Suhteellisen kivaa!

Minna ja Sakarias Liukko kurkistavat koivujen välistä talvisessa luonnossa.

Yhteys puolisoon säilyy, kun sitä vaalitaan. Muuten se on vaarassa hautautua arjen kiireisiin.

Minna ja Sakarias Liukko järjestävät tietoisesti kahdenkeskistä aikaa, vaikka uusperheen arki on välillä kiireistä. He jakavat vapaa-aikansa myös yhteisissä kuoro- ja teatteriharrastuksissa.  

Parisuhteeseen kannattaa panostaa, ajattelivat Minna ja Sakarias Liukko jo suhteensa alkutaipaleella ja bongasivat toiveisiinsa sopivasti Jyväskylän seurakunnan tarjoamat Suhteellisen kivaa -tapahtumat.

– Se tuntui heti omalta jutulta. Parisuhdepäivät olivat ihanan lämminhenkisiä, ja saimme niistä paljon, Minna muistaa.

Vuosien varrella he ovat tutustuneet parisuhdeilloissa, -päivillä ja -leireillä monenlaisiin ihmisiin eri taustoista ja elämäntilanteista. Samaistumispintaa löytyy, koska parisuhteissa samat asiat toistuvat.

– Huomasimme, että emme olekaan yksin juttujemme kanssa. Toisten parien tarinoista ja heidän löytämistään keinoista saa uutta näkökulmaa ja eväitä omaan ajatteluun – ja intoa kokeilla myös itse, Liukot kertovat kokemuksen äänellä.

Tapaamisissa mietitään parisuhdetta eri teemojen äärellä. Alustuksen tai johdannon jälkeen pureudutaan aiheeseen isommissa tai pienemmissä ryhmissä, tai kahden oman puolison kanssa.

– Käydään läpi ihan perusjuttuja, mihin on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi kommunikoinnista puhutaan syystäkin paljon, ja omia tunteita on hyvä oppia tunnistamaan – aiheita, joihin kannattaa silloin tällöin palata, Sakarias Liukko kertoo.

Riitelyn aiheet saattavat myös vaihtua, kun aikaa kuluu ja elämäntilanne muuttuu.

Myös riitelemään oikein voi oppia. Esiin saattaa kummuta sellaista, mikä on jäänyt joksikin aikaa pinnan alle piiloon. Yhdessä keskustellen ne saa nostaa käsittelyyn ja tarvittaessa jatkaa työstämistä puolison kanssa oman arjen keskellä.

– Riitelyn aiheet saattavat myös vaihtua, kun aikaa kuluu ja elämäntilanne muuttuu, Minna Liukko huomauttaa, ja molemmat tuumaavat, että rakentavaa riitelyä joutuu yhä vaan opettelemaan.

Liukot ovat innostuneet myös alustamaan kokoontumisiin ja järjestämään tapahtumia yhdessä muiden vapaaehtoisten parien ja perhetyöntekijä Anne Savolinin kanssa.

– Olemme nimenomaan vertaisina mukana, mutta joillakin pareista on jo pitkä kokemus parisuhdetyöstä, ja saamme hyvää oppia siinä rinnalla.

He kutsuvat kaikenlaisia pareja osallistumaan, ja myös ideoimaan ja suunnittelemaan toimintaa. Kevään mittaan on luvassa muun muassa matalan kynnyksen tapahtumia Sepän Kipinässä.

– Parisuhteessa ei tarvitse olla mitään vikaa, että lähtee mukaan. Kyse on suhteen hoitamisesta, koska muuten se saattaa vuosien kuluessa hautautua arjen alle, Sakarias Liukko kannustaa.

– Luvassa on takuulla mukavaa yhdessäoloa, keskustelua ja laatuaikaa oman kumppanin kanssa.

Suhteellisen kivaa -tapahtumiin saa tulla mukaan haluamallaan osallistumisen tasolla: vain kuuntelemaan ja keskustelemaan tai itselleen voi halutessaan ottaa enemmän vastuuta järjestelyistä. Jokainen on tervetullut omana itsenään ja sellaisena pariskuntana kuin on.

Kun tittelit jätetään oven ulkopuolelle, olemme kaikki tasavertaisia.

Joukossa voi olla vasta seurustelun aloittaneita nuoria pareja, kihlapareja ja avio- ja avoliitossa olevia pariskuntia laajalla ikähaitarilla. Muille voi jakaa asioitaan sen verran, kuin itse haluaa.

Itsensä voi esitellä etunimellä, eikä ammatista tai työstä tarvitse mainita mitään.

– Kun tittelit jätetään oven ulkopuolelle, olemme kaikki tasavertaisia, ja se on todella vapauttavaa, Liukot päättävät.

Suhteellisen kivaa

Parisuhdeillat Sepän Kipinässä (lapsille omaa ohjelmaa):

  • 16.2. klo 18 Sanat ja Teot
  • 23.3. klo 18 Ristiriidat ja Anteeksianto
  • 25.5. klo 18 Rakkaus ja Tunteet.

Parisuhdepäivä Kuokkalan kirkossa 15.4. klo 10–16 (lapsille omaa ohjelmaa).

Parisuhdeleiri 8.–10.9.2023 Leirikeskus Koivuniemessä.

Kysy lisää: anne.savolin@evl.fi, 050 380 0583.

Jaa artikkeli: