Moro, pari asiaa sulle!

Nuori feissari pyrkii juttusille Kauppakadun vilinässä ja haluaa kertoa edullisesta sähkösopimustarjouksesta. Hän on 22-vuotias opiskelija Niklas Bärlund kesätyössään. Feissaus tarkoittaa rahankeräystä tai myyntityötä kasvokkain.

Miltä tuntuu mennä juttelemaan kadulla vieraille ihmisille?
Tein jonkin aikaa samaa työtä puhelimessa. Täällä kasvotusten ihmiset käyttäytyvät paremmin. Aika moni kävelee silti nopeasti ohi ja katsoo muualle. Mitä enemmän lähestyn ihmisiä, sitä enemmän saan myyntitilaisuuksia. Kerron mielelläni asiastani ja voin rehellisesti seisoa kaiken puhumani takana.

Saitko työhösi koulutusta?
Meillä oli parin päivän mittainen koulutus, joka antoi valmiuksia puhelinmyyntiin ja feissaamiseen. Siitä oli todella hyötyä.

Miksi hakeuduit tähän työhön?
Opiskelijalle raha tulee tarpeeseen, mutta olisi kurjaa vain istua kotona ilman tekemistä. Työ tuo tarkoitusta ja hyvää rytmiä päivään. Tässä hommassa saan myös mielenkiintoista kokemusta.

Olet opiskelija, mitä opiskelet?
Opiskelen Jyväskylän yliopistossa biologiaa, mutta tähtään lääkärin ammattiin. Tänä vuonna olin hyvin lähellä sisäänpääsyä, mutta koronan vuoksi valintakoekiintiö oli pienempi. Ensi vuonna uusi yritys.

Miksi haluat lääkäriksi?
Ihmisläheinen lääkärin ammatti tuntuu kutsuvammalta kuin tutkijan työ biologina. Näen sen parhaana vaihtoehtona itselleni, koska työllisyysnäkymät alalla ovat hyvät ja lääketiede kiinnostaa minua.

Miten korona vaikuttaa feissaamiseen?
Aloitimme Ihmisten kohtaamisen kadulla varovaisesti kesäkuun alussa, kun rajoituksia alettiin purkaa. Emme mene lähelle ihmisiä vieläkään, ja tilannetta seurataan koko ajan. Muiden tahojen feissareita ei ole toistaiseksi näkynyt.

Mikä tässä työssä on parasta?
Jutteleminen ihmisten kanssa ja yhteisen aallonpituuden löytyminen on tosi kivaa. Kadulla työskennellessä tulee enemmän vuorovaikutusta ja saan kohtaamisista itselleni energiaa aivan toisella tavalla kuin puhelinmyynnissä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?
Tulen töihin kello 9.45 eli 15 minuuttia ennen työpäivän alkua. Vuoro kestää noin viiteen iltapäivällä. Välissä pidetään pari taukoa.

Pidätkö erityisesti tietystä asiakastyypistä tai -ryhmästä?
Onhan naisia aina hauska naurattaa. Samalla heille on ehkä helpompi myös myydä.

Mikä työssäsi tuntuu haastavalta?
Toisinaan tulee kielteistä palautetta, kukaan ei pysähdy juttelemaan eikä myyntiä synny pitkään aikaan. Silloin on tehtävä pääkopan kanssa töitä, ettei anna sen vaikuttaa. Onnistuminen ruokkii onnistumista ja tulosta tulee sen mukaisesti. Kierre alaspäin pitää vain katkaista jotenkin. Kadulla on helpompi pitää mieliala korkealla verrattuna puhelintyöhön, koska ei toimita vain äänen varassa.

Miten toivoisit, että sinuun suhtaudutaan työssäsi?
Voisi pysähtyä kuulemaan, mitä minulla on tarjottavana. Arvostan myös suoraa puhetta. Kannattaa sanoa, jos ei kiinnosta tai jos on saanut paremman tarjouksen muualta. Emme ala tulkita rivien välejä, vaan puheeni jatkuu, kunnes saan selvän vastauksen.

Miltä kesätyösi jatko vaikuttaa?
Katsotaan miten työt menevät, syksyllä voisin jatkaa osa-aikaisena, jos siihen on aihetta. Teemme töitä pääasiassa Kauppakadulla, mutta ehkä myös Kuokkalan torilla tai Lutakon satama-alueella.

Mitä muita kesäsuunnitelmia sinulla on?
Auringonpaisteella suuntaan rannalle pelaamaan rantalentistä. Välillä käyn kotipuolessa Porissa ja Yyterin rannalla.

Millainen kesäkaupunki Jyväskylä on?
Tämä on ensimmäinen kokonainen kesäni täällä ja toistaiseksi näyttää hyvältä. Keskusta on mukavan kompakti. Tykkään kovasti.

Mitä Jyväskylästä puuttuu?
Yyteri puuttuu. Jyväsjärven rantaan olisi hyvä saada kunnon ranta oleskelua varten.

Suosittelisitko tätä työtä kavereillesi?
Suosittelen ainakin kokemuksen vuoksi kaikille, joille tämä työ kuulostaa haastavalta. Kannattaa mennä hieman epämukavuusalueelle.

Saatko tunti- vai provisiopalkkaa?
Minulla on pohjalla tuntipalkka ja myynti lisää tuloja. Provisiomalli kannustaa tekemään tulosta.

Jaa artikkeli: