Muuttolinnut kertovat kevään tulosta

Lintujen kevätmuutto käynnistyi helmikuussa ja jatkuu kesäkuuhun saakka. Keski-Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle on bongannut Suomessa noin 300 lintulajia.

Milloin lintujen kevätmuutto yleensä alkaa Jyvässeudulla?
Kevätmuutto käynnistyy yleensä jo helmikuun jälkipuoliskolla, jolloin nähdään ensimmäisiä pohjoiseen matkaavia merikotkia ja sulapaikkoihin ilmestyy juhlapukuisia isokoskeloita.

Miten lintujen kevätmuutto näkyy?
Etenkin isoja valkoisia lintuja, laulujoutsenia ja harmaalokkeja, on saapunut jo satamäärin sulapaikoille. Äänimaailmaan ovat ilmestyneet mustarastaat ja peipot kuuluttamaan kevättä laulullaan.

Mitkä linnut saapuvat viimeisinä?
Viimeisimmät kevätmuuttajat saapuvat Suomeen vasta toukokuun lopussa, tietyt lajit vasta kesäkuun puolella. Myöhäisimmät saapujat ovat varpuslintuja, jotka talvehtivat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tai Kauko-Idässä.

Kuinka monta lintulajia olet bongannut?
Suomessa olen havainnut kolmisen sataa lintulajia. En juuri juokse uusien lintulajien perässä, joten lajimäärä tuskin tuosta karttuu.

Minkä linnun bongauksesta haaveilet?
Tunturihaukka olisi hieno nähdä Suomen rajojen sisäpuolella. Aikaisemmin olen havainnut tunturihaukkoja vain Norjan puolella.

Kuinka monta eri lintulajia pesii Jyvässeudulla?
Noin 150 lintulajia. Pesivien lajien määrä on pysynyt jotakuinkin vakiona, mutta aikojen saatossa lajiston koostumus muuttuu.

Onko joku lintulaji määrällisesti runsastunut tai vähentynyt?
Elinympäristöjen ja ilmaston muuttuessa niin Jyvässeudulla kuin koko Suomessa lintulajisto on jatkuvassa muutoksessa. Tällä vuosituhannella lajistosta on kadonnut aiemmin hyvin tavallinen peltojen lauleskelija peltosirkku. Uudeksi pesimälajiksi Keski-Suomeen ovat asettuneet merikotka ja valkoposkihanhi.

Viirupöllön poikaset rengastetaan toukokuun lopulla.

Mikä on suosikkilintusi?
Suosikkilintujani ovat muutamat Lapin lajit, joita ei juurikaan enää Keski-Suomessa tapaa. Jos yksi pitää valita, se on kuukkeli. Kuukkeli on salamyhkäinen pohjoisten havumetsien lintu, jonka elintavoista riittää aina uutta opittavaa.

Millaisessa paikassa lintuja kannattaa tiirailla?
Lintuja voi tiirailla missä tahansa! Toki parhaita paikkoja keväällä ovat varhain sulavat järvien virtapaikat ja peltoalueet.

Missä ovat Jyvässeudun parhaat bongauspaikat?
Varhaiskeväällä erityisen hyviä paikkoja ovat Tourujokisuun sula-alue ja Hämeenlahden lintutornin edustan virtapaikka. Hieman edempänä erinomaisia lintupeltoja ovat esimerkiksi Laukaan Vuontee ja Muuramen Saarenkylä.

Mikä linnuissa viehättää?
Mitä enemmän lintuihin perehtyy, sitä enemmän ne viehättävät. On huimaa, miten pienimmätkin linnut voivat matkata jopa kymmenen tuhannen kilometrin muuttomatkan. Linnut osaavat myös suunnistaa metrin tarkkuudella samalle pesäpaikalle takaisin. Toisaalta aivan yhtä pienet linnut jäävät Suomen talveen ja pärjäävät metsissämme kovissa pakkasissa.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa lintukantoihin ja pesimiseen?
Linnuston koostumus muuttuu, ja useat lintukannat ovat uhattuina. Pohjoiset lintulajit vetäytyvät kauemmas pohjoiseen, ja tilalle levittäytyy eteläisiä lajeja. Keväät ovat aikaistuneet, mutta kesäkuun säät viilentyneet. Kylmään säähän kuoriutuneille poikasille ei löydy ruokaa ja ne voivat kylmettyä hengiltä. Myös sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Kesän pitkään jatkunut kylmä sää tai hellejaksot vaikeuttavat lintujen pesintää.

Onko lintukirja aina mukanasi?
Erikoisemman linnun kohdalla joudun tekemään tarkistuksia. Myös puhelimeen on saatavilla erinomaisia lintukirjasovelluksia. Vaikkapa harvinaiset lokit nuoruuspuvuissaan voi olla vaikea tunnistaa.

Millaiset eväät kannattaa ottaa linturetkelle?
Eväät valitaan tietenkin maun mukaan ja vain mielikuvitus on rajana. Omat kestosuosikkini ovat tylsät ja perusvarmat ruisleipä ja musta kahvi.

Jaa artikkeli: