Sini Tiainen, pönttö nro 5

Jyväskylässä hautausmaalla vierailijat pääsevät halutessaan mukaan lintubongaukseen. Linnunpönttöjen kunnostuksen ja uusimisen yhteydessä pöntöt numeroitiin ja tulevana keväänä aloitetaan pesintäseuranta.

Peräkärryn lavalla uudet linnunpöntöt odottavat ripustamista. Mäntykankaan hautausmaalla erityisammattimies Sami Särkkä astuu traktorin ohjaamoon ja suuntaa kohti uutta etappia.

Erityisammattimies Katri Heinonen ja työnjohtaja Minna Korhonen nousevat peräkärryyn, kunhan Särkkä on saanut sen ensin peruutettua sopivasti männyn viereen.

Tämä on kivaa hommaa, koska itsekin tykkään linnuista

– Otimme ensin vanhat pöntöt alas puista, nyt laitamme uudet pöntöt tilalle ja vähän alemmas. Näin huoltohommat onnistuvat suoraan traktorin lavalta, Särkkä havainnollistaa.

– Tämä on kivaa hommaa, koska itsekin tykkään linnuista ja eläimistä. Tikat ovat naputelleet reikiä vanhoihin pönttöihin, ne me kunnostamme sitten erikseen ajan kanssa, Heinonen täydentää.

Idea linnunpönttöjen numeroinnista ja pesinnän seurannasta tuli ylipuutarhuri Mervi Muinoselta. Koko työntekijäkaarti otti idean vastaan innostuneesti, ja käytäntö näyttää leviävän myös muille Jyväskylän seurakunnan hautausmaille.

– Heti kun saamme havaintoja mökkien uusista asukkaista, päivitämme tiedot. Toivomme myös havaintoja hautausmaalla vierailijoilta. Täydentyvä pesintälista laitetaan nähtäville toimiston oveen, Korhonen opastaa.

Hautausmaat ovat puistomaisia virkistysalueita, jotka ovat avoimia kaikille. Rauha ja luonnonläheisyys saavat monet käymään kävelyllä hautausmaalla, vaikka omia läheisiä ei olisikaan haudattu sinne.

Eläimetkin tuntuvat viihtyvän hyvin hautausmaalla. Mäntymaastossa oravia näkee paljon ja jäniksiäkin liikkuu alueella.

– Joskus jänikset ovat jopa liiankin touhukkaita täällä. Nähtävästi ne tuumivat, että heitä varten olisi tänne pystytetty erityinen salaattibaari, Korhonen harmittelee.

Mäntykankaan hautausmaan reuna-alueilta on löydetty liito-oravien jälkiä. Ne vahvistavat olettamusta, että se toimisi liito-oravien kulkureittinä. Hieman sivummalle ripustetaan kaksi isompaa pönttöä mahdollista uutta asukkia varten.

– Kaksi sen takia, että liito-orava vaihtaa kesken pesintäkauden pesäkoloa todennäköisesti loisten häädön takia. Korhonen tiivistää.

Henki& elämä on aikeissa julkaista kesän kynnyksellä tuoreen tilannekatsauksen pesinnästä. Mahtaako pöntön nro 5 asukas olla silloin jo selvillä?

Jaa artikkeli: