vas.) ja Aatu Väyrysen mielestä syysripari oli hieno kokemus. ”Ihan mahtava porukka, hyvät kelit ja hauskat iltaohjelmat”, he summaavat.

Keltaiset koivut heijastuvat tyynestä järven pinnasta Koivuniemen leirikeskuksen rannassa. Soutuveneet on käännetty talvea odottamaan.

Hiljaisuus katkeaa, kun leirikeskuksen ovet lennähtävät auki, ja poikajoukko kirmaa pallokentälle. Rippileirillä on ulkoilun aika aamupäivän opetusten ja ryhmätöiden jälkeen.

Pian piha on täynnä puhetta ja elämää. Koivuniemessä on käynnissä Huhtasuon alueseurakunnan leiri, jolle osallistuu 23 riparilaista. Isoset järjestävät heidät neljään jonoon ja käynnistävät saappaanheittokisan.

Tunnelma pihalla on energinen ja iloinen. Leiriläiset liikkuvat ilman maskeja. Leirin pappi Juho Puhto vakuuttaa, että turvallisuudesta pidetään leirillä hyvää huolta.

On ollut meille kaikille tärkeää saada olla hetki rauhassa.

– Ryhmä pysyy samassa paikassa koko viikon. Ulkoilemme paljon, eikä sisätiloihin päästetä vierailijoita. Käsihygieniasta huolehditaan tarkkaan, mutta turvavälien pitäminen on leiriolosuhteissa välillä haasteellista.

Koivuniemessä kaikki ovat pysyneet terveinä, joten riparilla on saatu tervetullut hengähdystauko koronasta.

– On ollut meille kaikille tärkeää saada olla hetki rauhassa ja miettiä ihan muita asioita, Puhto toteaa.

Riparilaiset Joona Lahti-Nuuttila ja Frans Hirvonen ovat viihtyneet leirillä erinomaisesti.

– Täällä on ollut hyvä ryhmähenki, eikä korona ole vaikuttanut tunnelmaan. Meitä on jaettu pienempiin ryhmiin ja muistutettu koko ajan käsidesistä, Lahti-Nuuttila kertoo.

Kaverukset halusivat tulla rippileirille kokemaan uusia asioita ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Leirin siirtyminen syyslomalle ei kaksikkoa haitannut.

– Oli kiva, että ripari voitiin toteuttaa, sanoo Hirvonen.

– Odotin leiriä kovasti. Olisi harmittanut, jos leiriä ei olisi pystytty järjestämään, kun tiesin, että meillä on hyvä ryhmä, Lahti-Nuuttila jatkaa.

Kesken viikon Koivuniemen leiriläisille kerrottiin, että Jyväskylän seurakunnan rippileiri Kannonkoskella, Piispalassa oli keskeytetty leirin vetäjätiimiin kuuluvan henkilön koronatartunnan vuoksi.

– Harmittaa heidän puolestaan, että he eivät voineet olla leiriä loppuun asti, toteaa Hirvonen.

Mukavinta leirillä on poikien mielestä ollut saunominen, pihaleikit ja kaikenlainen yhdessä tekeminen.

Syksyllä tulee myös aiemmin pimeä, jolloin täällä nukuttaakin oikeasti yöllä, eikä tule valvottua.

– Saunassa pääsi juttelemaan rauhassa, siellä oli hyvä meininki, Lahti-Nuuttila kuvaa.

Myös isosille jäi leiristä hyvät fiilikset.

– Meillä oli mahtavat leiriläiset. On ollut kiva nähdä, kun porukka tulee riparimatkan aikana tutuksi ja läheisemmäksi toisilleen, kertoo Mikko Salo, joka toimi tällä leirillä isosena ensimmäistä kertaa.

Aatu Väyrysellä on kokemusta isoshommista aiemmilta kesiltä. Hän ei havainnut syysleirillä isoa eroa kesäleiriin.

– Vähän viileämpi on tietysti ollut, mutta eihän siinä muuta kuin heittää vähän rotsia niskaan, kun tulee ulos. Syksyllä tulee myös aiemmin pimeä, jolloin täällä nukuttaakin oikeasti yöllä, eikä tule valvottua, hän arvioi.

Huhtasuolla pari vuotta pappina toiminut Juho Puhto valitsi tarkkaan aiheet, joista halusi puhua nuorten kanssa tässä poikkeuksellisessa ajassa.

Toivon, että voisimme saada kokemuksen siitä, että Jumala on läsnä myrskyjen keskellä.

Erityisesti häntä on puhutellut viime aikoina Raamatun kohta, jossa Jeesus tyynnyttää myrskyn.

– Itselläkin huolet myllertävät mielessä välillä aika kovasti. Toivon, että voisimme saada kokemuksen siitä, että Jumala on läsnä myrskyjen keskellä.

Leirin päättyessä Puhton päällimmäinen tunne on kiitollisuus.

– Olen kiitollinen siitä, että pystyimme ylipäätään järjestämään leirin ja että kaikki meni hyvin ja kaikki pysyivät terveinä.

Piispalan nuoret pääsevät korvaavalle leirille

Jyväskylän seurakunnan syysloman rippikoulut saatiin vietyä läpi lähes kaikkien leirien osalta suunnitellusti. Piispalan rippikoululeiri jouduttiin kuitenkin keskeyttämään koronatartunnan vuoksi.

– Piispalan leiriläisille on pyritty järjestämään erilaisia vaihtoehtoja rippikoulun suorittamiseksi, rippikoulupappi Johanna Puupponen kertoo.

Osa nuorista on käynyt etärippikoulun, osa käy rippikoulun muulla leirillä. Kesällä järjestettäväksi aiotut rippileirit jouduttiin siirtämään koronaepidemian vuoksi syys- ja joululomalle. Syyslomalla leirin pääsi käymään noin 20 ryhmää. Joululomalla rippikoulu pyritään järjestämään 17 ryhmälle.

Jaa artikkeli: