Lukeminen avaa ovia luovuudelle

Päijänne Antikvariaattia pitävä Juha Lainejoki lukee ulkomaista kirjallisuutta alkuperäiskielellä. Haaveissa on kuukausien mittainen matka Japaniin. Hän on osallistunut kielikurssille ja perehtynyt jo pitkään maan kulttuuriin.

Olen Juha Lainejoki, 54. Olen lähtöisin Laihialta ja nykyään asun Laukaassa. Työhistoriani on monipuolinen, aloitin metallialalla työkaluviilaajana ja etenin toimitusjohtajaksi.
Minulla on insinööritoimisto, jonka kautta olen tehnyt erilaisia projektiluontoisia johtotehtäviä metallialalla toimiville firmoille. Vajaat seitsemän vuotta sitten ostin Päijänne Antikvariaatin ja sen myötä työkuviot ovat muuttuneet ja laajentuneet.

Olen aina pitänyt lukemisesta ja kotimaisesta kaunokirjallisuudesta. Lempikirjailijoita ovat Veikko Huovinen ja Antti Tuuri. Luen jonkin verran myös ulkomaista kirjallisuutta, jota yritän lukea aina alkuperäiskielellä, englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi. Kielitaitoa olen tarvinnut työelämässä, nyt pyrin lukemalla ylläpitämään sitä.

Työssä parasta ovat asiakkaat. Heidän kanssa jutellessa oppii uutta, ja välillä keskustelut kääntyvät syvällisiin aiheisiin. Vakioasiakkaita on jonkin verran. Heitä käy liikkeessä aina Inarista asti. Sadantuhannen kirjan valikoimamme on laajuudessaan ihan kärkeä Suomessa.
Olen elämäni aikana huomannut, kuinka tärkeä merkitys on kasvatuksella ja koulutuksella. Minua huolestuttaa uutiset niistä nuorista, jotka eivät lue lainkaan. Lukeminen on verraton etu jatkoa ajatellen ja vaikuttaa moniin asioihin, kuten luovuuteen.

En halua jämähtää paikoilleni. Haluan oppia uutta, joten en viitsi tehdä samoja asioita liian pitkään. Se tarkoittaa usein myös kiirettä. Sen vastapainoksi nautin nykyään myös nukkumisesta silloin, kun siihen on tilaisuus. Työn lisäksi perhe on minulle tärkeä. Omillaan asuvia lapsia on mukava nähdä viikonloppuisin.

Aika kuluu vuosi vuodelta nopeammin. Lapsuuden pitkä viikko vilistää nyt ohi päivässä. Havainto on antanut ryhtiä lukemiseen. Enää en lue mitä sattuu, vaan ajatuksella.
Odotan aikoja, jolloin pääsisimme vaimon kanssa taas matkustelemaan ja tutustumaan eri kulttuureihin. Yksi haave on myös oman hengittävän hirsitalon rakentaminen, jonka sijainti olisi tarkkaan harkittu.

Jaa artikkeli: