Mikä on rakkain joululaulusi?

Maarit Pönkänen pitelee punaista omenaa.

Näin kysyimme ja saimme kaupunkilaisilta ja seurakunnan työntekijöiltä vastaukseksi kuusi upeaa lempilaulua omenapalkalla.

Maarit Pönkänen
– Vaikea valita, koska kauniita joululauluja riittää, mutta nostan suosikikseni En etsi valtaa, loistoa. Sen soidessa alkavat kyyneleet valua. Jotenkin ihmeellinen vaikutus sillä laululla on, liekö se sitten sävel vai sanat tai kokonaisuus. Minulle laulu kertoo, että kaikki ovat saman arvoisia. Laulussa toivotaan rauhaa, ja sitä kaipaamme taas kipeästi maailmaan. Tapailin sävelmää jo lapsuudessa pianolla. Sain säestää toisten laulua ja lauloin toki itsekin. Jo silloin valitsin juuri tämän kappaleen, ja muistan vieläkin, kuinka nuotin toiselle sivulle oli painettu vanha kivikirkko.

Erika Granlund
– Vuosien varrella joululaulusuosikki on vaihdellut, mutta viime vuosina se on ollut Taivas sylissäni. Sitä en voi laulaa ilman liikutusta. Laulusta on tullut todella merkityksellinen etenkin oman lapsen syntymän jälkeen. Tämä rakkain joululauluni soi myös kolme vuotta sitten juhannuksen aikaan lapseni kastajaisissa. Laulu sopi tilaisuuteen hyvin, koska siinä kerrotaan toivosta, jonka pieni Jeesus-vauva toi mukanaan. Joulun salaisuus on juuri se, että Jumala tuli maailmaan pienen ja heikon olennon kautta. Samoin jokainen syntyvä lapsi kantaa toivoa mukanaan, ja heiveröinen pienokainen herättää meissä rakkautta ja huolenpitoa.

Tiia Vestman ja samojedi Huppa
– Minusta paras joululaulu on Kassu Halosen säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama Sydämeeni joulun teen – ja ehdottomasti Vesa-Matti Loirin tulkintana. Laulu sopisi myös virsikirjaan, kuten Vexi itse aikoinaan totesi. Kappale virittää oikeaan tunnelmaan ja kiteyttää sen, mistä joulussa on kyse. Huppa-koira rupeaa ulvomaan, kun soittelen lauluja haitarilla. Se ei taida osata arvostaa, tai ehkä se haluaa myös osallistua.

Toni Launonen
– Joulun odotukseeni on kuulunut jo useampana vuonna Rajaton-lauluyhtyeen joulukonsertti. Heidän tuotannostaan on noussut lempijoululauluksi Kuninkaat kulkevat, katsokaa. Vaikka sanoitus liittyy loppiaiseen, minulle tuo kappale kertoo joulun tulosta.

Venla Rantala
– Se on varmaankin Joulu saapuu jokaiselle. Siinä lauletaan, että ”Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö joulu on? Kiirettä, huisketta, salaisuuskuisketta, siinäkö joulu on?” Se on mun mielestä paras, mutta en osaa sanoa miksi. Se vaan on kiva laulu.

Helmi Räihä
– Tykkään laulusta Lapsenkokoinen joulu, jota me lauletaan myös kuorossa. Tykkään sen sävelmästä, ja siinä on myös kivat sanat. Siinä sanotaan, että ”Taivas antoi meille lahjan lapsenkokoisen, painan pääni poskellesi, lapsi suloinen. Annoit meille joulun ensimmäisen.”

Jaa artikkeli: