Pohdintaa houreisissa unissa

Hengelliset kysymykset nousevat pääosaan suuressa oopperaproduktiossa. Jyväskylän Ooppera toteuttaa Viimeiset kiusaukset esitys­kaudella 2022 yhteistyössä Jyväskylän seura­kunnan kanssa.

Viimeiset kiusaukset kertoo kuolevan Paavo Ruotsalaisen viimeisisistä hetkistä. Maallikkosaarnaaja käy läpi elämänsä vaiheita kuumehoureisissa unissaan ja tekee lopulta rauhan itsensä ja läheistensä kanssa.

Ruotsalainen (1777–1852) oli herännäisyyden keskeinen vaikuttaja. Hän tapasi Jyväskylässä tunnetun hengenmiehen, seppä Jaakko Högmanin, jonka sanat ”Yksi sinulta puuttuu ja sen kanssa kaikki: Kristuksen sisällinen tunto” muuttivat Ruotsalaisen elämän ja tekivät hänestä kansan herättäjän.

Pian Ruotsalaisen tarina kerrotaan Jyväskylässä suurella näyttämöllä, kun Jyväskylän Ooppera toteuttaa Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset vuodenvaihteessa 2021–22. Jyväskylän seurakunta on mukana yhteistyökumppanina.

– Seurakunta on luonteva kumppani oopperan aihemaailman takia, ja näin mittavassa hankkeessa yhteistyökumppanit ovat tarpeen, Jyväskylän Oopperan puheenjohtaja Kari Malinen sanoo.

Jyväskylän seurakunnan musiikin asiantuntijan Petri Lintusen mielestä oopperan sisällöllisissä teemoissa yhdistyy hengellinen pohdinta yleisinhimillisiin kysymyksiin.

– Paavo Ruotsalaisen sisäinen kamppailu on myös nykyihmiselle hyvin samaistuttavaa, hän toteaa.

Ooppera toteutetaan yhdessä Jyväskylän Sinfonian ja kapellimestari Ville Matvejeffin kanssa.

Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset esitettiin ensimmäisen kerran 1975. Se sai suuren suosion ja toi taidemuodon kaiken kansan tietoisuuteen. Jyväskylään ooppera saapuu nyt ensimmäistä kertaa.

– Säveltäjän syntymästä tulee vuonna 2021 kuluneeksi 100 vuotta. Viimeiset kiusaukset kuuluu ehdottomasti suomalaisen oopperan perusteoksiin. Lisäksi se kytkeytyy hienosti Jyväskylään Ruotsalaisen tarinan kautta, Malinen kertoo.

Kokkosen musiikissa on oma ja tunnistettava sävelkieli. Viimeiset kiusaukset yhdistää musiikin näyttämödraamaan ja juonelliseen kertomukseen erityisellä tavalla.

Oopperan keskeisenä musiikillisena elementtinä toistuu virsi Sinuhun turvaan Jumala eri muunnelmina ja kokonaisuudessaan loppukohtauksessa. Virsi on alun perin keskieurooppalainen sävelmä, joka kansan suussa muuntautuneena tunnetaan nykyisin Ukko-Paavon virtenä.

Viimeiset kiusaukset kuullaan ensi kesänä myös osana Jyväskylän seurakunnan kesäkonserttisarjaa. Ooppera esitetään kokonaisuudessaan, ja orkesterin korvaavat piano ja urut. Näyttämöelementtejä tuodaan mukaan Taulumäen kirkkotilaan sopivassa laajuudessa.

– Kesäkonserttisarjan osana ooppera on myös etkot oopperan ensi-illalle 31.12.2021 ja sen esityskaudelle vuonna 2022, Lintunen kertoo.

Seurakunnan suunnitelmissa on käsitellä oopperan aihepiiriä myös laajemmin esityskauden aikana keskusteluohjelmana tai seminaarina.

Jaa artikkeli: