Kuorossa laulamisesta saa kiksejä

Kuluvan kevään aikana yli 50 keskisuomalaista kuoroa on tahoillaan valmistautunut yhteistä koitosta varten. Loppuhuipennus koettiin Kirkkopäivillä, kun Lounaispuisto täyttyi laululla.

Satakunta laulajaa ja soitinorkesteri ovat kokoontuneet kuorojen yhteisharjoituksiin Kuokkalan kirkolle. Into on piukassa, nyt ollaan tekemässä jotakin uutta ja erilaista. Noin viikko on aikaa h-hetkeen, jolloin kaiken pitää olla valmista.

– Meillä on ollut ennen tätä yhdet yhteiset harjoitukset. Omalla kuorolla olemme harjoitelleet joitakin kappaleita jo syksystä alkaen, toteaa Sinikka Krogerus Parasta on laulaa -kuorosta.

Kuorolaisten ikäkirjo on laaja. Jyväskylä on opiskelijakaupunki, mikä näkyy myös kuorojen kokoonpanoissa. Monet laulajista ovat musiikinopiskelijoita.

– Olen valmistunut muusikoksi, mutta laulamisen suhteen kokenut epävarmuutta. Kuorossa uskaltaa päästää oman äänensä ilmoille, ja porukassa on tosi mahtavaa laulaa, analysoi Titta Kotiranta Kipinät-kuorosta.

Kuorolaulun terveysvaikutuksista on paljon tutkittua tietoa, hyödyt ovat kiistattomat. Pirjo Nenolan Jyväskylän yliopistolle tekemä tuore väitöstutkimus nostaa esiin muun muassa yhteisöllisyyden ja tiimityön merkityksen. Siitä voisi ottaa mallia myös työelämässä.

– Ei sitä osaa etukäteen edes kuvitella, mitä kaikkea pääsee tekemään ja yhdessä kokeilemaan. Olemme improvisoineet ja hassutellet paljon. Siitä syntyy yhteinen luotto porukkaan, tietää Sanna-Mari Matero Ruamjai-kuorosta.

– Minulle Ruamjai on ollut mahtava yhteisö. Se on tarjonnut kivaa musiikillista haastamista ja vapauttavaa tekemistä, täydentää Ilari Konttinen.

– Kuorolaulu tuo sisältöä eläkepäiviin. Kun saa olla mukana tekemässä musiikkia, siitä saa kummasti kiksejä, naurahtaa Pertti Korteikko Parasta on laulaa -kuorosta.

Lauantaina 18.5. Lounaispuistossa kuultiin perinteisten tuttujen laulujen lisäksi myös muutama uudempi kuorosovitus Abban ja Apulannan kappaleista. Kuorolaisilla on ennakkoon selkeä olettamus, millainen fiilis puistossa vallitsee.

– Kun me päästään laulattamaan porukkaa, luulenpa että kaikille tulee yhtä hyvät fiilikset kuin meille siellä lavalla, kiteyttää Sanna-Mari Matero.

Puistossa kajahtaa

Kirkkopäivillä Lounaispuisto täyttyi yhteislaulusta, joka saattoi kantautua pitkälle puiston rajojen ulkopuolelle. Ei hätää, niin oli tarkoituskin.

Yli viisikymmentä keskisuomalaista kuoroa tarttui Jyväskylän seurakunnan kuorojen esittämään haasteeseen. He ovat lupautuivat lähettämään laulajiaan mukaan Kirkkopäivien ja Yläkaupungin yön yhteistyössä järjestämään kaikille avoimeen yhteislaulutapahtumaan.

Jaa artikkeli: