Päivä ilman ostoksia

Älä osta mitään -päivä haastaa miettimään suhtautumista kuluttamiseen. Lähestyvän joulun suunnitelmissa on mahdollista tehdä tietoisesti kestäviä valintoja.

Riina Pippuri Luonto-Liitosta, mikä on Älä osta mitään -päivä?
Kyseessä on kulutuskriittinen päivä, jolloin tarkastellaan ostokäyttäytymistä ja suhtautumista kuluttamiseen. Kun ei osta mitään, huomaa kuinka kulutuskeskeisessä maailmassa elämme. Kannustamme miettimään vaihtoehtoja ostamisen sijaan. Päivä on vastaisku Suomeen rantautuneelle Black Fridaylle.

Miksi päivää vietetään?
Maapallomme kärsii ekologisesta kriisistä, ja ylikuluttaminen on yksi suurimmista ongelmista. Maailman ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 29.7. Nyt elämme velaksi maapallolle. Haluamme tuoda näkyväksi sen, miten vahvasti lapsiin ja nuoriin kohdennetaan mainontaa. Aikuiset ovat ratkaisevassa asemassa esimerkillään.

Millainen on kestävä joulu?
Siihen kuuluu kohtuudella kuluttaminen, harkinta ja kiireetön yhdessäolo läheisten kanssa. Kestävyyteen sisältyy oleellisesti myös ruoka. Joulukoristeissa kannattaa suosia luonnon- ja kierrätysmateriaaleja ja valita monta joulua kestävät koristeet. Joululahjat kannattaa kääriä kierrätysmateriaan kuten sanomalehtiin. Joulusiivoukseen voi etsiä Marttojen viisaita vanhoja oppeja, ja jättää markettien supermyrkyt hyllyyn. Väittäisin, että kestävä joulu on stressivapaampi.

Millaisia ovat kestävän joulun lahjat?
Aineettomat joululahjat ovat keskeisin osa kestävää joulua, koska länsimainen joulu rakentuu kuluttamisen ympärille. Joululahjaksi voi antaa kokemuksia ja yhdessä oloa. Elämyslahja on yksi hyvä vaihtoehto ja kannattaa suosia palveluja materian sijaan. Paras lahja lapselle on tulevaisuus.

Millainen ruoka kuuluu kestävään jouluun?
Luonnollisesti ilmastoystävällinen joulupöytä. Suosi siis vegaanista ruokaa. Moni jouluherkku on helposti muunnettavissa vegaaniksi, koska ne ovat valmiiksi kasvisruokia, kuten rosolli, piirakat ja laatikot. Maidon voi korvata kauravalmisteilla. Kinkku ei ole kuulunut omaan joulupöytääni enää kuuteen vuoteen. Kinkun korvikkeita ovat vaikkapa seitankinkku, quornkinkku ja tofukinkku. Kannattaa kokeilla porkkalaa! Se on porkkanasta valmistettua, mutta maistuu aivan graavilohelle. Suosi suklaita, joita ei ole kääritty paperiin.

Suosikki jouluherkkusi?
Se on ehdottomasti äidin tekemät karjalanpiirakat.

Onko elämä tylsää, jos ei shoppaile?
Ei todellakaan ole. Olen viettänyt tämän vuoden ongelmitta pikamuotilakossa. Kuluttamisen sijaan teen asioita, joista tulen oikeasti onnelliseksi. Vietän aikaa luonnossa ja retkeilen. Olen paljon perheeni ja sukulaisteni kanssa. Ostan uutta vain todelliseen tarpeeseen enkä hetken tyydytykseen. Omien arvojen mukainen elämä luo onnellisuutta.

Onko yksittäisillä ostospäätöksillä merkitystä?
Kyllä on! Yksikään teko ei ole turha, jos sillä edistetään tulevaisuutta tuleville sukupolville.

Pitäisikö joku tuote erityisesti jättää ostamatta?
Ensimmäisenä tulee mieleeni lentolippu ulkomaille, jota ehdottomasti en ostaisi. Kaikki kertakäyttöiset tuotteet jättäisin myös ostamatta. Pikamuoti kuuluu kertakäyttökulttuuriin.

Miten ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet?
Olen huomannut, että suomalaisia tuotteita ja paikallisia yrityksiä suositaan. Moni on tietoinen kuluttamisen epäkohdista, ja tieto on askel muutokseen.

Millaisia lahjoja itse annat läheisillesi?
Pyrin antamaan elämyslahjoja. Tänä vuonna hankin perheelleni yhteisen aktiviteettipäivän. Suosin suomalaisia pienyrittäjien tuotteita. Myös materialahjalla voi kannattaa kestävää tulevaisuutta. Viime vuonna tilasin kumppanilleni lehden, jonka tuotoilla edistetään ympäristötietoutta.

Millaisia lahjoja itse mieluiten haluaisit saada?
Lahjakortti paikalliselle hierojalle olisi mukava lahja. Suomen Luonnon vuosikerta olisi myös mieleinen lahja, sillä tuotot käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.

Älä osta mitään -päivää  vietetään 29.11.
Jaa artikkeli: