Omat nimet Erikille

Erik Alexanderin kastejuhla.

Jyväskylän seurakunnan vuoden ensimmäisestä kasteesta saatiin koronasta huolimatta tunnelmallinen ja kaunis.

Kaisa ja Patrik Virkalahden esikoista odotettiin maailmaan koronaviruksen jyllätessä. Odotuksen onneen sekoittui uudenlainen huoli; miten suojaan lapseni, itseni ja läheiseni.

– Epävarmuutta on riittänyt. Olemme molemmat opettajia, ja kouluissa on ilmennyt koko epidemian ajan uusia tartuntoja. Lisäksi asumme Helsingissä, missä tautitapauksia esiintyy paljon, Kaisa Virkalahti kertoo nyt, pari viikkoa kastetilaisuuden jälkeen.

Kastejuhla päätettiin järjestää heti tammikuun alussa mahdollisimman turvallisesti ja pienesti Kaisan vanhempien kotona Jyväskylässä.

Järjestelyt Kallion seurakunnan ja Jyväskylän seurakunnan välillä sujuivat joustavasti, ja Raimo Laine sai kastepappina kunnian toivottaa vuoden ensimmäinen kastelapsi tervetulleeksi Kristuksen kirkon rakkauden rintamaan:

– Erik Alexander, minä kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi, Laine toistaa vuoden ensimmäisen kasteen siunauksen.

Erik on meidän vanhempien ensimmäinen lapsenlapsi.

Erik sai aivan omat ja uudet nimet, vaikka myös suvussa kulkevia etunimiä olisi ollut tarjolla.

– Monet nimet muistuttavat aina jostakin oppilaasta, mutta Erikistä ei tullut ketään erityisesti mieleen. Erik Alexander tuntui muutenkin tälle lapselle sopivalta, Kaisa-äiti valottaa.

Myös kummit oli helppo valita.

– Toivoin omat sisarukseni kummeiksi, koska Erik on meidän vanhempien ensimmäinen lapsenlapsi. Lisäksi mieheni pikkuveli on yksi kummeista.

Molemmat suvut olivat hengessä mukana ja pääsivät myöhemmin näkemään kasteen videolta. Isovanhempia herkistävät myös muistot omien lasten kasteista, ja sukupolvien ketju perinteineen jatkuu Erikin kastemekossa. Karjalainen isomummo ompeli sen aikanaan omasta vihkimekostaan.

– Edesmennyt Signe-anoppini oli tällä tavalla mukana suvun juhlassa. Sama puku oli jo kastelapsen äidillä käytössä aikanaan, iloitsee tuore mummo Mervi Männistö.

Suku on viipynyt viime aikoina kirkollisten sakramenttien äärellä muutenkin.

 Isommat juhlat järjestetään myöhemmin.

– Kun pienokainen syntyi maailmaan, oma isäni lähti siitä pois. Hän ehti kuulla, että lapsenlapsi Kaisa on saanut pojan ja nukkui pois isänpäivänä.
Jännitystä on riittänyt matkan varrella, ja mummo ja pappa ovat saaneet elää tapahtumissa mukana, vaikkakin etäältä.

– Ollaan täällä mummolassa rajattu kulkemiset minimiin, että pysyttäisiin terveenä ja saataisiin vastasyntynyt luoksemme pois pääkaupunkiseudulta Mannilan rauhaan.

Vauvan ensimmäisestä juhlasta saatiin olosuhteista huolimatta tunnelmallinen, omalta tuntuva ja kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunis kastetilaisuus.

– Isommat juhlat järjestetään myöhemmin keväällä tai kesällä, kunhan tilanne paranee – ja Jyväskylässä silloinkin. Mukaan kutsutaan myös Raimo-pappi.

Jaa artikkeli: