Pyöräillään kilometrit yhteiseen pottiin

Jyväskylän seurakunta kutsuu seurakuntalaisia ja työntekijöitään leikkimieliseen pyöräilykisaan. Joukkueen kapteenina polkee diakoni Sami Junttila.

Toukokuun alussa pyörähtää käyntiin valtakunnallinen pyöräilyn Kilometrikisa. Se innostaa työyhteisöjä, yhdistyksiä, ystäväporukoita tai mitä vain joukkueita leikkimieliseen kilpailuun, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ylös ja kartuttavat oman joukkueensa saldoa.

Seurakunnan ympäristötyöryhmässä tuumattiin, että pyöräilyyn kannustaminen ja samalla autoilun vähentäminen ovat oivia ympäristötekoja. Diakoni Sami Junttila tarttui toimeen, perusti kisaa varten seurakuntalaisten ja työntekijöiden yhteisen pyöräilyjoukkueen ja ryhtyi joukkueen kapteeniksi.

Junttila on myös itse innokas pyöräilijä. Hän sai muutama vuosi sitten lahjaksi maantiepyörän, joka pääsi heti ahkeraan käyttöön. Vuoden aikana matkamittariin kertyy muutama tuhat kilometriä ja jo yhden työmatkan varrelta parikymmentä.

– Poljen töihin järvenrantoja myötäilevää pyörätietä pitkin. Hyvät kevätkelit houkuttelevat pyörän selkään, ja nättinä aamuna työmatkasta todella nauttii, hän sanoo.

Vapaalla ollessaan Junttila pyöräilee mieluiten leppoisia iltalenkkejä, vaikka puhelimesta löytyy myös kuntoilusovellus. Pyöräillessä vauhtia ja rasittavuutta on helppo säädellä – saa lipua maisemia ihaillen tai vaihteeksi voi tehdä kunnon treenin.

– Aikoinaan seurasin sykemittaria, mutta iän myötä matkasta nauttiminen on noussut pääosaan. Menen sellaista vauhtia, että rasitusta tulee sopivasti, mutta ei tunnu vielä pahalta, hän kuvailee.

Pyöräilyyn saa halutessaan uppoamaan suuret summat rahaa, mutta peruspyörälläkin tulee toimeen. Junttila kulkee työmatkansa yksivaihteisella perintöpyörällä.

Kilometrikisan aikana poljetaan kilometrejä joukkueen voimin niin paljon kuin mahdollista. Joukkueeseen voi ilmoittautua osallistujia koko kisan ajan, ja kilometrejä voi kirjata myös takautuvasti. Joukkueen jäsenet voivat haastaa mukaan myös ystäviään ja tuttaviaan.

Kaikki kisan aikana poljetut kilometrit lasketaan, myös vapaa-ajan ja loma-ajan pyöräilyt. Voittajajoukkue on se, jolla kisan päätyttyä on eniten pyöräilykilometrejä tai -minuutteja osallistujaa kohden.

Joukkueen jäsenet voivat kirjata halutessaan kilometrien rinnalla myös aikaa. Yksittäinen pyöräilijä voi kirjata joko aikaa tai kilometrejä tai molempia. Minuuttikisalla halutaan tehdä kisailusta entistä tasapuolisempaa, madaltaa osallistumisen kynnystä ja kiinnittää huomiota pyöräilystä nautiskelun ja hitaasti kiiruhtamisen iloon.

Kisaan ja seurakunnan joukkueeseen pääsee mukaan luomalla itselleen käyttäjätunnuksen Kilometrikisan sivustolla. Samalla voi tarkistaa, paljonko yhdessä on saatu kilometrejä kasaan ja ketkä muut niitä kartuttavat.

– Vastaan mielelläni kysymyksiin ja autan, jos vaikkapa sivustolle kirjautumisessa tulee eteen teknisiä hankaluuksia, kapteeni Junttila lupaa.

Valtakunnallinen Kilometrikisa 1.5.–22.9.2020 

- Rekisteröidy kilometrikisan sivuilla (www.kilometrikisa.fi) ja liity joukkueeseen Jyväskylän seurakunta osallistujakoodilla Jklsrk2020.

- Osallistuminen kisaan on maksutonta, eri sarjojen kolme parasta joukkuetta palkitaan ja osallistujien kesken arvotaan kuukausittain pyöräilyaiheisia palkintoja.

- Kisaan soveltuvat kaikki lihasvoimin liikkuvat polkupyörän sovellukset eli tandem, nojapyörä, laatikkopyörä, potkupyörä jne. Sähköavusteisella polkupyörällä poljetut kilometrit kirjataan sähköpyöräsarjaan.
Jaa artikkeli: