Päiväkahvit taiteen äärellä

Taidemuseon Taidetreffeillä jutellaan rennosti teoksista ja vähän muustakin. Mitään ei tarvitse osata.

Jyväskylän Taidemuseon toiset taidetreffit pidetään marraskuun viimeisenä lauantaina. Museon ja seurakunnan diakoniatyön yhteisessä tapahtumassa ajatuksena on saada ihmiset kohtaamaan toisiansa taiteen äärellä.

Taidemuseon amanuenssi Laura Korhonen muistuttaa, että taide ja kulttuuri ovat hyvinvoinnin lähteitä.

– Tarjoamme erilaisia tapoja kokea taidetta ja saada elämyksiä. Treffeillä kokemuksia voi jakaa muiden kanssa, hän toteaa.

Ei tarvitse itse ryhtyä taidetta tekemään.

Seurakunnan hän kokee luontevaksi yhteistyökumppaniksi, koska taidetreffeihin liittyy myös ajatus yksinäisyyden vähentämisestä ja ihmisten kohtaamisesta.

– Seurakunnalla on syvällistä osaamista ihmisten kohtauttamisessa. Me tarjoamme puitteet ja inspiroivan ympäristön, Korhonen tuumaa.

Grafiikkanäyttely on monipuolinen katsaus nykytaiteen perinteisiin ja uusiin tekniikoihin. Korhonen myöntää, että osa näyttelyn teoksista on vaikeita, mutta katsojien ei ole tarkoituskaan ryhtyä näkemäänsä analysoimaan.

– Ei tarvita ”taidepuhetta”, mitään ei tarvitse tietää eikä tarvitse itse ryhtyä taidetta tekemään, Korhonen rauhoittelee.

Taidetreffien ajatuksena on tutustua parin kanssa tiettyihin teoksiin ja jutella siitä, millaisia ajatuksia ja tunteita teokset herättävät. Apuna työskentelyssä on työhön liittyviä kysymyksiä.

Kaikki uudet kohtaamiset ovat kiinnostavia.

Pareja vaihdetaan iltapäivän mittaan muutaman kerran, että syntyisi mahdollisimman monta uutta kontaktia.
Yhteystietoja voi vaihtaa, jos haluaa jatkossakin tavata taiteen äärellä.

– Kaikki uudet kohtaamiset ovat kiinnostavia, eikä itsestään tarvitse kertoa yhtään enempää kuin haluaa, Korhonen rohkaisee.

Diakoniatyössä yksinäisyyden ehkäiseminen on tärkeää. Oppilaitosdiakoni Elina Lintulahden mielestä seurakunta voi olla mukana torjumassa yksinäisyyttä ja mahdollistamassa sitä, että ihmiset löytäisivät toisiaan.

– Taidemuseolla on tarjolla rentoa yhdessäoloa kaikenikäisten kanssa, ja talo tarjoaa puheenaiheet.

Ikärajoja ei tapahtumassa ole. Lauantai tuntui hyvältä ajankohdalta siksi, että mukaan pääsevät myös työikäiset ja opiskelijat.

Taidetreffeille ei tarvitse ilmoittautua, tulijoilta ei peritä museon pääsymaksua, ja kahvitarjoilukin on ilmainen.

Kansainvälistä grafiikkaa

Graphica Creativa 2019 – Hereafter -näyttelyyn on kutsuttu taideyliopistot kolmesta maanosasta: Helsingistä, Oslosta, Tokiosta sekä Edmontonista, Kanadasta. Pääosassa ovat taidegrafiikan opiskelijat, jotka tuottavat näyttelyyn omat projektinsa heille itselleen tärkeistä teemoista.

Opiskelijatöiden lisäksi esillä on professorien ja opettajien teoksia.

Vuoden 2019 Graphica Creativassa näkyy grafiikan käsitteen laajeneminen ja digitaalisuuden vaikutus. Opiskelijat viitoittavat tietä kohti laajentunutta grafiikan kenttää, missä perinteet, uudet tekniikat ja niiden yhdistelmät kohtaavat.

15. kansainvälinen grafiikkatriennaali 27.9.–1.12.2019 Jyväskylän Taidemuseo

Jaa artikkeli: