Sanoin kuvaamattoman sanoittajana

Kolumni. Vaikka työni Jyväskylässä on muuten vaihdellut nuorisopapin leirityöstä kirkkoherran hallintoruljanssiin, on joulunpyhien työ ollut pääpiirteissään samanlaista vuodesta toiseen ja on sitä tänä vuonnakin – jouluevankeliumiin syventymistä ja Betlehemin tapahtumien merkityksen sanoittamista tämän ajan kuulijoille.

Tämä joulu on minulle kolmaskymmenes papin tehtävissä. Olen toiminut nämä juhla-ajat nykyisen Jyväskylän alueen kirkoissa lukuun ottamatta ensimmäistä, jolloin olin työuran alkuvaiheen pätkätöissä Toivakassa.

Seurakunnan ainoana pappina sain tuolloin perusteellisen tuntuman papin työn arkeen ja juhlaan. Oman elämän muutoksia säestivät myös Euroopan murrosajan alkuvaiheet. Romanian diktaattori syöstiin noina joulunpyhinä vallasta.

Vaikka työni Jyväskylässä on muuten vaihdellut nuorisopapin leirityöstä kirkkoherran hallintoruljanssiin, on joulunpyhien työ ollut pääpiirteissään samanlaista vuodesta toiseen ja on sitä tänä vuonnakin – jouluevankeliumiin syventymistä ja Betlehemin tapahtumien merkityksen sanoittamista tämän ajan kuulijoille. Joulun ilosanoman välittäminen tarkoittaa papille valmistautumisen vaivaa ja toisinaan myös kipuilua omien ajatusten syövereissä samalla, kun oma perhe ripustelee joulukuusen koristeita. ”Onko ketään kotona,” muistelen lapseni joskus vuosia sitten koputelleen ajatuksiinsa uponneen isänsä päätä.

Ennen muuta mukanaolo seurakunnan joulujuhlan toteuttamisessa on kuitenkin osallisuutta yhteiseen suureen iloon. Kun kirkon täyttänyt seurakunta laulaa Enkeli taivaan -jouluvirren, aavistaa pappikin, että omat vajavaiset sanat saavat olla sanoin kuvaamattoman palveluksessa.

Kirkossa käynti jakaantuu nykyään paljon joulun edellä oleviin konsertteihin ja joululaulutilaisuuksiin, mutta väkeä on odotettavissa runsaasti vielä joulunakin lukuisiin seurakuntamme jumalapalveluksiin ja muihin juhlahetkiin. Jouluevankeliumin suurta iloa riittää jaettavaksi myös kodeissa, hoivapaikoissa ja kaikkialla siellä, missä kukin jouluaan viettää.

Toivotan kaikille siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa tukeutuen vuosien takaisen ensimmäisen joulusaarnani sanoihin: ”Voimme kunnioittaa Kaikkivaltiasta kumartamalla Jeesus-lasta. Voimme löytää levon Jumalassa katsomalla, mitä tapahtui Betlehemin tallissa. Seimen oljilla pienessä lapsessa ilmestyi meille korkeuksien Jumala”.

Kirkkoherra Arto Viitala
Jyväskylän seurakunta

Jyväskylän seurakunnan jouluyön messut: 

Klo 22 Kuokkalan kirkossa: M. Korhonen, Bucht, Väisänen, T. Korhonen, Lentoon-laulajat

Klo 22 Palokan kirkossa: Laine, Partanen, kirkkokuoro ja soitinryhmä

Klo 23 Taulumäen kirkossa: Viitala, Laine, Tikkanen, Hassinen

Klo 23 Kaupunginkirkossa: Watia, Laasonen, Junttila

Klo 23 Vaajakosken kirkossa: Jurva, Asikainen, Miettinen, Ahlroos
Jaa artikkeli: