Papille kyytiä – sähkölaudalla

Juho Puhtoa on aina kiinnostanut uudet tekniset laitteet. Yksipyöräisen sähkölaudan hankittuaan ovat hänen työmatkansa taittuneet lähes poikkeuksetta uudella kulkuneuvolla.

Pastori Juho Puhto lähestyy Kauppakeskus Seppää Onewheel-sähkölaudalla. Liukuovien avauduttua hän kurvaa parkkihalliin ja suuntaa hissillä työpaikalleen seurakunnan tilaan Kipinään. Hän hankki muutama kuukausi sitten sähkölaudan, ja työmatkat ovat sen jälkeen taittuneet yksipyöräisellä.

– Vain parina päivänä olen joutunut turvautumaan autoon.

Ympäristöarvot olivat yksi iso peruste laudan hankinnalle. Puhto tunnustaa olevansa tekniikkanörtti, jota kiinnostavat uudet laitteet ja härpäkkeet. Sähköisistä liikkumisvälineistä hän kiinnostui heti, kun niiden käyttö liikenteessä tuli lailliseksi vuonna 2016.

Sähköavusteinen polkupyörä oli ensimmäinen hankinta ja se tuntui hyvältä Jyväskylän mäkisissä maastoissa. Silti hän kaipasi vieläkin pienempää ja näppärämpää kulkuvälinettä, jonka saisi helposti otettua mukaan reissuihin tai autoon.

Sähkölautaan hän päätyi tutkittuaan erilaisia vaihtoehtoja ja tutustuttuaan netissä seuraamiensa ihmisten kautta laitteeseen.

– Säilytän tätä kotona vaatekaapissa, josta se on helppo napata mukaan vaikka kauppareissulle. Kauppakassit saa kannettua käsissä, jotka ovat vapaina laudalla liikkuessa.

Tuli sellainen tunne, että Juho minkäs teit.

Ennen kuin Puhto uskaltautui laudalla liikenteeseen, hän harjoitteli sinnikkäästi noin viikon ajan. Uskokin oli koetuksella ensimmäisten harjoittelupäivien jälkeen.

– Tuli sellainen tunne, että Juho minkäs teit.

Katso video

Nyt Puhto liikkuu jo tottuneesti ja nauttii laudan pehmeästä kyydistä. Ison renkaan ansiosta lauta toimii monenlaisessa maastossa lähes kelillä kuin kelillä. Nopeasti latautuva akku mahdollistaa laajan toimintasäteen.

– Vaikka laudalla pääsee reilua kahtakymppiä, ei ideana ole mennä mahdollisimman lujaa vaan pikemminkin kaarrellen ja fiilistellen.

Sähkölauta kerää katseita ja Puhdon ”kakkosauto” toimii hyvänä keskustelunavaajana ja jäänrikkojana.

Olen avoin sille, että ihmiset tulevat kyselemään.

– Liikkuessani pantapaita päällä laudalla olen avoin sille, että ihmiset tulevat kyselemään ja keskustelemaan.

Pientä rajaa Puhto haluaa silti vetää liikkumiseensa. Siunauskeskusteluihin hän kulkee usein autolla, kun taas kastekotiin matka voi hyvinkin taittua laudalla.

– Se ei ole se juttu, että pappi tulee hauskalla laitteella. Haluan keskittyä perheeseen ja kuulla mitä heille kuuluu.

Meitä on moneksi

Sähköiset liikkumisvälineet jaetaan karkeasti kolmeen ryhmään pääsääntöisesti huippunopeuden ja maksimitehon mukaan.
• Jalankulkua avustavat tai korvaavat liikkumisvälineet, joiden huippunopeus on enintään 15 km/h. Laitetta voi käyttää jalkakäytävällä, kun liikkuu kävelyvauhtia, muuten pyörätiellä.
• Kevyet sähköajoneuvot, joiden huippunopeus on enintään 25 km/h. Laitetta käytetään pääsääntöisesti pyörätiellä, mutta itsestään tasapainottavaa laitetta voi käyttää jalkakäytävällä, kun liikkuu kävelyvauhtia.
• Sähköavusteiset tai moottorilla varustetut polkupyörät, joiden huippunopeus on enintään 25 km/h.

Jaa artikkeli: