Parasta on tavallinen, onnellinen arki

Kirpputoriyrittäjä Sofia Alajääskö yrityksensä ovella

Kirrissä kirpputoria pitävä Sofia Alajääskö elää työntäyteistä yrittäjän arkea, mutta varaa aikaa myös läheisilleen. Hyvien ystävien kanssa ei tarvita erityistä ohjelmaa, voi vain olla ja vaikkapa tehdä ruokaa yhdessä.

Olen Sofia Alajääskö, 19-vuotias kirpputoriyrittäjä Jyväskylästä. Neljä kuukautta sitten toteutin elämäni suurimman haaveen, kun perustin oman yrityksen. Ajatus syntyi ideoiden pallottelulla äitini kanssa.

Haluan tehdä työtä, missä saan ottaa vastuuta ja toteuttaa visiotani. On hienoa huomata, että minusta on tähän! On aivan parasta olla täysin vastuussa, vaikka se on myös pelottavaa. Äidilläni on 25 vuoden kokemus yrittäjyydestä, joten hän on mainio mentori. Olen onnekas, kun ympärilläni on osaamista ja ihmisiä, jotka haluavat tukea minua. Olen saanut myös vähättelyä osakseni, eikä nuorta naisyrittäjää oteta aina vakavasti. Sitä on vaikea ymmärtää.

Yrittäjyys on tähän asti isoin elämänmuutos ja suurin saavutukseni. Olen ylittänyt pahimmat pelkoni. Aiemmin olin koululainen ja lukiolainen eikä minulla ollut kokemusta kokopäivätyöstä. En pelkää työntekoa. Tiesin, että tekemistä riittää, mutta yrittäjyyden kokonaisvaltaisuus yllätti kuitenkin. Ilokseni pystyn nyt työllistämään itseni lisäksi kaksi muuta henkilöä.

Juuri nyt asetan yrittäjyyden ensimmäiselle sijalle elämässäni, koska unelmieni toteuttaminen on minulle tärkeää. Haluan nähdä mahdollisimman paljon maailmaa ja erilaisia ihmisiä. Haaveilen omasta perheestäkin, mutta sen aika tulee myöhemmin.

Minulla on suuri toive kehittyä, siksi haluan myös opiskella. Aloitin juuri markkinointiopinnot avoimessa yliopistossa. Opinnot ja työ tukevat toisiaan.

Elämässä on tullut eteen myös hankalia aikoja ja kasvukipuja. Olen oppinut ottamaan vaikeatkin tunteet vastaan enkä enää pakene niitä. Sillä tavalla voin tutustua itseeni.

Arvostan ja kunnioitan perhettäni ja ystäviäni tosi paljon. Olen elämänhaluinen ja kiitollinen siitä, millaiseksi ihmiseksi olen jo kasvanut.

Onnellisuus on tärkeää. Ei ole vaikeaa olla onnellinen, kun onnen löytää myös pienistä asioista. Voin olla onnellinen siitä huolimatta, että elämässä tulee eteen hankaluuksia. Myös usko on minulle tärkeä.

Olisi hienoa laajentaa yritystä jossakin vaiheessa. Haluan rakentaa muutamassa vuodessa yritykselle hyvän pohjan ja sitten ehkä jatkaa muihin juttuihin, koska haluan tehdä elämässäni myös paljon muuta. Jatkossa voisin tehdä mielenkiintoista palkkatyötäkin.

Jaa artikkeli: