Mikä avuksi, kun ideaalielämä karkaa kauemmaksi arjesta?

Kokeneet perheneuvojat Paula Ruotsalainen ja Juha Petterson käsittelevät
Suhde klinikalla -podcastissa yleisimpiä ihmissuhdekysymyksiä.

Mitä tehdä, jos treffeillä käyminen tuntuu kauhistuttavalta? Entä voiko uskottomuuden antaa toiselle anteeksi? Miten tehdä sovinto puolison kanssa riitelyn jälkeen?

Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan Suhde klinikalla -podcastissa, jossa perheneuvojat ja psykoterapeutit Paula Ruotsalainen ja Juha Petterson vastaavat kysymyksiin rakkaudesta ja ihmissuhteista.

Podcast pohjautuu Paula Ruotsalaisen toimittamaan samannimiseen kirjaan parisuhteen kiemuroista. Nyt aiheet on kirjan lisäksi julkaistu myös verkossa kuunneltavina tallenteina.

– Ammatillisesti toimitettuja parisuhdepodcasteja ei juurikaan ole, joten tämän kaltaiselle kanavalle oli selkeä tilaus. Podcasteja on helppo kuunnella missä vain ja pohtia omaa parisuhdetta, Ruotsalainen ja Petterson sanovat.

Podcastissa on kahdeksan jaksoa, joissa käsitellään yleisimpiä ihmissuhdekysymyksiä ja ohjataan eteenpäin parisuhteen karikoissa. Jaksojen aiheina ovat rakastuminen ja sitoutuminen, vuorovaikutus ja kommunikaatio, seksuaalisuus parisuhteessa, uskottomuus, mustasukkaisuus, riitely ja sopiminen, eroaminen sekä uusperhe. Kukin ohjelma tarjoaa useampia näkökulmia käsiteltävään aiheeseen.

Podcasteja on helppo kuunnella missä vain.

– Mukaan valikoitui parisuhdekysymyksiä, joista ihmiset ovat kiinnostuneita. Erityisesti perheiden monimuotoisuutta koskevat kysymykset ovat tässä ajassa vahvasti läsnä, perheterapeutit kertovat.

– Varsin tavallinen kokemus on, että ideaalielämä tuntuu karkaavan kauemmaksi omasta todellisuudesta. Tietty vaativuus liittyy myös parisuhteeseen. Toisaalta ihmiset ovat rehellisiä sen suhteen, millaisessa parisuhteessa haluavat olla, Petterson toteaa.

Pettersonin kokemuksen mukaan vastauksia parisuhteen vaikeuksiin etsitään usein ensin itse ennen parisuhdeterapiaan hakeutumista.

– Podcastit tarjoavat virikemateriaalia, johon on helppo tutustua ja saada sitä kautta joitakin langanpätkiä, joiden avulla parisuhteen kysymyksiä voi lähteä avaamaan.

Kynnys hakea apua on varsinkin nuorempien ikäpolvien parissa laskenut.

– Parisuhde on elämässä niin tärkeä asia, että siihen halutaan panostaa. Häpeän tunne ongelmien edessä on onneksi hälvenemässä, Paula Ruotsalainen tietää.

Espoon Perheasiain neuvottelukeskuksessa työskentelevä Ruotsalainen hyödyntää työssään eri terapiasuuntauksia. Tärkeintä on yhdessä pariskuntien kanssa löytää lisää armollisuutta suhteeseen, vahvistaa rakkautta ja tuoda esiin toivon mahdollisuus.

Myötätunto, ymmärrys ja rakkaus ovat tärkeitä teemoja myös Töölön seurakunnan perheneuvojalle Juha Pettersonille.

– Vaikeistakin tilanteista voi selvitä, Petterson muistuttaa.

Tiesitkö?

  • Suhden klinikalla -podcast sarja on kuunneltavissa muun muassa seuraavissa kanavissa: Spreaker, Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, Deezer.
  • Sarjassa on kahdeksan jaksoa, jotka ovat noin 40–50 minuutin pituisia.
  • Suhde klinikalla -podcastin on julkaissut Kirkon viestintä.

Kuvateksti: Parisuhde on niin tärkeä asia elämässä, että siihen halutaan panostaa. Verkossa julkaistuissa podcasteissa eli äänitallenteissa käydään läpi yleisimpiä parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Aihekuva.

Jaa artikkeli: