Kun tutustuu, ennakkoluulot häviävät

Helena Hedman

Lapset ihastelevat ompelija Helena Hedmanin pukua ja kutsuvat sitä prinsessamekoksi.

Kerro itsestäsi, kuka olet?
Olen Helena Hedman, 62, Jyväskylän Kangaslammelta. Ammattini on ompelija.

Millainen on romaninaisen kansallisasu?
Vaatteet ovat meille tärkeä osa identiteettiä ja kulttuuria. Asuun kuuluu hame ja päällyspusero eli röijy. Romanihameeseen saattaa kulua jopa 9 metriä samettia, ja sen alle tulee vuori- ja välikankaita. Painoa hameelle voi kertyä 7–10 kiloa. Röijyissä käytetään myös paljetteja ja koristekiviä. Monesti asuun kuuluvat myös kultaiset korvakorut.

Käytätkö itse kansallisasua?
Laitoin hameen 17-vuotiaana ja olen käyttänyt sitä siitä asti, vaikka hameen kangas on vaihtunut kevyempään. Tapa periytyy äidiltä tyttärelle, ja myös omille tyttärilleni oli itsestään selvää pukeutua kansallisasuun.

Miten vietät romanien kansallispäivää?
Päivä on juhlallinen liputuspäivä. Oma yhdistyksemme järjestää Huhtasuolla tapahtuman ja juhlistamme päivää yhdessä. Luvassa on tarjoilua, musiikkia ja muuta ohjelmaa.

Kohtaatko romaninaisena ennakkoluuloja?
Uudessa tilanteessa ja vieraiden ihmisten kanssa törmään välillä ennakkoluuloihin. Ihmiset saattavat yleistää ja antaa kaikille romaneille ikävän leiman jonkun yksittäisen kokemuksen perusteella. Kun tutustuu, ennakkoluulot häviävät. Sillä tavalla olen saanut monta hyvää ystävää.

Tulevatko ihmiset kysymään vaikkapa vaatetuksestasi?
Pienet lapset saattavat ihastella ”prinsessamekkoa”. Lapset ovat avoimempia ja heistä huomaa, miten kotona on puhuttu ja miten yleensä suhtaudutaan romaneihin.

Onko mustalainen haukkumasana?
Minulle se ei ole sitä, mutta riippuu, miten sana sanotaan. Se voi olla myös haukkumanimi, jos se on sellaiseksi tarkoitettu. Asenne, äänenpaino ja kehonkieli merkitsevät enemmän kuin yksi sana.

Miten romanien asema on muuttunut elinaikanasi?
On menty paljon hyvään suuntaan. Avoimesti romanina ja omana itsenään on mahdollista päästä eteenpäin elämässä, kouluttautua ja tehdä töitä. Oma poikani on toimittaja ja myös tyttärillä on molemmilla ammatit. Koulutus on tärkeää.

Jatkavatko nuoret romaniperinteitä?
Yleensä jatkavat. Kaikki eivät pukeudu perinteisiin vaatteisiin, mutta he omaksuvat silti kulttuurin ja käyttäytymisen. Meille toisen kunnioittaminen ja arvostaminen ovat tärkeitä arvoja. Ketään ei saa loukata ja pitää käyttäytyä hyvin ja puhua asiallisesti. Kotona opetetaan tavat ja tarvittaessa ojennetaan, mutta ei kasvatus sen kummempaa ole kuin kantaväestölläkään.

Mitä kantaväestön olisi hyvä tietää romaneista?
Elämme tavallista elämää kuin kuka tahansa suomalainen, ja meillä on samat tarpeet kuin kaikilla muillakin, vaikka pukeudumme omalla perinteisellä tavallamme.

Mikä sinulle on elämässä tärkeää?
Voimavarani ja turvani on usko Jumalaan. Rukoilen ja luen Raamattua. Siunaan rukouksissani päättäjiä ja toivon rauhaa maailmaan, aiheita riittää.

Romanien kansallispäivää vietetään 8.4.
Jaa artikkeli: