Ruuhkavuodet rasittavat

perheneuvonnan johtaja Pekka Puukko

Perheneuvoja Pekka Puukko kohtaa usein 30–50-vuotiaita pareja, joilla on ongelmia vuorovaikutuksessaan.

Viime koronavuoden aikana Kirkon perheneuvonnassa kävi enemmän asiakkaita kuin koskaan aikaisemmin. Perinteisen kasvokkain tapaamisen rinnalla ovat yleistyneet etäneuvottelut. Jyväskylässä huomattava osa neuvotteluista toteutettiinkin viime vuonna etäyhteyksin. Vain kolmasosa tapaamisista oli kasvokkain.

– Olemme saaneet paljon kiitosta etäyhteyksien toteuttamisesta, ja uskon, että ne ovat tulleet jäädäkseen, Perheneuvonnan johtaja Pekka Puukko kertoo.

 Erokysymyksissä meillä on tärkeänä palveluna perheasioiden sovittelu erotilanteessa oleville vanhemmille lasten asioiden sopimiseksi.

– Tähän vaikutti nopea siirtymä etäpalveluiden käyttöön, mikä oli tuttua jo vuodelta 2020, Puukko sanoo.

Keski-Suomessa pitkittynyt koronapandemia on näkynyt asiakkaisen elämässä yllättävän vähän. Asiakkaita oli viime vuonna hieman yli tuhat. Määrä on pysynyt edellisvuosien tasolla. Tavallisimmin neuvontaan hakeutuvat perhe-elämän ruuhkavuosia elävät 30–50-vuotiaat vanhemmat.

Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskuksessa apua on myös ollut saatavilla aiempaa paremmin ja nopeammin. Tähän on vaikuttanut viides vakituinen perheneuvojan virka.

Suurimpana tulosyynä perheneuvontaan ovat edellisvuosien tapaan vuorovaikutusongelmat. Toiseksi eniten tullaan erokysymyksissä. Neuvontaan hakeudutaan myös muun muassa fyysisen ja henkisen väkivallan sekä uskottomuuden vuoksi.

– Erokysymyksissä meillä on tärkeänä palveluna perheasioiden sovittelu erotilanteessa oleville vanhemmille lasten asioiden sopimiseksi. Nämä sovittelut kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 2,5-kertaisiksi.

Jyväskylän seurakunnan nuorille suunnattu walk in -terapia aloittaa toimintansa Perheasiainkeskuksen tiloissa toukokuussa. Vastaanotto on maanantaisin klo 16–20. Walk in-terapiaa tehdään ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä, ja se on tarkoitettu matalalla kynnyksellä 16–30-vuotialle mielen hyvinvoinnin tueksi.

Meillä ei tarvitse jonottaa, eikä jäädä epätietoisuuteen, milloin tapaaminen järjestyy.

Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskus viettää tänä vuonna juhlavuottaan palveltuaan keskisuomalaisia parisuhteen kysymyksissä jo 60 vuoden ajan.

Perheet voivat purkaa perheneuvojien kanssa myös Ukrainan sodan aiheuttamaa huolta perheneuvojien kanssa. Palvelu on maksutonta, eikä edellytä kirkon jäsenyyttä.

– Perhe- ja parisuhteen kysymyksissä pystymme palvelemaan kaikkia. Ensimmäisen keskusteluajan saa heti ensimmäisen puhelinsoiton yhteydessä. Meillä ei tarvitse jonottaa, eikä jäädä epätietoisuuteen, milloin tapaaminen järjestyy. Jo tieto siitä, että asia on hoidossa, auttaa ihmisiä, Puukko toteaa.

Saako lasten kuullen riidellä?

Jyväskylän seurakunnan 12-osainen Parisuhteen korjaussarja lähetetään uusintana Radio Keskisuomalaisessa (taajuudella 95,9) 2.4. alkaen. Jaksot lauantaisin kello 16 ja uusintana sunnuntaisin kello 12.30. Rakkaudesta ja parisuhteen kipupisteistä puhuu Jyväskylän seurakunnan perheneuvonnan johtaja Pekka Puukko. Sarjassa keskustellaan muun muassa läheisyydestä, lasten kasvatuksesta, riitelystä, kotitöiden jakamisesta, raha-asioista, seksistä, yhteisistä unelmista ja hyvästä arjesta.

Jaa artikkeli: