Miltä nälkä näyttää?

Nälkä-valokuvanäyttely nostaa esiin ihmisiä, joiden ääntä kuullaan harvoin. Valokuvaaja Lauri Laukkanen tiesi heti, minkä kuvan haluaa mukaan näyttelyyn.

Piritan kylä Romaniassa on paikka, johon moni ulkopuolinen ei halua jalallaan astua. Pahvilaatikoista kasattuja hökkeleitä, kolmisensataa ihmistä, jotka ovat jääneet kokonaan yhteiskunnan rakenteiden ulkopuolelle.

– Se on surullinen paikka. Siellä eivät päde normaalit ihmisyyden lait vaan viidakon laki. Vahvat pärjäävät ja heikot jäävät jalkoihin, kertoo valokuvaaja Lauri Laukkanen.

Sulkeutuneessa romani-yhteisössä elää myös Laukkasen kuvaama pieni romani-poika, joka katsoo suoraan kuvaajaan – ja kuvan katsojaan – samalla kun pitää tiukasti kiinni raskaana olevan äidin kädestä. Kuva on osa Jyväskylän Kaupunginkirkossa syyskuussa esillä olevaa nälkä-aiheista valokuvanäyttelyä.

– Tiesin heti, että tämä on juuri oikea kuva valokuvanäyttelyyn. Tästä näkee, mitä elämä siellä on. Taustalla yhteisö, edessä lapsi joka viettää varmaankin koko elämänsä kylässä. Ja äiti, jolle on tulossa toinen lapsi – tuskin hänellekään on kovin hienoa elämää tuossa kylässä luvassa.

Nälästä on tullut monelle länsimaisen hyvinvoinnin turvaamalle tuntematon kokemus.

Nälästä on historian myötä tullut monelle länsimaisen hyvinvoinnin turvaamalle tuntematon kokemus. Aihetta kuvannut Laukkanen pohdiskelee hetken, ja pyrkii sitten sanallistamaan näkemäänsä.

– Pitkän tähtäimen katoaminen, se on keskeistä. Nälkäisen elämästä katoaa iso kuva. Keskittyminen rajautuu tähän hetkeen, selviytymiseen. Päätöksiä tekee sen mukaan mitä juuri nyt tarvitsee, ei ole mitään viisivuotissuunnitelmia. Eivätkä ne hetkessä tehdyt päätökset aina ole kovin fiksuja.

Useasti Romaniassa matkustanut Laukkanen kertoo kokevansa joka reissun jälkeen syyllisyyttä, mutta lopulta myös kiitollisuutta oman elämän helppoudesta ja hyvinvoinnista.

– Sen kiitollisuuden kautta mietin, mitä minä voin tehdä parantaakseni näiden ihmisten elämäntilannetta. Minulle vastaus on valokuvaus. Kuvien kautta voin antaa äänen ihmisille, joilla ei muuten ole omaa ääntä.

Tiesitkö?

Näyttely esillä Jyväskylän Kaupunginkirkossa syyskuussa keskiviikosta perjantaihin klo 11–14 ja tilaisuuksien aikana sekä Valon Kaupunki -tapahtumassa 27.–29.9. klo 17–22.

Näyttely on osa vuoden 2018 Yhteisvastuukeräystä, jolla torjutaan nälkää ja köyhyyttä Suomessa sekä maailman pahimmilla katastrofialueilla.

Näyttely on maksuton. Keräykseen voi osallistua esimerkiksi netissä osoitteessa www.yhteisvastuu.fi.
Jaa artikkeli: