Seurakuntaan valitaan uudet päättäjät marraskuussa

Seurakuntavaalit-logo

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu on käynnistynyt.

Jyväskylän seurakuntaan valitaan uudet luottamushenkilöt marraskuun seurakuntavaaleissa kaudelle 2023–2026. Vaaleissa valitaan edustajat seurakunnan ylintä päätösvaltaa käyttävään kirkkovaltuustoon, johon Jyväskylän seurakunnassa kuuluu 39 jäsentä.

– Kirkkovaltuuston keskeinen vuosittainen tehtävä on ohjata toiminnan ja talouden suunnittelua ja vastata tällä tavoin seurakuntamme perustehtävän toteuttamisesta, kirkkoherra Arto Viitala toteaa.

Seuraavalla nelivuotiskaudella valtuutetut päättävät muun muassa Kaupunginkirkon ja Säynätsalon kirkon peruskorjauksista. Edessä on myös viranhaltijavalintoja.

Seurakuntien luottamushenkilöt vaikuttavat laajemminkin siihen, millainen on kirkon tulevaisuus.

Jos oman seurakunnan tai kirkon toiminta ja tulevaisuus tuntuu tärkeältä, nyt on hyvä hetki miettiä, voisiko ryhtyä ehdokkaaksi

– Kirkkovaltuustot valitsevat toisena toimintavuotenaan koko kirkon asioista päättävät kirkolliskokousedustajat, Viitala kertoo.

Vuoden 2022 vaalien teemana on Uskottu, toivottu, rakastettu – äänestä sellaisena kuin olet. Muista vaaleista poiketen seurakuntavaaleissa saavat äänestää jo 16-vuotiaat.

Ehdokasasettelu syksyn vaaleihin on alkanut. Ehdokkaaksi voi asettua viimeistään vaalipäivänä 22. marraskuuta 18 vuotta täyttänyt, konfirmoitu kirkon jäsen. Ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta.

Seurakuntavaaleissa asetutaan ehdolle valitsijayhdistyksen kautta. Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, johon kuuluu vähintään 10 seurakunnassa äänioikeutettua jäsentä. Valitsijayhdistysten taustalla voi olla esimerkiksi herätysliike tai poliittinen puolue, usein myös jokin teema tai yhteinen tavoite.

– Ehdokkaiksi tarvitaan niin seurakuntakonkareita kuin uusiakin kasvoja. On seurakunnan toiminnan kehittämisen kannalta hyvä tilanne, jos ehdokkaina ja siten päättäjinä on eri-ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, sanoo Kirkon viestinnän viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura tiedotteessa.

– Jos oman seurakunnan tai kirkon toiminta ja tulevaisuus tuntuu tärkeältä, nyt on hyvä hetki miettiä, voisiko ryhtyä ehdokkaaksi, Heikura sanoo.

Jyväskylän seurakunnassa mukana olevista valitsijayhdistyksistä kerrotaan tarkemmin kevään ja kesän aikana Jyväskylän seurakunnan vaalisivuilla osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi/vaalit sekä Henki ja elämä -lehdessä.

Seurakuntavaalit 2022

  • Ehdokasasettelu päättyy 15.9.
  • 8.–12.11. ennakkoäänestys.
  • 20.11. varsinainen vaalipäivä.
  • Vaaleissa valitaan 39 luottamushenkilöä Jyväskylän seurakunnan kirkkovaltuustoon.
Jaa artikkeli: